Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 11. 12:32

HP: Tisztán flashes tároló diszkes áron

A héten Las Vegasban zajló Discovery konferencián frissítette 3PAR StoreServ 7450 tárolóját a HP. A vállalat azt állítja, a tisztán flashmemóriás eszköz ára a diszkes konfigurációkéval vetekszik.

Új, tisztán flashmemóriás 3PAR tárolót mutatott be a HP Las Vegasban. A tavalyi megjelenése után máris frissített 3PAR StoreServ 7450 érdekessége a korábbinál jóval nagyobb kapacitású SSD-k alkalmazása mellett néhány olyan új technológia, amelyek révén a berendezés ügyesebben hasznosítja a tárkapacitást, így összességében a diszkes konfigurációkhoz közeli áron kapható, miközben a teljesítménye nagyságrenddel magasabb - 900 ezer I/O művelet másodpercenként, 0,7 ms-os késleltetéssel.

A tisztán flashes vállalati tárolók fő feladata nagy mennyiségű véletlen elérés alatt konzisztensen alacsony késleltetést nyújtani. Ilyen lehet desktop virtualizáció (VDI), felhasználó felé néző alkalmazások (ahol a nagyobb késleltetés a felhasználói élményt rontja), vagy az in-memory kapacitáshatárait meghaladó adatmennyiség analitikája, OLTP. A flashmemóriás tárolók előnyeit a lemezes berendezésekhez képest hosszasan lehetne sorolni, ezeket a pozitív tulajdonságokat azonban sokszor felülírja a kapacitásra vetített horribilis ár. A HP ezért olyan trükköket és technológiákat vetett be az új StoreServ 7450-nél, amelyekkel javítható a kapacitáskihasználtság, és ezzel az egységnyi kapacitásra jutó ár látványosan csökkenthető, a cég szerint a diszkes tárolók szintjére.

A friss StoreServ 7450 ennek érdekében hardveresen gyorsított inline deduplikációt és thin cloningot alkalmaz, valamint (a vásárló választása esetén) extrém nagy kapacitású, de olcsó SSD-ket állít csatasorba. A hardveresen (céláramkörrel) gyorsított deduplikációnak köszönhetően a tároló már "elnyeléskor" blokkszinten deduplikálja az adatokat, a hash szignatúrák összehasonlítását az új 3PAR Express Indexing segíti, így kiszűrhetők a duplikált írási műveletek és minden adat csak egyszer kerül fel az SSD-kre. A HP azt állítja, a trükköknek köszönhetően feladattól és tárolt adatoktól függően 4:1 arányú deduplikáció is elérhető, ami azt jelenti, a tároló a valós fizikai kapacitásánál jóval nagyobb használható kapacitást nyújt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A felhasználók már 480 vagy 920 gigabájtos eMLC SSD-ket is választhatnak (korábban 100, 200 és 400 gigabájtos meghajtók voltak elérhetők), de ha igazán nagy kapacitásra van szükség, lehetőség van 1,9 terabájtos cMLC (consumer MLC) meghajtókkal is rendelni a StoreServ 7450-et. Utóbbi esetben az SSD valósan használható kapacitása kisebb, mindössze 1,6 terabájt, a fennmaradó területet a tároló firmware-e arra az esetre tartja fent, ha a cellák elkezdenének fáradni.

A 3PAR StoreServ 7450 esetén a HP System-Wide Sparinget és Adaptive Sparinget használ. Az előbbi technika azt jelenti, hogy a tárolóban nincsenek dedikált "tartalék" meghajtók, hanem a  firmware minden SSD-n egyformán szabadon hagy területet, amely egy SSD hibája esetén csatasorba állítható a cseréig - a cég szerint ezzel a megoldással gyorsabbak a rebuildek, valamint a meghajtók fáradása is egyenletesebb. Az Adaptive Sparing esetén a tároló firmware-e csökkenti a meghibásodások esetére tartalékolt tárterületet, ezzel nő a használható kapacitás, ha az ügyfél így szeretné.

A nyers csúcskapacitás 460 terabájt lehet egy teljes kiépítésű, 240 meghajtós 3PAR StoreServ 7450 esetében, de a deduplikáció miatt "használható kapacitásnak" 1,4 petabájtot ad meg a HP. A tároló ezzel a trükkel 2 dolláros árat ér el "használható gigabájtonként", ami már a 15K HDD-kkel szerelt egységek szintje a cég szerint, miközben a flashes tároló teljesítménye összehasonlíthatatlanul nagyobb. Valójában a listaár 14 ezer dollár körül alakul meghajtónként.

Azokat, akik tartanak az SSD-k fáradásától vagy megbízhatatlanságától, a HP öt éves korlátozás nélküli garanciával próbálja megnyugtatni: egy tönkrement SSD-t a vállalat ezen időtávon belül gyakorlatilag kérdés nélkül cserél, függetlenül attól, hogy az mennyit volt használva vagy hogy miért ment tönkre. A vállalat emellett pénzügyi garanciát vállal a 7450 "hatkilences" rendelkezésre állására, vagyis ha a nem tervezett leállás évente több mint 31 másodperc.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról