Szerző: Koi Tamás

2014. április 28. 11:18

250 megabites mobilnetet demózott a Telekom

Cellánként akár 250 Mbps letöltési sávszélességet is képes elérni a Magyar Telekom LTE Advanced teszthálózata, melyet az Ericssonnal együttműködésben épített ki.

A jelenlegi 4G-s hálózatnál ideális esetben akár négyszer gyorsabb mobilnet-infrastruktúrát tesztel az Ericssonnal karöltve a Magyar Telekom - az LTE Advanced technológiára épülő rendszer cellánként elméletileg akár 250 Mbps letöltési sávszélességet képes biztosítani a csatlakoztatott kliensek számára. A sávszélesség-keret növelésére előbb-utóbb szükség is lesz, de nem feltétlenül a weboldalakat böngésző videókat nézegető és alkalmazásokat futtató okostelefon-tulajdonosok miatt, hanem a hálózatra csatlakozó új eszközök, gépek sávszélesség-igényének kiszolgálásához.

LTE-evolúció

A most demózott tesztrendszer egyenes evolúció a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő 4G/LTE szolgáltatások után, melyet a Telekom az országban elsőként, 2012 elején állított kereskedelmi üzembe. Ennek a szolgáltatásnak a tesztüzeme 2009-ben indult, vagyis bő két évvel a tesztelést követően állhatott rajtra készen a hálózat, mely jelenleg is az 1800 MHz-es frekvenciatartományban üzemel és elméletileg 60 Mbps letöltési sávszélesség elérésére képes.

A Telekom négy évvel ezelőtt, 2010 márciusában elsősorban a videoforgalom jövőbeni fellendülésére igyekezett választ adni a 4G technológia tesztjével, majd későbbi bevezetésével, akkor HD-videostreamekkel próbálták demózni a technológia sebességét - az LTE Advanced technológia bemutatásakor is hasonló módszert választott a szolgáltató, csak ezúttal 4K-s streamek közvetítésével prezentálta a hálózatban rejlő lehetőségeket.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Egyre jelentősebb szempontnak számít ugyanakkor a jövőbeni hálózattervezések során a gépek közti kommunikáció területe: Az Ericsson egyik tanulmánya szerint 2020-ra a távközlési kapcsolatok száma meghaladhatja az 50 milliárdot, a jelenleginél jóval több eszköz csatlakozik majd a világhálóra, sőt már a háztartási eszközök – a hűtőgéptől a televízióig – is elérhetők lesznek az interneten keresztül, akár okostelefonról is.

Akár 3 Gbps-ig

A jövőben a mobil szélessávú hálózatok várhatóan egyre inkább támaszkodnak majd az újabb generációs technológiákra, hiszen például az LTE-Advanced a frekvenciasávokat egyesítve (aggregálva) egyre nagyobb adatsebességeket és kapacitásokat tud majd kiszolgálni, ezzel túllépve az UMTS (3G-s) hálózatok korlátain. A későbbiekben a video és műsorszórás típusú szolgáltatások tömeges, jó minőségű elérése pedig az LTE-hez szervesen kapcsolódó LTE Broadcast technológiával valósulhat meg - jósolja a Telekom. A szabványok szerint egyébként LTE Advanced rendszerben akár cellánkénti 3 Gbps letöltési sávszélesség is elérhetővé válhat.

A szolgáltató egyelőre nem adott konkrét választ arra a kérdésre, hogy mikor indulhat el kereskedelmi forgalomban az LTE Advanced technológia, a rendszer bevezetése a rendelkezésre álló frekvenciasávoktól és a végberendezések elterjedtségétől is függ. A cég a 4G/LTE technológiával jelenleg a lakosság 45%-a részére biztosít szolgáltatást, a lefedettséget 2015-ben 80 százalékra kívánja növelni a cég.

a címlapról