Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 1. 09:47

Az Intel beszállt a Clouderába

Az Intel tegnapi sajtóközleményében megerősítette, valóban tulajdonrészt szerzett a Clouderában. A tranzakció több mint 4 milliárd dollárra értékeli a Hadoop-alapú megoldásokban utazó céget.

Az Intel 740 millió dollárért vásárolta be magát a Clouderába, amely nyílt forrású adatelemző szoftvert fejleszt és hozzá kapcsolódó szolgáltatásokból él. A félvezetőgyártó a Cloudera 18 százalékos tulajdonrészét szerezte meg az ügylet keretében, ezzel a cég piaci értékét 4 milliárd dollárra árazta be.

A Clouderát 2009-ben alapította Christophe Bisciglia, Amr Awadallah és Jeff Hammerbacher, akik a Facebooknál, a Yahoo!-nál és a Google-nél Hadoop-alapú rendszerekkel foglalkoztak korábban, valamint Mike Olson, aki az Oracle által felvásárolt SleepyCatnél a BerkeleyDB nyílt forrású beágyazott adatbázis-motort fejlesztette. A Palo Altó-i cégnek mintegy 600 alkalmazottja van jelenleg, a szoftverét és szolgáltatásait olyan szervezetek használják mint a Box.net, a BlackBerry, az eBay, az Allstate biztosító, a NetApp, a Nokia, a Western Union, a Samsung és az Egyesült Államok hadserege.

A Cloudera összesen 900 millió dollár friss tőkét vont be, amelyet további szoftverfejlesztések finanszírozása mellett arra tervez fordítani, hogy értékesítőcsapatot építsen ki Európában és Ázsiában és reális alternatívájává váljon az olyan üzletiszoftver-szállítóknak mint az IBM és a Teradata . "Ezek a befektetések jelentős pénzügyi erőforrásokkal járulnak hozzá a növekedés felgyorsításához" - mondta az ügylet kapcsán Jim Frankola, a vállalat pénzügyi vezetője. Az Intel mellett a Clouderába beszállt a Google Ventures, az MSD Capital (Michael Dell) és a T. Rowe Price is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Yahoo!-tól indult, mára az Apache égisze alatt fejlődő nyílt forrású Hadoop a "big data" feladatok de facto standard platformjává vált. A Cloudera rendelkezik saját Hadoop-disztribúcióval, ez a CDH, amelyet saját fejlesztésű Cloudera Manager szoftverrel, illetve kapcsolódó támogatási, oktatási és konzultációs szolgáltatásokkal próbál meg vonzóbbá tenni. A CDH ingyen letölthető a cég honlapjáról és korlátozás nélkül használható, de a Managert, illetve a szolgáltatásokat a fizető ügyfelek kapják meg csak.

Az Intel 740 millió dollárjával biztosíthatja, hogy a Cloudera továbbra is az x86-ot tekintse stratégiai platformnak a jövőben, ezzel a vállalat lényegében "megvette" az elkövetkező időszak egyik legnagyobb potenciális növekedésre számot tartó feladatát a saját szerverei számára. A "big data" a szerverpiac egyik húzóereje jelenleg, sok új telepítés ilyen workloadok alatt valósul meg. Az Intel korábban belefogott egy saját, Xeonokra erősen optimalizált Hadoop-disztribúció fejlesztésébe, a mostani megállapodás alapján ezt befejezi, az elkészült kódokat pedig  becsatornázza a CDH-ba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról