Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A freemium modell vizsgálatába kezd az EU

Hlács Ferenc, 2014. március 03. 08:56
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A freemium játékokkal kapcsolatban hív össze találkozót az Európai Bizottság. Az eseményen, melyen az alkalmazáson belüli vásárlás lesz a fő téma, az Apple és a Google is képviselteti magát. Az EU célja, hogy a játékok ne vezethessék félre a vásárlókat valós áraikkal kapcsolatban.

hirdetés

A nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok és a legnagyobb IT vállalatok képviselőinek összehívását kezdeményezi az EU, hogy megvitassák a freemium játékokkal és a szoftveren belüli vásárlással kapcsolatban az utóbbi időben felmerült aggályokat. A fenti modell lényege, hogy a felhasználók ingyenesen letölthetik a játékokat, annak egyes elemeit viszont már pénzért érhetik el - ezek legtöbbször megkönnyítik a játékmenetet, esetleg lerövidítik az egyébként hosszas várakozási időket, sőt az app sok esetben egyenesen játszhatatlanná válik megvásárlásuk nélkül.

Az Európai Unió online játékpiacának több mint 50 százaléka freemium szoftver. A Wall Street Journal szerint az EU leginkább az alkalmazáson belüli vásárlások során felmerülő “váratlan költségekkel" kapcsolatban fejezte ki aggodalmát, valamint amiatt, hogy a hasonló appok gyakran a gyerekeket veszik célba, akik sokszor gondolkodás nélkül megvásárolják a virtuális termékeket, nem ritkán hatalmas összegeket költve.

Az európai alkalmazáspiac több mint egymillió embert foglalkozhat, értéke pedig a következő öt évben a 63 milliárd eurót is elérheti. Az EU-s ülésre az Apple és a Google képviselői is hivatalosak ) ez a két vállalat rendelkezik a két legnagyobb online alkalmazásbolttal), illetve az Európai Interaktív Szoftver Szövetség is képviselteti magát. Az Apple már több harcot is megvívott ezen a területen, januárban például az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság határozata alapján 32 millió dollárt kellett visszatérítenie felhasználóinak, akik gyerekei költekezni kezdtek valamely alkalmazásban.

A találkozót a dán fogyasztói ombudsman vezeti és a fogyasztóvédelmi hatóságoknak Franciaországból, Nagy-Britanniából, Belgiumból, Luxemburgból és Litvániából is érkeznek majd megbízottjai. Viviane Reding uniós igazságügyi biztos szerint az Európai Bizottság nagyon határozott válaszokat vár az ipar képviselőitől, a polgárok és nemzeti fogyasztói szervezetek által megfogalmazott aggályokra. Elsősorban azt szeretnék elérni, hogy “az ingyenes játékok ne vezessék félre a vásárlókat valós áraikkal kapcsolatban”.

Az EB emellett arra is törekszik majd, hogy az appokon belüli vásárlások összegét ne terhelhessék automatikusan a megadott bankkártyákra, valamint hogy a fejlesztők biztosítsanak egy email címet, ahol a felhasználók panasszal élhetnek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.