Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Eldőlt: újra állami kézbe kerül az Antenna Hungária

Koi Tamás, 2014. március 27. 08:10
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Újra állami kézbe kerül Magyarország legnagyobb földi műsorszóró hálózatát és rádiós telekommunikációs adóhálózatát üzemeltető vállalata, az Antenna Hungária. Az erről szóló adásvételi szerződést szerdán írta alá a társaság tulajdonosa, a francia TDF Csoport, valamint a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

Kilenc év után újra állami tulajdonba kerül az Antenna Hungária, Magyarország legnagyobb, földi műsorszóró hálózatát üzemeltető vállalata. A cég, mely az utóbbi években elsősorban a digitális átállás kapcsán került reflektorfénybe, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tulajdonába kerül. A felek az erről szóló megállapodást március 26-án írták alá, áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

Vissza a forráshoz

A szerdán aláírt szerződés alapján az Antenna Hungária meglehetősen rövid időn belül: május 30-án kerül a NISZ tulajdonába, mintegy 55,9 milliárd forintért cserébe. A tranzakció a részvényátruházáson túl magába foglalja a jelenlegi tulajdonos, a francia TDF Csoport által az Antenna Hungária részére fizetett tulajdonosi kölcsönök kiváltását - áll a közleményben. A szolgáltató módosított EBITDA-ja a március 31-én záródó üzleti évben várhatóan mintegy 5,59 milliárd forint lesz.

A mostani felvásárlás egy 2013-ban indított tendereztetési folyamat eredménye, melyen a Magyar Állam is vevőként jelentkezett. Az állami fél szerint az Antenna Hungária megvásárlásával újból állami tulajdonba kerülhet a stratégiai szempontból kritikus rádiós és tévés infrastruktúra, valamint a szétosztás. Az Antenna Hungária ezen feladatok mellett ugyanakkor számos távközlési multinak, így többek közt a Vodafone Magyarországnak és a Telenor Magyarországnak, illetve az Invitelnek is alvállalkozója, illetve partnere volt - így például számos mobil bázisállomást az Antenna Hungária üzemeltet, valamint transzportszolgáltatást végez az iparági szereplők számára.


Az Antenna Hungária debreceni adótornya
Forrás: MTI

Az AH tulajdonosváltásai

Az Antenna Hungáriát a Gyurcsány-kormány 2005-ben értékesítette a Swisscomnak, mely később jelentősen nagyobb értéken, több mint 80 milliárd forintért adta el száz százalékos tulajdonrészét a francia TDF-nek. A cégcsoport hét év után, 55,9 milliárd forintért cserébe száll ki a magyar műsorszóró piacról.

Az Antenna Hungária esetleges eladásával kapcsolatos első pletykák már tavaly, jóval a TDF tenderkiírása előtt felreppentek. A társaság az elmúlt években több tízmilliárd forintot ölt a digitális földfelszíni sugárzású tévéadást továbbító földi adóhálózat kiépítésébe, miután 2008-ban, vitatott körülmények közt megnyerte az erről szóló tendert. A cég szolgáltatása botrányos körülmények közt indult el, a hatósági szerződésben szereplő vállalások teljesítése rendre elmaradt, míg végül egy 2011-es szerződésmódosítással rendeződött a felek közti vita.

Az Antenna Hungária a korábbi hatósági szerződésben szereplő támogatási konstrukcióval és a kommunikációs kampánnyal, valamint a DVB-H (mobiltévés) hálózat kiépítésével kapcsolatos vállalásainak elengedéséért cserébe vállalta, hogy saját költségén 55 új digitális adót állít üzembe a DVB-T lefedettség és a minőség növelése érdekében. A műsorszórónak emellett a vállalások elengedéséért cserébe több jogcímen is jelentős összeggel kellett támogatnia a közmédiát üzemeltető MTVA-t, mely egyébként a cég műsorelosztásból származó bevételének bennfentes források szerint csaknem háromnegyedét fizette - vagyis az Antenna Hungária és az MTVA keresztfinanszírozottsága igen jelentősnek számított.

Új vizeken

A vállalat mostanra országossá bővítette a digitális adóhálózatot, emellett 2012-ben új stratégiai irányokat jelölt ki magának, melynek részeként elindította online digitális médiaszolgáltatását (CDN). A cég éléről nagyjából ezzel egyidőben távozott az akkori ügyvezető, Jean-Francois Fennech, aki a társaság első embere volt a digitális műsorszórásról szóló hatósági szerződések megkötésekor. A cég nemrég Hybrid Broadcast Broadband TV (HbbTV) tesztszolgáltatást indított, melynek komoly jövőt jósoltak a műsorszóró szakemberei.

A szolgáltató alig pár napja jelentette be, hogy nyártól újabb két multiplex bekapcsolását követően jelentősen bővülhet a MinDig TV és a MinDig TV Extra szolgáltatások csatornakínálata, jóllehet további konkrétumokat nem közölt a társaság a tervekkel kapcsolatban. A szolgáltató, illetve jogutódja az A, B, C, illetve a nyártól működő D és E multiplexeken a hatósági szerződés értelmében 2020-ig végezhet földfelszíni sugárzású digitális műsorszórást.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.