Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 02. 09:58:00

Chipgyártót vásárolhat az Apple

Félvezetőt vásárolhat az Apple, a cég egy LCD-paneleket meghajtó áramköröket gyártó vállalatra vetette ki a hálóját. Megegyezés hivatalosan nincs, de a Renesas Electronics nem is cáfol.

A Nikkei üzleti lap értesülései szerint az Apple előrehaladott tárgyalásokat folytat a japán Renesas Electronics-szal annak érdekében, hogy megszerezze a Renesas SP Drivers vállalatot. Utóbbi a Renesas, a Sharp és a tajvani Powerchip Semiconductor vegyesvállalata és energiatakarékos kijelzőmeghajtó áramköröket gyárt. A cégben a Renesas 55 százalékos tulajdonrésszel bír, a Sharpnak 25 százalékos, a Powerchipnek pedig 20 százalékos részesedése van.

A Hitachi és a Mitsubishi chipgyártási tevékenységének egyesítéséből 2002-ben létrejött, tevékenységét az NEC félvezetőrészlegével 2010-ben kiegészítő Renesas Electronics létrehozása mögött a kezdetektől fogva a méretgazdaságosság elérése volt a fő hajtóerő. Ez azonban nem sikerült, a cég évek óta folyamatosan veszteséges, a legutóbbi pénzügyi évet majdnem 2 milliárd dollárnak megfelelő mínusszal zárta. A vállalat egy nagyszabású átalakuláson megy keresztül, amelynek célja a nyereséges működés elérése, a Renesas a Nikkei szerint már egy ideje vevőt keres a Renesas SP Driversben birtokolt tulajdonrészére.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A Renesas SP Drivers a legnagyobb gyártója a kis méretű kijelzőket meghajtó áramköröknek, piaci részesedése a megcélzott szegmensekben 30 százalék körül Az Apple is innen szerzi be ezeket az egységeket az iPhone-ok és iPadek gyártásához. A Nikkei szerint az Apple mintegy 50 milliárd jent, hozzávetőleg 480 millió dollárt kínál a Renesasnak az üzletrészért. A vállalat szóvivője a Bloombergnek elmondta, minden lehetőséget számba vesznek, de végleges döntés egyelőre nem született a Renesas SP Driversben birtokolt üzletrész eladásáról. A pletyka kipattanásának hírére a Renesas Electronics részvényárfolyama majdnem 10 százalékot erősödött.

Az Apple az utóbbi években több félvezetőgyártót is megvásárolt és a vállalatnak láthatóan szándékában áll a készülékeibe kerülő alkatrészek felett minél nagyobb kontrollt szerezni. A házon belüli tervezés  szoros szoftver-hardver integrációra is lehetőséget ad, amely végeredményben a felhasználó számára is értelmezhető innovációkon keresztül egyedi megkülönböztető jellemzőkben ölthet testet az eszközökben. Ilyen lehet például a jobb minőségű kép vagy az alacsonyabb fogyasztáson keresztül a hosszabb akkumulátoros üzemidő.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 24. 00:24

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.