Szerző: Koi Tamás

2014. május 22. 10:42

Indul a Horizon a lengyel UPC-nél

Kelet-Európában is útnak indítja a szinte minden tekintetben a versenytársak megoldásai fölé emelkedő multiscreen TV-s platformját a Liberty Global. A Horizon elsőként Lengyelországban debütál napokon belül, itthon idén biztos nem lesz még bevezetve.

Kelet-Európában is útnak indítja fejlett multiscreen TV-s rendszerét a Liberty Global, a csaknem két évvel ezelőtt, hosszú csúszást követően útnak indult Horizon a régióban elsőként Lengyelországban debütál. A platformmal vadonatúj beltéri egység, modern kezelőfelület és több eszköz párhuzamos támogatása jár - a hagyományos lineáris tévécsatornák mellett a nézők válogathatnak az online videotéka kínálatából, valamint különféle alkalmazásokat is futtathatnak a beltéri egységen. Utóbbira kedd óta a magyarországi UPC-előfizetőknek is lehetőségük van, igaz, gyökeresen más körülmények közt.

A Horizon tévés platformot egyértelműen prémium szolgáltatásként pozicionálja a lengyel UPC. A megoldás eleve csak a Select Extra HD és a Max Extra HD csomagokra előfizető ügyfeleknek elérhető, előbbieknek havi 5 zlotyit (kb 360 forintot) kell fizetniük az új beltéri egységért és a hozzáférésért, utóbbiaknak azonban nem számít fel felárat a cég. A két csomag egyébként önállóan előfizetve 78, illetve 91 zlotyiba (azaz kb. 5700 és 6600 forintba) kerül, cserébe 125, illetve 163 tévécsatornát kapnak az előfizetők, melyből 29-et, illetve 35-öt HD-ben is nézhetnek.


A Horizon lengyel webes felülete: már kezdetben közel 100 csatornával

Ebből a csatornamennyiségből a Horizon multiscreen-platformon keresztül nagyjából százat érhetnek el az előfizetők, egy erre a célra fejlesztett mobilos, illetve tabletes alkalmazáson keresztül. A nézők az éppen futó lineáris programokat Wi-Fi és mobilhálózaton keresztül egyaránt streamelhetik, az appot egy ügyfél korlátlan számú eszközre telepítheti, de egyszerre, egy időben csak három kliensen tévézhet. A Horizon beltéri egységek emellett otthoni hálózati médialejátszóként is szolgálnak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A rendszer magyarországi bevezetése a UPC helyi képviselete szerint egyelőre még biztosan várat magára, a cég egyfajta átmeneti megoldásként éppen a héten indította útjára TV Apps nevű alkalmazásplatformját, mely a Horizonnal ellentétben nem igényli a beltéri egység cseréjét, ugyanakkor nem is a multiscreen tévézésre hegyezi ki a hangsúlyt. Ehhez hasonló megoldása hazánkban egyedül a Magyar Telekomnak van, ez a hónap elején bemutatott TV GO, mely lehetővé teszi, hogy a Telekom csatornakínálatának egy részét élőben streamelhessék különféle okoseszközökön a nézők (a tartalomkínálat ugyanakkor egyelőre erősen korlátozott), illetve a videotár tartalmát is megtekinthetik az előfizetők az okostévéjük, okostelefonuk vagy tabletjük segítségével.

A Horizon bevezetése alighanem a platform bevezetésének jelentős költségei miatt várat magára az olyan, tévépiacukat tekintve alapvetően kis országokban, mint Magyarország. A 38 milliós Lengyelországban a Liberty Globalnak csaknem 900 ezer digitális tévés előfizetője van, vagyis majdnem háromszor annyi ügyféllel számolhat a cég, mint hazánkban. A Horizon eddigi nyugat-európai piacain (Hollandia, Németország, Svájc, Írország) pedig a fizetőképes kereslet sokkal nagyobb, mint hazánkban, illetve a régióban. A társaságnak egyébként eddig összességében mintegy 550-ezer Horizon-ügyfele van az összes eddigi piacon.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról