:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 4. 12:44

Újdonságok tömegét kapta az Azure

Rengeteg újdonság bejelentését időzítette a Microsoft az idei Build konferenciára. Az első nap a Windows Phone és a Windows fejlesztéseit mutatta be a szoftverház, tegnap a felhős szolgáltatás, az Azure került sorra. A fejlesztők és az üzemeltetők is kaptak újdonságokat, több mint 40 új funkció mutatkozott be.

Néhány év alatt rendkívül komplex, sok igényt kielégítő szolgáltatásportfólióvá vált az Azure, amely egyszerre kínál szolgáltatásként igénybe vehető infrastruktúrát, platformot és alkalmazásokat is. A most bejelentett újdonságok mindhárom területet érintik, a különböző fejlesztések azonban jól mutatják, hogy mennyire szerteágazó rendszerré is nőtte ki magát a Microsoft felhője.

Azure Preview Portal

Míg a Google szerint a felhős szolgáltatások viszonylag magas ára gátolja a szélesebb körű adoptációt, a Microsoft meglátása szerint a kínálat egyszerűen túl fapados ahhoz, hogy a cégek jól felszerelt, saját igényeik szerint kialakított saját környezetüket otthagyják a felhőért. "Sok cloud-szolgáltató a felhő könnyűségét és költséghatékonyságát zengi, de a fogyasztóikat olyan eszközök és képességek nélkül hagyják, amelyekre ebben az új, komplex környezetben nagy szükség lenne" - írja a Microsoft blogbejegyzése, utalva az Amazon és a Google valóban kissé puritán felületet kínáló rendszereire.

Az új Azure Portal (jelenlegi neve Azure Preview Portal) nagyrészt ezt a problémát igyekszik megoldani, a böngészőn keresztül elérhető új felület egyrészt információs dashboardként szolgál, de vezérlőpult szerepet is betölt. A Portalon keresztül folyamatosan monitorozható az Azure-ön futó alkalmazások és virtuális gépek állapota, ha pedig egyszerűbb beavatkozásra van szükség, akkor az is végrehajtható rajtuk, a felület elhagyása nélkül. Az erőforrás-használaton kívül a Portal részletes információt nyújt a költségekről is, illetve a felületről néhány kattintással adhatóak hozzá külső alkalmazások a bérelt infrastruktúrához.

Az Azure Portal egyik legnagyobb dobása a Visual Studio Online (VSO), amely szintén ezen a felületen keresztül érhető el. Az izgalmas újdonság a Monaco kódnéven fejlesztett kódszerkesztő, amellyel innen, a Portal felületéről szerkeszthetjük a webes alkalmazásunk kódját és élesíthetjük ki a változásokat, így az apróbb módosításokat igénylő problémák nagyon gyorsan elháríthatóak.

Azure Active Directory

A Microsoft mobile-first/cloud-first stratégiájának egyik kulcseleme az Azure-ből szolgáltatott Active Directory. A szolgáltatás nagyon gyorsan fejlődik és hamarosan a cég egyik legfontosabb nagyvállalati platformjává nőheti ki magát, amelyen keresztül a változatos külső SaaS-szállítók össze tudnak kapcsolódni az ügyfelek rendszereivel, a Microsoft-féle SaaS megoldásokkal (SharePoint Online, Office 365, stb.), és egymással. Egyértelműen ebbe az irányba mutat a most megjelent SSO (single sign-on) támogatás, amellyel egy cég alkalmazottja az Active Directory azonosítójával és jelszavával beléphet az azt támogató összes szolgáltatásba.

A Microsoft szerint első körben az AAD SSO-t több mint 600 SaaS alkalmazás támogatja, ezek száma pedig a jövőben várhatóan gyorsan tovább emelkedik majd. A listán olyan SaaS megoldások találhatóak, mint a Box.com, Dropbox for Business, Citrix GoToMeeting, de működik például Google Apps-szal is.

ExpressRoute

A bejelentéssel egyidőben elérhető az ExpressRoute szolgáltatás nyilvános előnézete is. Az ExpressRoute egy dedikált, privát, magas átviteli sebességű hálózati kapcsolat a saját adatközpont és az Azure között, amely a hibrid felhő koncepciójának kritikus, az Azure esetén eddig hiányzó eleme volt. Az ExpressRoute-ot használva az adatközpontok közötti adatfolyam nem érinti a "nyilvános internetet", végig ismert, dedikált csatlakozáson megy végig, gyakorlatilag ugyanúgy, mintha az ügyfél két saját adatközpontját kötné össze. A hab a tortán, hogy az ExpressRoute garantált szolgáltatásminőséget is hordoz, vagyis a site-to-site VPN-hez képest valóban minőségi előrelépést nyújt.

Első körben az ExpressRoute az Equinix által üzemeltetett adatközpontokat használók számára érhető el, valamint csatlakozni lehet hozzá az AT&T által biztosított MPLS VPN kapcsolaton keresztül is. A Microsoft az elérhetőség kiterjesztése érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Level3-mal, amelynek Cloud Connect megoldása szintén használható lesz a jövőben, vagyis akár magyarországi adatközpontokból is elérhető lesz az ExpressRoute.

Mobile Services

A mobilalkalmazások backendjeként használható Mobile Services néhány nagyon fontos új funkcióval bővült. A szalagcím a .NET-támogatásé, a szerveren futó logika immár készülhet .NET, illetve ASP.NET Web API-val is, a szükséges futtatókörnyezetet ehhez már biztosítja a rendszer. A bejelentés szerint az integráció gyakorlatilag teljes, a meglévő Web API programok is egyszerűen feltölthetőek és kibővíthetőek a Mobile Services egyéb funkcióival, használhatóak az OData vezérlők, valamint a külső fejlesztésű Web API környezetek is működni fognak - a visszafelé kompatibilitás teljes.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A push értesítések kezeléséért az Azure-ben a Notification Hub felel, innen lehet minden mobilos platformra küldeni üzenetet. Eddig azonban a Notification Hub és a Mobile Services között nem volt szoros integráció, mostantól van. Ennek legfontosabb hozadéka, hogy a leggyakoribb feladatokra immár vannak sablonok, azokat nem kell kézzel létrehozni és menedzselni, illetve a funkciók egyetlen API-hívással elérhetőek .NET vagy Node.js alól is.

A Mobile Services eddig is nyújtott explicit támogatást a különböző keresztplatformos fejlesztőkörnyezetek számára, mint amilyen a Xamarin, a Sencha vagy a PhoneGap, hogy egyszerűen összeköthető legyen a mobilapp és az Azure-ben futó backend. A PhoneGapben készült, Azure-re támaszkodó alkalmazásokra a Microsoft most egy teljes sablont létrehozott, amely mind a felhőben, mind a mobilappban létrehozza a megfelelő kapcsolódási pontokat, csupán az adatbázist és a felületet kell hozzá külön elkészíteni és kész is az alkalmazás.

Jobb hibaértesítés, VM Agent

Gyökeresen új incidensértesítő alrendszert is kap az Azure, amellyel a virtuális gépek és az alkalmazások által használt szolgáltatások működéséről kap részletes képet a bérlő. Eddig a Microsoft csak egy általános dashboardot tett elérhetővé, ahol követni lehetett, hogy hol, melyik szolgáltatás vált elérhetetlenné. Az információ azonban túl elnagyolt volt, az üzemeltetők erről a felületről nem tudták megállapítani, hogy az ő alkalmazásuk vagy virtuális gépük érintett-e, és ha igen, milyen mértékben, valamint milyen beavatkozás vált szükségessé. A roppant átláthatatlan rendszert most teljesen újraírta a Microsoft, így a fenti információk immár expliciten elérhetőek az Azure Management Portal felületéről, akár visszamenőlegesen is.

VM Agent jelenleg - inkább demó, mint hasznos.

A virtuális gépek és az IaaS integrációját jellemzően agentek segítik, olyan pehelysúlyú programok, amelyek lehetővé teszik az infrastruktúra és a VM közötti kétirányú kommunikációt. Az Azure-ön ilyen agentek csak bizonyos szerepekben működtek (worker role, web server role), a klasszikus VM-ek esetében nem. Mostantól ez is változik, a lemezképből indított általános célú VM-ek (Windows és Linux) esetében is telepíthető a VM Agent, amely új menedzsmentképességeket hoz. Egyelőre csupán egy (inkább demó) funkció érhető el: ha RDP-kapcsolatot létesítünk, akkor a háttérben megjelennek a VM-re vonatkozó alapinformációk. A Microsoft ígérete szerint hamarosan hasznosabb és fontosabb funkciók is elérhetővé válnak a VM Agenten keresztül.

Application Insights,  Web Sites biztonsági mentés

A tegnapi keynote-on a Microsoft elképesztő mennyiségű egyéb újdonságot is bejelentett. Így az Application Insights eddigi korlátozásai eltűnnek, immár a felhőben futó appok futásidejű adatai teljes körűen lekérhetőek Visual Studióból, így a teljesítményre, hibákra vonatkozó információkra azonnal tud a fejlesztő reagálni.

Az Azure, mint webkiszolgáló platform is gyors léptekkel fejlődik. Múlt hónapban megjelent a staged publishing, amellyel létrehozható egy alternatív, tesztelésre szolgáló környezet, ha pedig minden rendben működik, akkor ez egy kattintással élesíthető is. Szintén múlt hónapban jelnet meg a Web Jobs, amellyel a webszerveren háttérben futó alkalmazások hozhatóak létre. Ezeket most bővíti tovább a biztonsági mentés és visszaállítás funkció, amely legfontosabb funkcióját nevében hordozza: a webappról pillanatkép (snapshot) készíthető, amely a kiszolgáló minden elemét lementi, a SQL vagy MySQL adatbázissal együtt. Ilyen biztonsági másolat készíthető manuálisan vagy automatizáltan is, és ez igény szerint pillanatok alatt vissza is állítható. Az új képesség aktiválása nem hordoz extra költségeket, az egyetlen korlátozás, hogy a lemezképek tárolása viszont a kifizetett kapacitásból vesz el.

E cikkben az Azure újdonságaiból csak szemezgettünk, a kimaradt bejelentésekről, például a Puppet/Chef automatizációs eszközök integrációja, a Hadoop 2.2 támogatás és a BizTalk szolgáltatások bővüléséről, valamint a fentiek részleteiért Scott Guthrie blogbejegyzését érdemes fellapozni. Guthrie gyakorlatilag az Azure atyja, ő volt a felhős üzletágért felelős alelnök, az új szervezeti struktúrában viszont már a teljes nagyvállalati divíziót vezeti.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.