Szerző: Koi Tamás

2014. június 3. 15:39

Búcsúzik a Sony első kézi konzolja

Lassan eltűnik a boltok polcairól a Sony első kézi konzolja, a PlayStation Portable, vagyis a PSP. A gyártó ebben a hónapban befejezi a szállítást Japánba, mely a hordozható játékkonzolok egyik legnagyobb felvevőpiacának számít.

Hamarosan teljesen eltűnhet a boltok polcairól a Sony első generációs kézi konzolja, a PlayStation Portable (PSP), mely közel tízéves pályafutása során több kisebb-nagyobb átalakításon is átesett, ám végül az okostelefonokkal és tabletekkel folytatott harcban végleg alul maradt. A Sony ettől a hónaptól nem szállít több PSP-t a honi piacra, ami abból a szempontból más régiók számára is intő jel lehet, hogy Japán mindig is a hordozható játékgépek legnagyobb felvevőpiacának számított.

A megjelenésekor a korát messze megelőző, egyedi adathordozóval rendelkező PlayStation Portable a 2003-as E3-on mutatkozott be, majd több mint egy évvel később, 2004 decemberében került először forgalomba Japánban. A szigetországi premiert Észak-Amerika követte 2005 márciusában, a PAL-régióban pedig 2005 szeptemberében került forgalomba a játékgép. A PSP az akkori viszonyok közepette kifejezetten sikeresen indított, Japánban csak a nyitónapon 200 ezer darab fogyott a konzolból.


Kutaragi Ken az első PSP bemutatóján

A hordozható játékgépnek a megjelenése óta eltelt időben összesen öt változata készült, ebből egy (a 2009-ben megjelent PSP Go) teljesen elhagyta a kifejezetten a PSP számára létrehozott új típusú optikai médiát, az UMD-t (Universal Media Disc). A különböző változatok közt a már említett, egyedi kialakítású PSP Go-t és az első kiadást leszámítva nem volt semmiféle számottevő változás, a gépek gyakorlatilag teljes mértékben ugyanarra a hardverre épültek. A dedikált kézi konzolok azonban nem tudták tartani a lépést az okostelefonokkkal, az iOS és az Android, illetve a rájuk épülő, egyre erősebb készülékek játékplatformnak sem utolsók, a piactereik pezsegnek, így a kiadók is egyre inkább ezekre koncentráltak, magára hagyva a PSP-t.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

A PSP eladásainak növelése, illetve szinten tartása érdekében a Sony több ponton is igyekezett csökkenteni a gyártási költségeket, többek közt ennek lett az eredménye a jelenleg is kapható PSP-E1000-es típus, melyből kikerült a Wi-Fi képesség, a sztereó hangszóró, illetve az anyaghasználatot tekintve is lejjebb rakta a lécet a Sony. Az olcsó PSP-modell megjelenésének évében azonban már csőben volt az új generációs hordozható konzol, a PlayStation Vita, mely minden szempontból modernebb, átgondoltabb hardverrel, valamint az asztali PS3 és PS4 rendszerekkel jobban összehangolt szoftveres felépítéssel igyekezett felvenni a versenyt az akkoriban egyre keményebb ellenfélnek bizonyuló csúcskategóriás okostelefonokkal (kevés sikerrel).

A PlayStation Portable különböző változataiból eddig becslések szerint mintegy 80 millió darab találhatott gazdára, ezzel a PSP a Sony harmadik legjobban fogyó konzolja a PS2 és a PSOne után, holtversenyben a PS3-mal, a kézi konzolok piacán ugyanakkor jóval alulmarad a Nintendo DS-családhoz képest, melynek tagjaiból csaknem 160 millió fogyott világszerte.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

5

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 17:31

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.