Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 27. 13:35

Lézerrel visz szélessávot a Holdra a NASA és az MIT

A NASA és az MIT legutóbbi kísérletében az új-mexikói sivatagban elhelyezett teleszkópjaitól egészen a Holdig nyújtotta ki nagy sebességű optikai hálózatát. A kutatók a részletes eredményekről jövő hónapban számolnak be.

Hamarosan nem csak a szomszédban, de a Holdon is irigylésre méltó sebességű internet lesz elérhető. A messzire nyúló hálózatot a NASA és az MIT (Massachusetts Institue of Technology) kutatói dolgozták ki: a nagy távolságú kommunikációt az új-mexikói sivatagban felállított négy adóteleszkópokból kibocsátott lézerekkel valósítják meg. A technológia a jövőben a Holdon vagy akár a Marson létesített bázisokkal is gyorsabb adattovábbítást tehet lehetővé.

A lézeres kommunikációval kapcsolatos kísérletek, azaz az LLCD projekt (Lunar Laser Communication Demostration) már tavaly szeptemberben megkezdődtek, mikor a NASA útjára bocsátotta LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) névre hallgató kutatóműholdját, amely jelenleg is a Hold körüli pályán van. A műholdat a lézerkommunikációs kísérletekhez szükséges modulokkal is felszerelték. Az eddigi eredmények igen biztatók: az MIT szerint a LADEE-ről a Földre másodpercenként 622 megabites sebességgel érkeztek az adatok, míg a másik irányba 19,44 megabittel ment a feltöltés. Ezzel az eddigi leggyorsabb Föld-Hold rádiókommunikáció rekordját majdnem ötezerszeresen sikerült megdönteni.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

A NASA reményei szerint a technológiával a jövőbeni űrprogramoknál leválthatják a rádiókat és nagyobb mennyiségű adat küldésére és fogadására is lehetőségük lesz. A lézeres felszerelés másik nagy előnye, hogy könnyebb mint a rádiós eszközök - a rakomány súlya pedig rendkívül fontos szempont az űrutazásnál. A sivatagban elhelyezett teleszkópok az adatokat szabad szemmel nem látható infravörös fényimpulzusok formájában "lövik" fel a Holdra.

A fő problémát az jelenti, amíg a fény átjut a Föld atmoszféráján: a kutatók ezt igyekeztek kiküszöbölni azzal, hogy mindjárt négy teleszkópot használnak, így az impulzusok nagyobb valószínűséggel jutnak el az űrbéli vevőállomáshoz, majd a Holdra. A 384633 kilométeres optikai kapcsolat az MIT szerint teljes sötétségben és erős napfényben is működik, mindenféle időjárási viszonyok között, a technológia tehát kifejezetten ígéretes.

Az LLCD ráadásul csak egy még komolyabb projekt előkészítése: Az LCRD (Laser Communications Relay Demonstration) még tovább viszi majd az elképzelést és várhatóan 2017-ben indul meg és az első lépés lehet a bolygók közötti hálózat kiépítése felé. Az MIT kutatói júniusban számolnak be részletesebben is eredményeikről, a The Optical Society konferenciáján.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

5

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 16:43

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.