:

Szerző: HIRDETÉS

2014. május 25. 14:30

Itt a TrendNet új, AC-szabványú csúcsroutere

Stabil, megbízható, elérhető árú AC1750-es router, a TEW-812DRU.

A 802.11ac, vagy röviden csak "AC" a Wi-Fi következő generációja, amely több fejlett rádiós átviteli technológiát kombinál a vezetéknélküli átvitel sebességének növelésére. Az előrelépés nem elméleti, a kizárólag 5 GHz-en üzemelő 802.11ac sebessége megközelíti a gigabites Ethernet-et, ami nem csak az elavult (a/b/g) szabványokhoz képest hoz érezhető gyorsulást, de az n-es Wi-Fi-hez képest is. A hálózat modernizációját értelemszerűen az elérési pontnál kell megkezdeni, az új generációs okostelefonokkal, notebookokkal ez már időszerűvé is vált.

802.11ac a TRENDnettől

A TEW-812DRU jelenti jelenleg a cég kínálatának csúcsát Magyarországon. Az eszköz elméleti maximális sebessége 1750 megabit másodpercenként, 5 Ghz-es frekvenciatartományban 1300 megabitet tud a 802.11ac szabványnak köszönhetően, míg a 2,4 GHz-es tartományban 450 megabites (n-es szabványú) csatlakozás jelenti a csúcsot. A vonalas hálózati átviteli sebesség természetesen gigabites Ethernet, ebből négyet kínál a router, plusz egy további porton csatlakozik az internethez, ez is gigabites sebességű.

A hálózati eszközből nem hiányoznak a fejlett szolgáltatások sem, képes például akár két vendéghálózat létrehozására, amely a helyi hálózatunktól izoláltan nyújt internetes hozzáférést vendégeinknek, ráadásul az erre csatlakozó klienseket akár egymástól is elválaszthatjuk. Szükség esetén az SSID-k száma akár hatra növelhető (frekvenciatartományonként 3-3).

A router biztosít USB-s csatlakozót is, amely már támogatja a modern, 3.0-s átviteli szabványt, így kompatibilis külső meghajtóval gyors hálózati tárolóvá alakíthatjuk az eszközt, amely támogatja az FTP és SMB elérést is. A csatlakozó természetesen merevlemezek mellett nyomtatót is támogat, így központi printszerverként is használható.

Családos környezetben fontos a hozzáférés szabályozásához rendelkezésre álló eszköztár is, a router felületén MAC cím szerint szűrhetünk URL-eket és IP-címeket, így a potenciálisan káros tartalmakat távol tarthatjuk. Szintén a biztonságtudatos fejlesztés eredménye, hogy a gyártó ügyelt arra, hogy kicsomagolás után a legerősebb biztonsági beállításokkal rendelkezik az eszköz, a így a kezdő felhasználókat sem teszi kiszolgáltatottnak. A megközelítés eredménye, hogy a fejlett képességeket (például a fent említett FTP-hozzáférést) manuálisan kell bekapcsolni - de ez a haladó felhasználóknak amúgy sem okoz gondot.

DD-WRT-kompatibilitással

Haladó felhasználóknak fontos szempont, hogy a gyártó DD-WRT-kompatibilisként hirdeti a terméket. A DD-WRT telepítésével olyan speciális funkciók is elérhetőek, amelyeket esetleg a gyári rendszer nem támogat, utólagos csomagok telepítésével pedig az eszköz képességei gyakorlatilag korlátok nélkül bővíthetőek.

Mindenkinek AC

Az AC szabvány idén már nem csak a felső, de a többi kategóriában is általánossá vált, új hálózati eszközök vásárlásánál már érdemes olyant választani, amely támogatja a szabványt. A TRENDnet is kínál a csúcsmodell alatt AC-s routereket, TEW-812DRU legfontosabb jellemzői az olcsóbb modellekben is megtalálhatóak, de kedvezőbb áron. A TEW-811DRU az AC1200-at támogatja (867 megabites AC és 300 megabites N), a TEW 810DR pedig 433/300 megabitet kínál AC és N szabványon.

A teljes hálózat modernizációjához szükség van a csatlakoztatott eszközök hálózati kártyájának lecserélésére is. A TRENDnet ehhez is kínál termékeket, AC1200 és AC600 szabványú USB-s eszközökkel a notebookok és asztali gépek is kihasználhatják a magasabb sávszélességet, az AC-s bridge egységekkel pedig a tévé, játékkonzolok és egyéb eszközök kapcsolhatnak magasabb sávszélességre.

A TEW- 818DRU a gyártó 3 éves garanciát vállal, ami kiemeli a kategóriatársak közül. A termékek hazai forgalmazója a JTC Kft.

[A JTC Kft., a TRENDnet hazai importőre megbízásából készített anyag.]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.