Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 17. 12:03

Minden vásárlás jelszóhoz köthető az androidos appokban

Már nem csak félóránként, hanem minden egyes appon belüli vásárlás előtt kérhető jelszó, a Play Store legújabb frissítését követően. A Google az opciót valószínűleg az ellene folyó csoportos keresetre válaszul vezette be, az androidos alkalmazásbolt felületi újításai mellett.

Sok feszült pillanattól kímélheti meg a szülőket a Google alkalmazásboltja, a Play Store legújabb frissítése, amellyel már az appon belüli  vásárlásnál bekérhetővé teszi a jelszót. Eddig a jelszó megadásával fél óráig lehetett vásárolni az egyes appok kínálatából, az új opció bevezetésével azonban minden egyes vásárlás ellenőrzésére lehetőség nyílik.

Felugró ablak is jelzi, ha freemium appról van szó

A funkció bevezetése nagy meglepetést nem jelent, miután a Google ellen épp a múlt héten indított pert egy felháborodott anyuka, akinek 5 éves fia 65 dollárt költött el a Marvel Run Jump Smash! című játékban. Az eljárás mára egy csoportos kereset (class action) része lett, amelynek résztvevői szerint a vállalat szándékosan veszi rá a gyerekeket a költekezésre az ingyenesnek tűnő játékokban, a szülők tudta és beleegyezése nélkül, akiknek ez akár több száz dollárjukba is kerülhet. A csoportos keresetben több felperes együttesen indít pert olyan ügyben, amelynek tárgyát közös sérelem képezi. Az ilyen eljárások során nem kell külön kártérítést követelni, csoportos perindítás azt magában foglalja minden sértett számára.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Google úgy látszik belátta, hogy a gyerekek jó része fél óra alatt is el tud költeni egy kisebb vagyont, ezért vezethette be a frissítést. Az alkalmazáson belüli vásárlás beállításainál a felhasználók már nem csak kikapcsolhatják, vagy 30 perces időintervallumra szabhatják meg a jelszó érvényességét, hanem minden egyes vásárláshoz kérhetik azt. Ráadásul, hogy a félreértéseket mindenképp elkerülje, a vállalat már az appok telepítésénél is jelzi egy felugró ablakkal, ha azokban pénzért válthatók ki a virtuális extrák. A rendszer ugyanakkor a beállítások módosításához továbbra sem kér jelszót, így valószínűleg csak idő kérdése, hogy egy-két leleményesebb gyerek rájöjjön, hogy kapcsolhatja ki a korlátozást.

Az alkalmazásbolt felülete is frissül

A Play Store ezen kívül átesett némi felületi átalakításon is: a Beállítások és a Súgó a bal oldalról előhívható menüsáv aljára kerültek, és a frissítéssel a “Modulok automatikus hozzáadása” opciót is az “Ikon felvétele a kezdőképernyőre” (Add icon to Home Screen) szöveg váltotta fel, ami inkább fedi a valóságot, hiszen az appok telepítése után azok ikonja jelenik meg, nem pedig a hozzájuk tartozó modul, vagy widget.

A Google androidos alkalmazásboltjának 4.6.16-os verziója még nem mindenhová érkezett meg, de néhány napon belül várhatóan mindenki számára elérhető lesz. A Play Store újabb verzióinál ráadásul a hasonló várakozás is jó eséllyel kikerülhető lesz, azokban ugyanis a beállításokban a szoftver verziószámát kikeresve, majd arra rábökve kikényszeríthető lesz a frissítés. Az alkalmazásokban költekezésbe kezdő gyerekek szüleivel az Apple is megvívta a harcát, de már az EU is szükségét érezte, hogy összeüljön a legnagyobb cégekkel - köztük a Google-lel és az Apple-lel - megtárgyalni a freemium szoftverekkel kapcsolatos aggályokat.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról