Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 3. 08:56

A freemium modell vizsgálatába kezd az EU

A freemium játékokkal kapcsolatban hív össze találkozót az Európai Bizottság. Az eseményen, melyen az alkalmazáson belüli vásárlás lesz a fő téma, az Apple és a Google is képviselteti magát. Az EU célja, hogy a játékok ne vezethessék félre a vásárlókat valós áraikkal kapcsolatban.

A nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok és a legnagyobb IT vállalatok képviselőinek összehívását kezdeményezi az EU, hogy megvitassák a freemium játékokkal és a szoftveren belüli vásárlással kapcsolatban az utóbbi időben felmerült aggályokat. A fenti modell lényege, hogy a felhasználók ingyenesen letölthetik a játékokat, annak egyes elemeit viszont már pénzért érhetik el - ezek legtöbbször megkönnyítik a játékmenetet, esetleg lerövidítik az egyébként hosszas várakozási időket, sőt az app sok esetben egyenesen játszhatatlanná válik megvásárlásuk nélkül.

Az Európai Unió online játékpiacának több mint 50 százaléka freemium szoftver. A Wall Street Journal szerint az EU leginkább az alkalmazáson belüli vásárlások során felmerülő “váratlan költségekkel" kapcsolatban fejezte ki aggodalmát, valamint amiatt, hogy a hasonló appok gyakran a gyerekeket veszik célba, akik sokszor gondolkodás nélkül megvásárolják a virtuális termékeket, nem ritkán hatalmas összegeket költve.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az európai alkalmazáspiac több mint egymillió embert foglalkozhat, értéke pedig a következő öt évben a 63 milliárd eurót is elérheti. Az EU-s ülésre az Apple és a Google képviselői is hivatalosak ) ez a két vállalat rendelkezik a két legnagyobb online alkalmazásbolttal), illetve az Európai Interaktív Szoftver Szövetség is képviselteti magát. Az Apple már több harcot is megvívott ezen a területen, januárban például az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság határozata alapján 32 millió dollárt kellett visszatérítenie felhasználóinak, akik gyerekei költekezni kezdtek valamely alkalmazásban.

A találkozót a dán fogyasztói ombudsman vezeti és a fogyasztóvédelmi hatóságoknak Franciaországból, Nagy-Britanniából, Belgiumból, Luxemburgból és Litvániából is érkeznek majd megbízottjai. Viviane Reding uniós igazságügyi biztos szerint az Európai Bizottság nagyon határozott válaszokat vár az ipar képviselőitől, a polgárok és nemzeti fogyasztói szervezetek által megfogalmazott aggályokra. Elsősorban azt szeretnék elérni, hogy “az ingyenes játékok ne vezessék félre a vásárlókat valós áraikkal kapcsolatban”.

Az EB emellett arra is törekszik majd, hogy az appokon belüli vásárlások összegét ne terhelhessék automatikusan a megadott bankkártyákra, valamint hogy a fejlesztők biztosítsanak egy email címet, ahol a felhasználók panasszal élhetnek.

a címlapról