Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Lézerrel visz szélessávot a Holdra a NASA és az MIT

Hlács Ferenc, 2014. május 27. 13:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A NASA és az MIT legutóbbi kísérletében az új-mexikói sivatagban elhelyezett teleszkópjaitól egészen a Holdig nyújtotta ki nagy sebességű optikai hálózatát. A kutatók a részletes eredményekről jövő hónapban számolnak be.

Hamarosan nem csak a szomszédban, de a Holdon is irigylésre méltó sebességű internet lesz elérhető. A messzire nyúló hálózatot a NASA és az MIT (Massachusetts Institue of Technology) kutatói dolgozták ki: a nagy távolságú kommunikációt az új-mexikói sivatagban felállított négy adóteleszkópokból kibocsátott lézerekkel valósítják meg. A technológia a jövőben a Holdon vagy akár a Marson létesített bázisokkal is gyorsabb adattovábbítást tehet lehetővé.

A lézeres kommunikációval kapcsolatos kísérletek, azaz az LLCD projekt (Lunar Laser Communication Demostration) már tavaly szeptemberben megkezdődtek, mikor a NASA útjára bocsátotta LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) névre hallgató kutatóműholdját, amely jelenleg is a Hold körüli pályán van. A műholdat a lézerkommunikációs kísérletekhez szükséges modulokkal is felszerelték. Az eddigi eredmények igen biztatók: az MIT szerint a LADEE-ről a Földre másodpercenként 622 megabites sebességgel érkeztek az adatok, míg a másik irányba 19,44 megabittel ment a feltöltés. Ezzel az eddigi leggyorsabb Föld-Hold rádiókommunikáció rekordját majdnem ötezerszeresen sikerült megdönteni.

A NASA reményei szerint a technológiával a jövőbeni űrprogramoknál leválthatják a rádiókat és nagyobb mennyiségű adat küldésére és fogadására is lehetőségük lesz. A lézeres felszerelés másik nagy előnye, hogy könnyebb mint a rádiós eszközök - a rakomány súlya pedig rendkívül fontos szempont az űrutazásnál. A sivatagban elhelyezett teleszkópok az adatokat szabad szemmel nem látható infravörös fényimpulzusok formájában "lövik" fel a Holdra.

A fő problémát az jelenti, amíg a fény átjut a Föld atmoszféráján: a kutatók ezt igyekeztek kiküszöbölni azzal, hogy mindjárt négy teleszkópot használnak, így az impulzusok nagyobb valószínűséggel jutnak el az űrbéli vevőállomáshoz, majd a Holdra. A 384633 kilométeres optikai kapcsolat az MIT szerint teljes sötétségben és erős napfényben is működik, mindenféle időjárási viszonyok között, a technológia tehát kifejezetten ígéretes.

Az LLCD ráadásul csak egy még komolyabb projekt előkészítése: Az LCRD (Laser Communications Relay Demonstration) még tovább viszi majd az elképzelést és várhatóan 2017-ben indul meg és az első lépés lehet a bolygók közötti hálózat kiépítése felé. Az MIT kutatói júniusban számolnak be részletesebben is eredményeikről, a The Optical Society konferenciáján.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.