Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 16. 15:24

Nem a tartalom, hanem a kudarc miatt gurulnak be a játékosok

A videojátékok által kiváltott agresszióról már sokat hallhattunk, az Oxfordi és a Rochesteri Egyetem kutatása alapján azonban ez nem azok erőszakos tartalmának köszönhető. A kutatócsoport új módszerrel vizsgálta meg a játékok hatását.

Nem a videojátékok erőszakos tartalma teszi agresszívvá a játékosokat - állítják az Oxfordi és a Rochesteri Egyetem kutatói. Az Andrew Przybylski által vezetett kutatás szerint nem a játékokban megjelenő erőszak, sokkal inkább a kudarcélmény váltja ki az agresszív viselkedést. A kutatócsoport eredményeik alapján újra kell gondolni a videojátékok hatásának vizsgálatára használt eljárásokat, azok ugyanis eddig nem sokban különböztek a filmek elemzésétől, azaz erőszakos, és kevésbé erőszakos címek megtekintése utáni kérdőíves és viselkedésvizsgálatos tesztekkel próbálták mérni a kiváltott agressziót.

A filmekkel ellentétben ugyanakkor a videojátékok interaktívak, ezért a két egyetem kutatói ezúttal arra keresték a választ, hatással van-e a játék közben elért teljesítmény a játékosok érzelmeire. Aki játszott már valaha, annak a válasz valószínűleg elég egyértelmű: igen. Méghozzá olyannyira, hogy a jelenséghez külön kifejezés is társul, amit az online multiplayer játékok rajongóinak valószínűleg nem kell bemutatni - ez a a “rage quitting” vagyis a hirtelen felindulásból elkövetett kilépés. Ilyenkor egy elvesztett játék miatt a felhasználó dühében otthagyja az adott programot, sokszor különféle erőszakos megnyilvánulások kíséretében, melyeknek a YouTube tanúsága szerint már nem egy billentyűzet esett áldozatul.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A kutatók ugyanakkor a kevésbé nyilvánvaló érzelmekre is kíváncsiak voltak amelyeket módosított játékokkal próbáltak előcsalogatni. A Half-Life-ból például két verziót is csináltak, egyikben az ellenfeleket csupán el kellett teleportálni, a másikban viszont irgalmatlan vérfürdő közepette lehetett megszabadulni tőlük. A teszt során továbbá egy extrém nehézségű Tetris-verziót is bevetettek, amely az esetek 78 százalékában az éppen nem megfelelő elemeket dobta ki.

Miután eltöltöttek némi időt a fentiekkel, az alanyoknak egy kérdőívet kellett kitölteniük, valamint különböző kifejezéseket kellett felismerniük amelynek során a kutatók azt vizsgálták, mennyivel gyorsabban veszik észre az agresszivitáshoz köthető szavakat, mint a többit. Mindezek mellett a tetrises teszt előtt minden résztvevőnek 25 másodpercen keresztül kellemetlenül hideg vízben kellett tartania a kezét, az alanyoknak viszont azt mondták, ők határozzák meg, hogy az utánuk következőnek mennyi ideig kell majd a kezét a vízben hagynia. Az eredmények alapján, akik a Tetris nehéz verzióját kapták, átlagosan 7 másodperccel hosszabb ideig tették volna ki a következő játékost a hideg víz okozta kellemetlenségnek, a Half-Life-ban demonstrált erőszakos tartalom ezzel ellentétben nem keltett kimutatható agresszív hatást.

Az Oxfordi és a Rochesteri Egyetem kutatása alapján tehát úgy tűnik, a videojátékokkal töltött idő után nem a GTA-s vérengzés miatt lehetnek agresszívak a játékosok, sokkal inkább a kudarcélmények miatt - ennek fényében pedig az eddigi vizsgálati módszereket is érdemes lehet átértékelni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

ICQ

13

28 év után búcsúzik az ICQ

2024. május 27. 10:38

Számos tulajdonosváltás után itt az ideje annak, hogy elhagyja a terepet az egykor népszerű üzenetküldő kliens, ami idővel domaninciáját vesztette a WhatsApp és társaival szemben.