:

Szerző: Koi Tamás

2014. március 27. 08:10

Eldőlt: újra állami kézbe kerül az Antenna Hungária

Újra állami kézbe kerül Magyarország legnagyobb földi műsorszóró hálózatát és rádiós telekommunikációs adóhálózatát üzemeltető vállalata, az Antenna Hungária. Az erről szóló adásvételi szerződést szerdán írta alá a társaság tulajdonosa, a francia TDF Csoport, valamint a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

Kilenc év után újra állami tulajdonba kerül az Antenna Hungária, Magyarország legnagyobb, földi műsorszóró hálózatát üzemeltető vállalata. A cég, mely az utóbbi években elsősorban a digitális átállás kapcsán került reflektorfénybe, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tulajdonába kerül. A felek az erről szóló megállapodást március 26-án írták alá, áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

Vissza a forráshoz

A szerdán aláírt szerződés alapján az Antenna Hungária meglehetősen rövid időn belül: május 30-án kerül a NISZ tulajdonába, mintegy 55,9 milliárd forintért cserébe. A tranzakció a részvényátruházáson túl magába foglalja a jelenlegi tulajdonos, a francia TDF Csoport által az Antenna Hungária részére fizetett tulajdonosi kölcsönök kiváltását - áll a közleményben. A szolgáltató módosított EBITDA-ja a március 31-én záródó üzleti évben várhatóan mintegy 5,59 milliárd forint lesz.

A mostani felvásárlás egy 2013-ban indított tendereztetési folyamat eredménye, melyen a Magyar Állam is vevőként jelentkezett. Az állami fél szerint az Antenna Hungária megvásárlásával újból állami tulajdonba kerülhet a stratégiai szempontból kritikus rádiós és tévés infrastruktúra, valamint a szétosztás. Az Antenna Hungária ezen feladatok mellett ugyanakkor számos távközlési multinak, így többek közt a Vodafone Magyarországnak és a Telenor Magyarországnak, illetve az Invitelnek is alvállalkozója, illetve partnere volt - így például számos mobil bázisállomást az Antenna Hungária üzemeltet, valamint transzportszolgáltatást végez az iparági szereplők számára.


Az Antenna Hungária debreceni adótornya
Forrás: MTI

Az AH tulajdonosváltásai

Az Antenna Hungáriát a Gyurcsány-kormány 2005-ben értékesítette a Swisscomnak, mely később jelentősen nagyobb értéken, több mint 80 milliárd forintért adta el száz százalékos tulajdonrészét a francia TDF-nek. A cégcsoport hét év után, 55,9 milliárd forintért cserébe száll ki a magyar műsorszóró piacról.

Az Antenna Hungária esetleges eladásával kapcsolatos első pletykák már tavaly, jóval a TDF tenderkiírása előtt felreppentek. A társaság az elmúlt években több tízmilliárd forintot ölt a digitális földfelszíni sugárzású tévéadást továbbító földi adóhálózat kiépítésébe, miután 2008-ban, vitatott körülmények közt megnyerte az erről szóló tendert. A cég szolgáltatása botrányos körülmények közt indult el, a hatósági szerződésben szereplő vállalások teljesítése rendre elmaradt, míg végül egy 2011-es szerződésmódosítással rendeződött a felek közti vita.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Antenna Hungária a korábbi hatósági szerződésben szereplő támogatási konstrukcióval és a kommunikációs kampánnyal, valamint a DVB-H (mobiltévés) hálózat kiépítésével kapcsolatos vállalásainak elengedéséért cserébe vállalta, hogy saját költségén 55 új digitális adót állít üzembe a DVB-T lefedettség és a minőség növelése érdekében. A műsorszórónak emellett a vállalások elengedéséért cserébe több jogcímen is jelentős összeggel kellett támogatnia a közmédiát üzemeltető MTVA-t, mely egyébként a cég műsorelosztásból származó bevételének bennfentes források szerint csaknem háromnegyedét fizette - vagyis az Antenna Hungária és az MTVA keresztfinanszírozottsága igen jelentősnek számított.

Új vizeken

A vállalat mostanra országossá bővítette a digitális adóhálózatot, emellett 2012-ben új stratégiai irányokat jelölt ki magának, melynek részeként elindította online digitális médiaszolgáltatását (CDN). A cég éléről nagyjából ezzel egyidőben távozott az akkori ügyvezető, Jean-Francois Fennech, aki a társaság első embere volt a digitális műsorszórásról szóló hatósági szerződések megkötésekor. A cég nemrég Hybrid Broadcast Broadband TV (HbbTV) tesztszolgáltatást indított, melynek komoly jövőt jósoltak a műsorszóró szakemberei.

A szolgáltató alig pár napja jelentette be, hogy nyártól újabb két multiplex bekapcsolását követően jelentősen bővülhet a MinDig TV és a MinDig TV Extra szolgáltatások csatornakínálata, jóllehet további konkrétumokat nem közölt a társaság a tervekkel kapcsolatban. A szolgáltató, illetve jogutódja az A, B, C, illetve a nyártól működő D és E multiplexeken a hatósági szerződés értelmében 2020-ig végezhet földfelszíni sugárzású digitális műsorszórást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.