Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 4. 16:21

Vékony frissítést kap tavasszal a Haswell

Érdemes lehet pár hetet várni a Haswell-generációs Intel processzorok vásárlásával, a gyártó ugyanis hamarosan frissíti a kínálatot. Az előrelépés nem jelentős, jellemzően 100 MHz-cel gyorsultak az egyes modellek, az árak azonban jobbára azonosak maradtak.

A kiszivárgott információk szerint hamarosan érkezik az Intel Haswell-generációs asztali processzorainak vérfrissítése. Ezzel a lapkagyártó követi a hagyományos menetrendet, és két generáció között a piaci igényekhez igazítja az árakat, illetve némileg növeli az órajeleket. Érdemes megjegyezni, hogy a listán nem jelenik meg K utótagú új processzor, amiből arra lehet spekulálni, hogy a szorzózár hiánya a jövőben a "nagy" i7-esek, a Xeonokkal rokoni viszonyt ápoló csúcsmodellek kiváltsága lehet.

A CPU-World által felfedezett információk szerint tíz új processzor kerül fel hamarosan az Intel árlistájára. Ezek közül kettő-kettő a Celeron és Pentium márkákat gazdagítja, három Core i3 modell, két Core i5 és egyetlen Core i7 besorolású, sebességük jellemzően 100 MHz-cel magasabb, mint a korábban azonos áron kínált elődöké. A leggyorsabb új modell a négymagos Core i7-4790, névleges órajele 3600 MHz, turbó órajele kereken 4 GHz. Az LGA1150 foglalatos processzor 8 megabájt másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, egyes oldalakon pedig 326 dollárért előrendelhető.

(forrás: Anandtech)

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Haswell-generációs Intel processzorok között ezzel az i7-4790 lesz a leggyorsabb, a termékkínálat krémjét továbbra is a nagyobb Ivy Bridge-E lapkák viszik majd. Az új lapka tehát inkább az i7-4771-hez hasonlítható, ehhez viszonyítva névleges órajelben 100 MHz, turbó (terhelés alatt akár folyamatosan használható) órajel pedig szintén 100 MHz-cel magasabb, egyébként a két lapka specifikációit tekintve mindenben megegyezik.

Az információk szerint a most előrendelhető 10 processzor mellett további tíz modellt hoz majd a Haswell-frissítés, az új lapkák a második negyedév folyamán, tehát legkorábban áprilisban lesznek elérhetőek. A jelenlegi portfólió tagjait az Intel várhatóan kivezeti a piacról, így a kínálatot nem bővíti, hanem lecseréli a gyártó.

a címlapról