Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 7. 11:34

Olcsó gépekhez olcsó Windows

A Chrome OS és az Android ellen küldi csatába jóárasított Windowsát a Microsoft. A felhasználók jól járhatnak és a gyártók sem maradnak hoppon.

A normális licencdíj töredékéért kínálja a belépőszintet célzó Windows-kiadást a Microsoft - erősíti meg egyre több forrás. A redmondi szoftverház felveszi a kesztyűt a legalacsonyabb árú szegmensben is, ahol eddig a rendszer magas licencköltsége miatt a windowsos gépek nem lehettek versenyképesen olcsóak.

A Windows 8.1 with Bing nem korlátozott operációs rendszer, vagyis a felhasználó számára nincsenek érzékelhető limitációk, ugyanazt tudja, mint a "sima" Windows-kiadás. Műszaki szempontból a rendszer megegyezik a Windows 8.1 Update 1-gyel, azzal azonos képességeket tud majd felmutatni, viszont alacsonyabb licencköltsége mint a teljes változatnak. A kedvezményhez mindössze a 250 dollár alatti bolti árat kell teljesíteni a gyártóknak, más megkötés nincs, se teljesítményre, se  kivitelre, se kijelzőméretre.

Az egyetlen fontos korlátozás a gyártópartnerek kezét köti meg, a rendszerrel szerelt modelleken az alapértelmezett keresőmotornak a Bingnek kell lennie. Ezt később a felhasználó megváltoztathatja, a "with Bing" eszközökre azonban nem köthetnek a gyártók promóciós megállapodást például a Google-lal. A gyártók szempontjából ez pénzügyileg nem visszalépés, a Microsoft nagyobbat enged az árból, mint amennyit az OEM-ek a Google-től kaptak.

(forrás: WinSuperSite)

A Windows with Bing nincs teljesen előzmények nélkül. A netbookos szegmensben néhány évvel ezelőtt a Linux előretörésétől tartott a szoftverház, akkor a Windows 7 Starter Edition segítségével sikerült a gyártókat visszaterelni a redmondi hegemónia alá. A Windows with Binggel ellentétben azonban a Starternek igen komoly megkötései voltak a processzor típusára, a memória és a háttértár méretére, valamint a kijelzőre vonatkozóan. A felhasználónak is szembesülnie kellett azzal, hogy ő most olcsó kiadást használ, nem volt Aero felület és többmonitoros támogatás, lecserélhetetlen lett a háttérkép, csupa értelmetlen, frusztráló limitáció.

Válaszcsapás a Google ellen

A Google üzleti modelljében a bevételt a hirdetések termelik, az operációs rendszereket (a Chrome OS-t és az Androidot) licencdíj nélkül, de nem teljesen ingyen bocsátja a gyártók rendelkezésére. A gyártók emiatt tömegesen kapaszkodnak fel a Chromebook-vonatra és öntik a piacra az androidos tableteket, amelyek jobb híján árban versengenek egymással.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Windows with Bing kísérleti projektnek tudható be, a Microsoft (a Nokia X telefonokkal analóg módon) igyekszik az online szolgáltatásai felé terelni a felhasználókat, az előtelepített Binggel és OneDrive-val érkező olcsó modellek ehhez jó ugródeszkát jelenthetnek. Ebben az üzleti modellben egyelőre a Google messze több tapasztalatot szerzett, de jó látni, hogy a redmondiak és hajlandóak kipróbálni.

Az olcsó gépeknek szánt Windows olyan alternatíva lehet, amely sikerrel apellálhat a Windows felület ismertségére, miközben a rendszert futtató eszközök számottevően nem lesznek drágábbak, mint a Chrome OS-t vagy Androidot futtató modellek. A stratégia sikerét persze a piac fogja majd eldönteni, a versenyt mindenesetre erősíteni fogja, hogy a Microsoft felvette a kesztyűt a belépő kategóriában is.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról