Szerző: Gálffy Csaba

2014. május 9. 10:55

HP Helion: egységes brandet kap a cég felhős kínálata

Bemutatta új felhős stratégiáját a HP. A cég a Helion brand alá vonja össze cloud-közeli technológiáit, és két éven belül egymililárd dollárt fektet a területbe. Érkezik az infrastruktúra- mellé a platformszolgáltatás is, jövő hónapban pedig elérhető lesz a saját, kereskedelmi OpenStack-disztribúció.

Egyetlen márkanév alá húzza össze felhős szolgáltatásait, termékeit és szoftvereit a HP - jelentette be az óriás a héten. A Helion névre keresztelt portfólió alá fog tartozni az eddig HP Cloud néven futó, Helion Public Cloudra átnevezett saját IaaS szolgáltatása mellett az OpenStack-disztribúció is, ennek előző neve a Cloud OS volt. Szintén a Helion brand alá kerülnek a HP egyes szolgáltatásai, így a menedzselt cloud-megoldások és a tanácsadás is.

A cég bejelentése szerint a következő két évben mintegy egymilliárd dolláros befektetést eszközöl saját nyilvános cloud-rendszereiben, ennek részeként 80 adatközpontjának egy részét alaposan modernizálja és OpenStack-alapokra helyezi. Szintén az erőfeszítés részeként a HP kiépíti saját PaaS-át (platformszolgáltatását), ennek alapjait a Pivotal Cloud Foundry adja majd, így a virtuális gépek futtatására alkalmas IaaS mellett alkalmazásokat fogadó PaaS is lesz a kínálatban.

HP Helion

Azt már hosszú ideje tudjuk, hogy a HP felhős stratégiájának alapköve az OpenStack. A szabad szoftveres cloud-platform HP-féle disztribúciója két kiadásban lesz elérhető. Az ingyenes, Community változat legújabb verziója, amely az OpenStack Icehouse kiadására épül, már letölthető a HP honlapjáról. Ezt a kiadást fejlesztési, tesztelési környezetekhez, illetve alapszintű céges feladatokhoz ajánlja a HP. A teljes, kereskedelmi, fizetős változat a júniusi HP Discover konferencián érkezik, ebben a kiadásban megtalálható a cég összes egyéni szoftveres fejlesztése, a saját menedzsment-réteg és a HP hardverekkel és szoftverekkel mutatott teljes integráció is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A nagyvállalatok és infrastruktúra-szolgáltatók meggyőzésére a HP bevetette a nehéztüzérséget is, az OpenStackhez kapcsolódó szellemi tulajdonnal kapcsolatban teljes körű kártérítési kötelezettséget vállal. Vagyis ha az OpenStackkel kapcsolatban valamely felhasználó szervezet szerzői jogi vagy szabadalmi perbe kerül, akkor a HP garantálja, hogy ezzel kapcsolatban minden költséget megtérít. Hogy az ajánlat még szebb legyen, nem csak az elsődleges felhasználónak, hanem annak partnerei számára is áll a garancia. Az ilyen kötelezettségvállalások a szabad szoftverek nagyvállalati környezetben történő használatánál elég régen általánossá váltak, a Linux kapcsán indított perek nyomán a partnerek elvárták a disztribúció szállítójától, hogy garantálja a szoftver tisztaságát és ezért pénzügyi felelősséget is vállaljon. Az OpenStack kapcsán a Red Hat és a Mirantis is nyújt ilyen garanciát saját disztribúciójára, ezt immár a HP is megadja ügyfelei számára.

A Dell beszólt

A HP bejelentésére a Dell blogbejegyzésben reagált, a szintén OpenStack-támogató amerikai gyártó kifogásolja a tulajdonosi (proprietary) szoftverekkel feldúsított disztribúció kiadását. A Dell üdvözli az ingyenes verziót, a kereskedelmi kiadás azonban álláspontjuk szerint szembe megy a szabad szoftveres kezdeményezés szellemiségével és szükségtelenül fragmentálja az OpenStack-ökoszisztémát.

"Terhet jelent a szervezetek számára, hogy házon belül kell OpenStack-kompetenciát kiépíteniük annak érdekében, hogy el tudják dönteni, mely disztribúció is felel meg leginkább igényeiknek, hogyan telepíthetik és üzemeltethetik azt" - áll a Dell közleményében. "Olyan érzés, mint a HP/UX Unix déjá vu megint." A Dell a Red Hattel közösen dolgozik OpenStack disztribúción, amely a cég álláspontja szerint nem tartalmaz zárt kódú, nem-szabad elemeket, minden gyártó termékével (beleértve a Dellét is) nyílt kiterjesztéseken keresztül kommunikál.

Az OpenStack a régi IT-szállítók egységfrontja az új cégek, a Google vagy az Amazon ellenében. A kényszerű összefogást azonban a HP láthatóan rosszul viseli, és nem hajlandó beállni a sorba az IBM, az Oracle vagy a Dell mellé. A Dell aggodalmai érthetők, az OpenStack olyan gyártófüggetlen köztes réteg kíván lenni amellyel a szervezetek elkerülhetik a lock-int saját felhőjük kiépítésénél, így a privát felhő alacsony kockázatú befektetés lehet és versenyképessé tud válni a nyilvános felhővel.

Ideálisan ez az átjárhatóság a disztribúciókra is igaz, a Rackspace vagy a Canonical OpenStack-disztribúciójáról nincs akadálya átállni mondjuk a Red Hatére. Ideálisan a kompatibilitás ennek a váltásnak nem akadálya, a különböző szoftvercsomagok között a kínált szolgáltatások, a támogatás, illetve az extrák (például menedzsmentréteg) a megkülönböztető tényező. Ezt a paradigmát azonban a HP (a Dell félelmei szerint) elveti, saját disztribúciójában megkülönbözteti saját hardvereit, miközben fragmentálja az egységes alapszoftvert is.

Jobb későn, mint soha?

A HP évek óta igyekszik elmozdulni a hardvergyártás felől a szoftverek és a szolgáltatások irányába. A lassan egy évtizede megkezdett irányváltás azonban roppant lassan halad, a cég eredetileg kitűzött célja - az IBM nyomába eredni - egyelőre egyre messzebb van. Jelen állás szerint a HP a legújabb, felhős trendről is csúnyán lemaradt, az Egyesült Államokban már a nagyvállalatok körében is általános a nyilvános, hibrid és privát felhő-rendszerek használata.

A Gartner Magic Quadrant elemzéseit mindig érdemes egy jó adag egészséges kritikával fogadni, a tavaly augusztusi, IaaS-piaci szereplőkre vonatkozó kép azonban jól mutatja a HP pozícióját az olyan versenytársakkal szemben, mint az Amazon vagy a Microsoft. Az ábrán a legrosszabb helyen még az IBM szerepel, a Nagy Kék azonban az azóta eltelt időszakban felvásárolta a jobb pozíciót elfoglaló SoftLayert és komoly fejlesztésekbe fogott.

A HP erős beágyazottsággal rendelkezik a nagyvállalati piacon, mind hardverei, mind szoftverei megtalálhatók a legnagyobb és legkisebb cégeknél egyaránt. A cloud, mint a szolgáltatásként igénybe vett IT új paradigmája azonban ezt a piaci előnyt gyakorlatilag lenullázza, így ha a cég nem reagál elég gyorsan, gyorsan elvesztheti privilegizált pozícióját.

Az OpenStackről, a HP Helion hardverek alá tartozó mikroszerverekről a HWSW App!system konferencián is lesz majd szó, az eseményre megnyitottuk a regisztrációt!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról