Szerző: Dojcsák Dániel

2014. április 17. 11:42

Kikapcsolja peer-to-peer megoldását a Spotify

A gyors növekedés nem okozott kritikus gondokat a Spotify-nak, hiszen az asztali kliensek nem csak a központi szerverről kapták az adatokat. A pár éve körülbelül 290 terabájtos katalógus 90 terabájtos helyi szerverekkel és milliónyi végfelhasználói ponttal volt megtámogatva.

A Spotify induló szolgáltatásként többek közt azért volt nagyon megkapó, mert az akkori streaming megoldásokkal ellentétben az előtöltés, pufferelés intézménye szinte ismeretlen volt. Bármilyen számra klikkelve azonnal indult a muzsika, akkor is, ha az nem volt előre letöltve. A Spotify nem csak az iTunes kinézetét adaptálta sikeresen, de a felhasználói élmény is olyan volt, mintha lenne egy olyan könyvtárunk, amiben benne van szinte minden zeneszám.

A fájlcsere 50 árnyalata

Ez legfőképp az adattovábbítási struktúrának volt köszönhető, amit a fiatal startup 2008-ban összerakott. A központi szerverek mellett másodlagos szervereket üzemeltettek a csomópontokon, illetve ezek alatt a felhasználói gépek is rásegítettek a helyi adattovábbításra, hasonlóan ahhoz, hogy a Skype is működik. A peer-to-peer az illegális fájlcserében is a központi erőforrások szűkösségét és hiányát pótolja, az induló vállalkozásnak is nagyon jól jött, hogy nem kellett óriási szerverköltségekbe vernie magát, de mégsem omlott össze a rendszer a hirtelen növekedéstől.

Miután 2009-ben az Egyesült Királyságban is elindult a béta verzió, nagyságrendeket nőtt pillanatok alatt a forgalom, mégis állva maradt a hálózat. Azóta már az Egyesült Államokban is elérhető a Spotify, ami szintén egy komoly lökés volt adatforgalomban és a felhasználók számában. Mostanra világszerte már összesen 61 országban több tízmillióan streamelik a zenét a Spotify-tól. Ezzel a növekedéssel meglepő módon a Spotify lett a világ egyik legnagyobb peer-to-peer hálózata.

Ha valaki a Spotify asztali kliensében elindít egy zeneszámot, akkor jelenleg három helyről származhat az adat, amiből a dallam keletkezik. Ha korábban már volt lejátszva a szám, akkor a helyi átmeneti tárból töltődik be, ha nem, akkor pedig vagy a Spotify dedikált szerverei szolgálják ki a kérést vagy más felhasználók számítógépén tárolt adatdarabok állnak össze zenévé.

80 százalék p2p

Ugyan erről mindig is nagyon kevés szó esett, de a Spotify egyik legerősebb fegyvere volt az elmúlt években a peer-to-peer adatforgalmazás. Egy 2011-es jelentés szerint a kliensben történő lejátszások körülbelül 80 százaléka a p2p hálózaton keresztül ment át. Ezzel a Spotify rengeteg szervererőforrást spórolt meg, így a költségeket is több millió dollárral csökkenteni tudta, ami kritikus egy olyan startupnak, ami egyébként is veszteségesen üzemel az óriási jogdíjfizetési kötelezettségei miatt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mostanra azonban a Spotify úgy tűnik, kellően megerősödött, a szerverhátterét elég erősnek érzi ahhoz, hogy lemondjon a közösségi segítségről. Alison Bonny, a Spotify európai kommunikációs igazgatója szerint a vállalat "fokozatosan kivezeti az asztali lejátszó p2p technológiáját, ami eddig a gyors és akadásmentes zenelejátszást segítette elő”. Egészen idáig szüksége volt a Spotify-nak a p2p megoldásra ahhoz, hogy késleltetés nélkül el tudjanak indulni a számok, ma viszont már rendelkezésre áll a megfelelő szerverháttér ahhoz, hogy ezt nélkülözni tudja a cég. A következő hónapokban a Spotify lekapcsolja a p2p rendszert és a kliensek sem fognak többé kifelé forgalmazni.

A változást a felhasználók nem fogják észlelni, ugyanúgy, ahogy azt sem vette észre valószínűleg senki, hogy zenehallgatás közben valójában besegít a nála letárolt számokkal a környékbeli Spotify-felhasználóknak is néhány megabájtnyi adattal. A webes és mobilos kliensek egyébként sem vettek részt a p2p forgalmazásban, az utóbbi időben pedig ez a két felület vált jelentőssé. Mindenesetre a Spotify döntése egy korszak végét jelenti, egy olyan korszakét, ahol csendben, de minden zenei kiadó beleegyezett abba, hogy a számaikat egy peer-to-peer hálózaton keresztül terjesszék legális keretek között.

a címlapról