Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 24. 08:33

Nagyot gurított az Apple az első negyedévben

Aggasztó tabletpiaci eredményekről számolt be az Apple, de a gyenge számok jobbára csak a könyvelés furcsaságaiból adódnak. Hétbe hasadnak a részvények, nő az osztalék és a visszavásárlás, vigadnak a befektetők.

Jelentősen túlteljesítette a befektetők várakozásait az Apple első negyedéves pénzügyi jelentése, a részvényenkénti nyereség a várt 10,16 dollár helyett 11,62 dollár lett - a különbség jelentős. A cég egyébként 45,6 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, ez 4 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest (a várakozás 43,6 milliárd volt), a profit 10,2 milliárd dollárt tett ki. Tim Cook elnök-vezérigazgató a bejelentést követő konferenciahíváson elmondta, hogy a cég teljesítményét elsősorban a raktárkészletek és a kedvezőtlen árfolyamváltozások fékezték. Ez utóbbi kiszűrésével például az éves szintű bevételnövekedés közel 10 százalék lenne.

Apple, the iPhone company

A negyedév során az iPhone töltötte be a húzótermék szerepét, a cég telefonjaiból 43,7 millió darab fogyott, ami látványos, 17 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. A teljesítmény különösen szembetűnő, ha az elemzők által várt 37,7 millió darabbal vetjük össze, az óvatos becsléseket az Apple bizony messze túlteljesítette. A karácsonyi negyedévhez képest persze jelentős a visszaesés (akkor 51 millió telefon fogyott), ez azonban normálisnak számít, az előző negyedévben az ünnepek és a friss modell együtt húzta az eladásokat. Aggasztó jel lehet azonban, hogy a telefonok átlagos eladási ára 596 dollár lett, ami némileg alacsonyabb a szokásosnál, a szekvenciálisan 41 dolláros esés a legnagyobb a cég történetében, de nem történelmi mélység.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A nagyon jó eladásoknak köszönhetően az iPhone okostelefon-piaci részesedést szerzett több, nagyon fontos piacon, így például az Egyesült Államokban, Nagy Britanniában, Németországban és Kínában. Ez azt jelenti, hogy az Apple gyorsabban tudott növekedni, mint a teljes piac, ami a vásárlók krémjére célzó terméket figyelembe véve ragyogó teljesítmény.

Mi történt az iPaddel?

Az egyetlen negatív meglepetést a tabletek okozták, az iPad-eladások éves szinten 16 százalékkal zuhantak. a 19,7 milliós elemzői várakozással ellentétben csak 16,35 millió darab fogyott belőlük. Mindez annak ellenére, hogy rendkívül jó tabletes portfóliót dobott piacra néhány hónapja az Apple, az iPad Air és a retinás Mini például zajos sikert aratott, a lendület azonban most elfogyni látszik.

A jelentős visszaesést az Apple azzal magyarázza, hogy az összehasonlítási alapul szolgáló 2013 első naptári negyedév a normálisnál jóval erősebb volt, mivel a cégnek gyártási nehézségei voltak az iPad Minivel, így rengeteg szállítás a 2012-es karácsonyi szezonról áttolódott ide. Ehhez kapcsolódik, hogy míg a 2012-es évet komoly készlethiánnyal zárta a cég, idén az első hónapokban normálisan, készletről tudta kielégíteni az igényeket, ami a kereskedőkhöz irányuló szállításokat értelemszerűen visszafogta némileg. A konferenciahíváson Cook ezért igyekezett mindenkit megnyugtatni, a mostani visszaesés csak annak tudható be, hogy előző negyedévben kényelmesen ki tudták szolgálni a vevőket, sem az iPadnek, sem általában a tablet-piacnak nincs problémája.

A tulajdonképpeni eladásokat tekintve (vagyis amikor a végfelhasználó fizet a termékért) az előző év hasonló időszakában 18 millió iPad fogyott (1,4 millió pedig a készleteket gazdagította), míg most 17,5 millió tablet került a felhasználók kezébe, ebből 1,1 millió a raktárkészletek apadásából származott. Ennek megfelelően a valós, keresleti oldali visszaesés csak 3 százalék, nem 16. Ez sem rózsás eredmény, de összeomlásról nem érdemes beszélni. A befektetők aggodalmát az is mérsékelheti, hogy az iPadek eladási ára a vártnál jóval magasabb lett, 430 dollár helyett 465 dollár.

Nem teljesítettek rosszul a Apple számítógépek, 4 millióról 4,14 millióra nőttek az eladások, mind a Pro, mind az Air sorozatú MacBookok jól fogytak. A PC-s részleg jó teljesítményének köszönhetően részesedésszerzést prognosztizál a cég, ezzel nyolc éve szinte folyamatosan, apró lépésekben tudja emelni szeletét a PC-piacon.

Jönnek az új Apple-felhasználók

A cég piacainak telítődését jósoló elemzők számára új adatokat is hozott az Apple. Cook szerint az elmúlt fél évben mintegy 60 millió új vadonatúj (nem visszatérő) ügyfelet regisztráltak a négy nagy termékkategóriában. Az iPhone-vásárlóknak csak fele visszatérő, ez az arány az iPad esetében csak egyharmad, amíg ezek a mutatók maradnak (és a vásárlói lojalitás nem csökken), kényelmesen tud tovább növekedni az Apple, telítődésről pedig szó sincs.

Cook külön kiemelte két földrajzi régiót teljesítményét. Kína elképesztően jól teljesít, a Tajvannal és Hong Konggal együtt kezelt régió 10 milliárd dolláos forgalmat generált, vagyis innen származik az Apple bevételének szinte negyede. A másik kiemelt terület Japán, ahol az iPhone elképesztő, 55 százalékos piaci részesedést ért el, a bevétel pedig 26 százalékkal emelkedett a jen igen komoly gyengülése ellenére is. A japán sikert az indokolja, hogy múlt év második felében a legnagyobb helyi szolgáltató, az NTT DoCoMo is felvette kínálatába az iPhone-t, azóta voltak olyan periódusok is, amikor az eladott telefonok 76 százaléka viselte az almás logót. Az indiai piac szintén gyorsan növekszik (megduplázódtak az iPhone-eladások), a piac mérete azonban itt még nem túl nagy.

Részvénydarabolás és - visszavásárlás

A pénzügyi jelentést követően az Apple vezetése bejelentette, hogy 30 milliárddal 130 milliárd dollárra emeli a részvény-visszavásárlásra fordítható keretet, amelyet 2015 végéig tervez felhasználni. Ez a papírok értékesebbé tételének bevett módja, a kevesebb piacon forgó papírra eső tulajdoni hányad megnövekszik, így egy-egy részvény felértékelődik a visszavásárlással. A befektetők már hosszú ideje kérik-követelik, hogy a gigantikus készpénzállomány egy részét kezdje visszajuttatni a cég a tulajdonosokhoz, a tavaly bejelentett visszavásárlási program ennek egyik eszköze. A másik eszköz az osztalék, ennek értékét szintén növelni fogja az év folyamán az Apple, egyelőre nem pontosított mértékben. A részvényeket egyébként feldarabolja a cég, minden részvény helyett hét újat kapnak a befektetők, így az egységnyi tulajdon értéke kezelhetőbb szintre, 100 dollár alá esik majd.

A befektetőket érintő pozitív hírek hatására az Apple részvényei szárnyalni kezdtek, a tőzsdenyitás előtti kereskedésben mintegy 8 százalékot emelkedett az árfolyam.

Képek: Business Insider

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

ICQ

13

28 év után búcsúzik az ICQ

2024. május 27. 10:38

Számos tulajdonosváltás után itt az ideje annak, hogy elhagyja a terepet az egykor népszerű üzenetküldő kliens, ami idővel domaninciáját vesztette a WhatsApp és társaival szemben.