Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 21. 10:19

Nem használható többet titkosítás nélkül a Gmail

A Google számára a biztonság alapérték, amivel kapcsolatban az utóbbi időben inkább negatív hírek reppentek fel, a lehallgatási botrányok után jól jön egy olyan fordulat, ami biztonságos színben tünteti fel a webes cég levelezőjét.

Egy tegnapi bejelentés szerint mostantól a Gmail kizárólag HTTPS, azaz titkosított HTTP kapcsolaton keresztül kommunikál a felhasználó gépe és a Google szerverek között, így elméletileg a levelek küldése és a levelek fogadása sem hozzáférhető egy esetlegesen hallgatózó harmadik fél számára. A Google szerint a HTTPS akár kávézók nyitott Wi-Fi hálózatán is megvédi az embereket attól, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a forgalmazott adatokhoz.

Kötelező biztonság

A Gmail már indulása óta támogatja a HTTPS-t, sőt, 2010 óta már alapértelmezett beállításként ezt használja mindenki, aki nem állította be másképp. Mostantól viszont már nem lesz lehetőség kikapcsolni a titkosítást, kötelező érvényűen aktív lesz minden felhasználónál. Viszonylag kevesen keresik szándékosan az ilyen kockázatokat, így nem valószínű, hogy sokan zúgolódnának a döntés miatt, a Gmail-felhasználók közül szinte mindenki már régóta HTTPS-en keresztül kapcsolódik. Esetleg amiatt válthatott vissza valaki a sima HTTP-re, mert a titkosítás kissé lassíthatja a kapcsolatot.

A változás viszont nem csak a felhasználó és a Google közti kommunikációra terjed ki, hanem a Google belső szervereire is. Komoly és teljesen jogos kritika volt a Google-lel kapcsolatban, hogy saját adatközpontjai között az egyébként védendő adatok csupaszon, titkosítás és mindenféle védelem nélkül közlekedtek. A beszámoló szerint mostantól a titkosítás kiterjed a belső forgalomra is, tehát, ami kint titkosítva utazik a felek között, az a Google belső hálózatán is titkosítva lesz. Ez utóbbi az NSA-botrány miatt vált szükségessé, miután felvetődött, hogy az NSA a Google és Yahoo szerverei közt vándorló forgalomból gyűjtött adatokat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A biztonság mellett a Gmail egyébként a rendelkezésre állási idő tekintetében is a csúcs közelében van. Ingyenes, fogyasztói szolgáltatásként elvileg alacsonyabb elvárások lennének normálisak, de a Gmail közmű jellege miatt minden leállás érzékenyen érinti a felhasználókat. A Google jelentése szerint tavaly a szolgáltatás 99,978 százalékos rendelkezésreállást tudott felmutatni, ami technikailag azt jelenti, hogy egy-egy felhasználónak kevesebb mint két órányi ideig nem működött a levelező az egész év során.

Offline Sheets

A szerverek leállása mellett sokkal gyakoribb problémát jelent, ha a felhasználó internetkapcsolatával van probléma. Az e-mail esetében ez kritikus, de a többi szolgáltatásnál azért át lehet hidalni a problémát. A tavaly decemberben megújult Drive-on belül például most a Sheets táblázatkezelő kapott egy komoly frissítést, aminek egyik legfontosabb eleme, hogy a Drive-szinkronizáció révén internetkapcsolat nélkül is hozzá lehet férni a táblázatokhoz, lehet szerkeszteni lehet azokat és amint visszatér a hálózati kapcsolat, a Drive szinkronizálja a változásokat a szerverrel. A Drive és az azon belüli appok folyamatosan újulnak meg, az új Sheets a következő hetekben automatikusan megjelenik minden felhasználónál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról