Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 2. 09:58

Chipgyártót vásárolhat az Apple

Félvezetőt vásárolhat az Apple, a cég egy LCD-paneleket meghajtó áramköröket gyártó vállalatra vetette ki a hálóját. Megegyezés hivatalosan nincs, de a Renesas Electronics nem is cáfol.

A Nikkei üzleti lap értesülései szerint az Apple előrehaladott tárgyalásokat folytat a japán Renesas Electronics-szal annak érdekében, hogy megszerezze a Renesas SP Drivers vállalatot. Utóbbi a Renesas, a Sharp és a tajvani Powerchip Semiconductor vegyesvállalata és energiatakarékos kijelzőmeghajtó áramköröket gyárt. A cégben a Renesas 55 százalékos tulajdonrésszel bír, a Sharpnak 25 százalékos, a Powerchipnek pedig 20 százalékos részesedése van.

A Hitachi és a Mitsubishi chipgyártási tevékenységének egyesítéséből 2002-ben létrejött, tevékenységét az NEC félvezetőrészlegével 2010-ben kiegészítő Renesas Electronics létrehozása mögött a kezdetektől fogva a méretgazdaságosság elérése volt a fő hajtóerő. Ez azonban nem sikerült, a cég évek óta folyamatosan veszteséges, a legutóbbi pénzügyi évet majdnem 2 milliárd dollárnak megfelelő mínusszal zárta. A vállalat egy nagyszabású átalakuláson megy keresztül, amelynek célja a nyereséges működés elérése, a Renesas a Nikkei szerint már egy ideje vevőt keres a Renesas SP Driversben birtokolt tulajdonrészére.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Renesas SP Drivers a legnagyobb gyártója a kis méretű kijelzőket meghajtó áramköröknek, piaci részesedése a megcélzott szegmensekben 30 százalék körül Az Apple is innen szerzi be ezeket az egységeket az iPhone-ok és iPadek gyártásához. A Nikkei szerint az Apple mintegy 50 milliárd jent, hozzávetőleg 480 millió dollárt kínál a Renesasnak az üzletrészért. A vállalat szóvivője a Bloombergnek elmondta, minden lehetőséget számba vesznek, de végleges döntés egyelőre nem született a Renesas SP Driversben birtokolt üzletrész eladásáról. A pletyka kipattanásának hírére a Renesas Electronics részvényárfolyama majdnem 10 százalékot erősödött.

Az Apple az utóbbi években több félvezetőgyártót is megvásárolt és a vállalatnak láthatóan szándékában áll a készülékeibe kerülő alkatrészek felett minél nagyobb kontrollt szerezni. A házon belüli tervezés  szoros szoftver-hardver integrációra is lehetőséget ad, amely végeredményben a felhasználó számára is értelmezhető innovációkon keresztül egyedi megkülönböztető jellemzőkben ölthet testet az eszközökben. Ilyen lehet például a jobb minőségű kép vagy az alacsonyabb fogyasztáson keresztül a hosszabb akkumulátoros üzemidő.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról