Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 10. 10:38

Linuxos alapismeretek mindenkinek, ingyen

A szabad operációs rendszer útját egyengető Linux Foundation megállapodott a Harvard Egyetem és a Massachussetts Institute of Technology által 2012-ben létrehozott edX nonprofit szervezettel, amelynek értelmében az edX ingyenes online tanfolyamai között megjelenik a Linux használata és üzemeltetése is.

Az edX változatos témákban (történelem, politológia, jog, egészségügy, informatika, irodalom, stb.) kínál online tananyagokat olyan egyetemek oktatóitól mint az MIT, a Berkeley, a Georgetown vagy éppen a Delfti Egyetem . Az online platform több mint harminc egyetemmel ápol partneri kapcsolatot, a különféle kurzusokat több millióan látták már. A legnépszerűbb kurzusokon több tízezren vesznek részt a világ minden részéről, az edX eddig összesen több mint kétmillió "hallgatót" képzett már.

Ingyenes bevezetés a Linuxba

A Linux Foundation és az edX közötti megállapodás értelmében az bárki számára ingyenesen elérhető online kurzusok között már meg is jelent az Introduction to Linux ("Bevezetés a Linuxba"), amelyet elvégezve mindenki használható linuxos ismeretek birtokába jut és könnyedén eligazodik a három legnépszerűbb disztribúció grafikus felületén, illetve a parancssorban. A tanfolyamot korábban 2400 dolláros áron lehetett megvásárolni, írja a Linux Foundation közleménye. A jövőben további kurzusok is várhatók a szabad szoftvert támogató szervezettől az edX platformon.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

"A célunk a Linux fejlődésének elősegítése, és ennek része a linuxos szakemberek biztosítása" - mondta az együttműködés kapcsán Jim Zemlin, a Linux Foundation vezetője. "Annak érdekében, hogy szélesedjen a kompetens szakértők köre és még több ember férjen hozzá a linuxos közösség és az IT ipar által biztosított lehetőségekhez, a képzési programunkat világszerte elérhetővé tesszük."

A Linux a világ legnagyobb kollaboratív fejlesztési projektje és az emberek meg szeretnék érteni, hogy működik, és hogyan csatlakozzanak a közösséghez, hogy előrelépjenek a karrierjükben, vagy csak megértsék, hogy készül napjaink technológiája" - fűzte hozzá Anant Agarwal, az edX elnöke. "az edX-hez hasonlóan a Linux is egy non-profit, nyílt forrású kezdeményezés és örömmel működünk együtt a Linux Foundationnel, hogy az alapszintű képzésüket még több ember számára tegyük elérhetővé világszerte."

A Linux alapozó képzést a harmadik negyedévben "adja" az edX, a regisztrált felhasználók a saját tempójukban követhetik az anyagot, amelynek alapos megismeréséhez 40-60 órára lesz szükségük. A kurzus nem igényel semmilyen előképzettséget, mindössze némi jártasságot a számítógépek használatában, amelyet a hétköznapok során amúgy is megszerezhetett bárki, aki képes arra, hogy egy online felületen regisztráljon egy ilyen tanfolyamra. Az edX kurzusának sikeres elvégzését letölthető oklevéllel honorálja a rendszer.

Magyarul is lehet, sőt!

Aki nem bízik a nyelvtudásában, vagy csak nem tudja kivárni az őszt, és most rögtön elmélyedne a Linux használatának rejtelmeiben, annak is vannak lehetőségei. A Szabad Szoftver Kompetencia Központ által publikált előadássorozat keretében a szabad operációs rendszer használatával és adminisztrálásával lehet mélyebben megismerkedni - az ingyenesen elérhető tanfolyam olyan témákat veséz ki mint a telepítés, a parancssor használata, jogosultságkezelés, csomagkezelés, hálózati beállítások, diszkek használata, rendszerszolgáltatások, távmenedzsment, levelezés, tűzfalbeállítások. Az előadások egyelőre nincsenek összevágva a prezentációkkal, azt a hallgatóknak külön kell követni (értsd: lapozni kell a diák között), de a készítők ígérete szerint ezt a kényelmetlenséget is fel fogják számolni.

A videók helyett a könyveket előnyben részesítő érdeklődők számára már készül egy háromkötetes tankönyv-sorozat, amelynek első kötete a Linux használatát, a második egy szerver telepítését és adminisztrációját, a harmadik pedig egy vállalati infrastruktúra felépítését és üzemeltetését mutatja be szabad szoftverek használatával - az alkotók ebben az esetben is a Szabad Szoftver Kompetencia Központ munkatársai. A kötetek megjelenése a következő hetekben esedékes, amint elérhetők lesznek, oldalunkon hírt adunk róluk.

A Linuxot és a szabad szoftvereket mélyebben ismerők számára a Linux Akadémia is rendszeresen publikál ingyenes videós tanfolyamokat, ezeken rendszerint egy-egy szűkebb téma vagy egy meghatározott szoftver (pl. hálózatkezelés, mentés, routing) kerül terítékre. A soron következő előadás március 11-én kedden este 20 órakor lesz, a szerverek mentéséről, a mentéssel kapcsolatos feladatok automatizálásáról lesz szó Bacula használatával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról