:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 11. 09:35

Alig fogynak a csúcskategóriás tárolók

Az első negyedévben csökkent a külső, diszkes tárolók piaca az IDC most közzétett adatai szerint. A legfontosabb ok, a csúcskategóriás szegmensben erősen visszaestek az eladások.

A szerverpiachoz hasonló pályát jár be a tárolópiac, a csúcskategóriás megoldásokra alig van igény, a vevők inkább az olcsóbb,  szabványos hardvereket és az ügyes megoldásokat keresik. Az első negyedévben 5,6 milliárd dolláros volt a globális tárolópiac az IDC friss adatai szerint, ez éves szinten 5,2 százalékos visszaesésnek felel meg. A teljes piac (belső és külső storage) értéke 7,3 milliárd dollárt tett ki, ez 6,9 százalékkal kevesebb mint egy évvel ezelőtt. A leszállított tárolókapacitás összesen 9,9 exabájtot tett ki az első negyedévben, ez éves szinten 19,9 százalékos bővülés mindössze.

"Az első negyedév gyenge eredményei több tényezőre vezethetők vissza, ezek közül a legfontosabb a 25 százalékos visszaesés a high-end tárolóknál" - mondta Eric Sheppard, az IDC tárolókért felelős kutatási vezetője. A vásárlók a nagy teljesítményt és megbízhatóságot állást hardver segítségével biztosító monolitikus high-end tárolók felől egyre inkább a kisebb, olcsóbb rendszerek felé mozognak, a nagy teljesítményt és nagy rendelkezésre állást pedig skálázással oldják meg.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tárolópiacot sújtó másik fő tényező a tömörítés, deduplikáció, thin provisioning és egyéb technológiák terjedése akár már a belépő szintű eszközök szegmensében is, amely feleslegessé teszi a szükségesnél nagyobb kapacitású eszközök megvásárlását. A váratlanul jelentkező, rövid ideig tartó kapacitáshiányokat a vásárlók gyakran cloudszolgáltatások segítségével hidalják át, nem storage-beszerzéssel, mondta el Sheppard. Emellett az egyre terjedő strorage-virtualizáció lehetővé teszi az eszközök életciklusának meghosszabbítását.

A gyártók versenyében továbbra is vezet az EMC, azonban a cég forgalma éves szinten majdnem 9 százalékot csökkent, ami azt jelenti, hogy részesedést vesztett. Előnye azonban még így is kényelmes a második helyezett NetApp-pal szemben, amelynek erejéből mindössze a piaci átlagnál kisebb csökkenésre futotta a most lezárt időszakban. A harmadik helyre feljött a HP a külső diszkes tárolók piacán, ez nem csak annak köszönhető, hogy a cég portfóliójában végre túlsúlyba kerülnek az új generációs (akvirált) megoldások, hanem annak is, hogy az IBM nagyon gyengén szerepelt, forgalma több mint 20 százalékkal apadt.

Ezzel az a helyzet állt elő, hogy a tárolókínálatát felvásárlásokkal erősítő HP és az IBM mára statisztikai döntetlenre áll a Hitachival - az IDC akkor hirdet döntetlent, ha a gyártók részesedése között kevesebb mint 1 százalék a különbség. Az első negyedévben a HP és az IBM egyaránt a külső lemezes tárolók eladásainak 8,8 százalékát tartotta kézben, a Hitachi pedig 8,7 százalékot szerzett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.