Szerző: Koi Tamás

2014. június 3. 15:39

Búcsúzik a Sony első kézi konzolja

Lassan eltűnik a boltok polcairól a Sony első kézi konzolja, a PlayStation Portable, vagyis a PSP. A gyártó ebben a hónapban befejezi a szállítást Japánba, mely a hordozható játékkonzolok egyik legnagyobb felvevőpiacának számít.

Hamarosan teljesen eltűnhet a boltok polcairól a Sony első generációs kézi konzolja, a PlayStation Portable (PSP), mely közel tízéves pályafutása során több kisebb-nagyobb átalakításon is átesett, ám végül az okostelefonokkal és tabletekkel folytatott harcban végleg alul maradt. A Sony ettől a hónaptól nem szállít több PSP-t a honi piacra, ami abból a szempontból más régiók számára is intő jel lehet, hogy Japán mindig is a hordozható játékgépek legnagyobb felvevőpiacának számított.

A megjelenésekor a korát messze megelőző, egyedi adathordozóval rendelkező PlayStation Portable a 2003-as E3-on mutatkozott be, majd több mint egy évvel később, 2004 decemberében került először forgalomba Japánban. A szigetországi premiert Észak-Amerika követte 2005 márciusában, a PAL-régióban pedig 2005 szeptemberében került forgalomba a játékgép. A PSP az akkori viszonyok közepette kifejezetten sikeresen indított, Japánban csak a nyitónapon 200 ezer darab fogyott a konzolból.


Kutaragi Ken az első PSP bemutatóján

A hordozható játékgépnek a megjelenése óta eltelt időben összesen öt változata készült, ebből egy (a 2009-ben megjelent PSP Go) teljesen elhagyta a kifejezetten a PSP számára létrehozott új típusú optikai médiát, az UMD-t (Universal Media Disc). A különböző változatok közt a már említett, egyedi kialakítású PSP Go-t és az első kiadást leszámítva nem volt semmiféle számottevő változás, a gépek gyakorlatilag teljes mértékben ugyanarra a hardverre épültek. A dedikált kézi konzolok azonban nem tudták tartani a lépést az okostelefonokkkal, az iOS és az Android, illetve a rájuk épülő, egyre erősebb készülékek játékplatformnak sem utolsók, a piactereik pezsegnek, így a kiadók is egyre inkább ezekre koncentráltak, magára hagyva a PSP-t.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A PSP eladásainak növelése, illetve szinten tartása érdekében a Sony több ponton is igyekezett csökkenteni a gyártási költségeket, többek közt ennek lett az eredménye a jelenleg is kapható PSP-E1000-es típus, melyből kikerült a Wi-Fi képesség, a sztereó hangszóró, illetve az anyaghasználatot tekintve is lejjebb rakta a lécet a Sony. Az olcsó PSP-modell megjelenésének évében azonban már csőben volt az új generációs hordozható konzol, a PlayStation Vita, mely minden szempontból modernebb, átgondoltabb hardverrel, valamint az asztali PS3 és PS4 rendszerekkel jobban összehangolt szoftveres felépítéssel igyekezett felvenni a versenyt az akkoriban egyre keményebb ellenfélnek bizonyuló csúcskategóriás okostelefonokkal (kevés sikerrel).

A PlayStation Portable különböző változataiból eddig becslések szerint mintegy 80 millió darab találhatott gazdára, ezzel a PSP a Sony harmadik legjobban fogyó konzolja a PS2 és a PSOne után, holtversenyben a PS3-mal, a kézi konzolok piacán ugyanakkor jóval alulmarad a Nintendo DS-családhoz képest, melynek tagjaiból csaknem 160 millió fogyott világszerte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.