Szerző: Koi Tamás

2014. február 28. 12:27

Komoly műsorszóró platformmá nőheti ki magát az LTE

A jövőben minden mobilszolgáltató egyben vezeték nélküli tévészolgáltatóvá válhat, köszönhetően egy új, LTE-alapú technológiának, melyet Európában először élesben a Vodafone Németország próbált ki.

A vezeték nélküli műsorterjesztés új technológiai korszakát hozhatja el egy az LTE szabványra épülő műsortovábbítási rendszer, az LTE Broadcast, melyet Európában először a Vodafone németországi leányvállalata próbált ki élesben a múlt héten. A rendszer anélkül tud korlátlan számú mobilkliensnek adást sugározni, hogy azzal számottevően leterhelné a hálózatot, ráadásul ezt rendkívül fókuszáltan képes megtenni, így például akár csak egy stadion környékére is besugározható az adott meccs képe, ezzel a nézőtéren ülő több tízezer ember a mobilja segítségével is követheti az eseményeket.

Pontosan ez történt múlt szombaton Németországban, ahol a Borussia Mönchengladbach stadionjában rendezett, a klub és a 1899 Hoffenheim közti összecsapást közvetítette a Vodafone helyi leányvállalata LTE Broadcast technológiával. Az Ericsson, a Qualcomm és a Samsung bevonásával elvégzett tesztadás vételéhez ügyféloldalon csupán egy LTE-képes okostelefonra van szükség, melyen egy speciális alkalmazás fut, ami képes megjeleníteni a kisugárzott adást.

A más néven evolved Multimedia Broadcast Multicast Service-nek (eMBMS) is nevezett technológia teljesen máshogy működik, mint a jelenleg alkalmazott, streamingalapú mobiltévés megoldások, mint például az itthon elérhető Telenor MyTV, vagy az Antenna Hungária MinDig TV platformjának mobilos kimenete. Az eMBMS működési módja sokkal inkább hasonlít a DVB-T sugárzásra, azzal a nagyon lényeges különbséggel, hogy az operátorok a kisugárzott jelet sokkal jobban tudják pozicionálni, mint a hagyományos digitális broadcast technológiával dolgozó műsorszórók. Így az adás akár egyetlen városra, városrészre vagy akár épületre is fókuszálhat.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az eMBMS ezzel leginkább a hányattatott sorsú DVB-H (Digital Video Broadcast - Handheld) technológia nyomdokaiba léphet, azzal a fontos különbséggel, hogy ez esetben nem a tévéadók sugározhatják a jelet, hanem a bázisállomások. A DVB-H esetében a magas költségek és a technológiával kompatibilis készülékek szűk köre végül nem tette lehetővé, hogy a szabvány utat törjön magának szélesebb körben is, ám mind a költségek, mind pedig a végberendezések tekintetében kedvezőbb megoldásnak mutatkozik az eMBMS.

A technológia egyébként először a mobiltévézés egyik őshazájában, Dél-Koreában indult el kereskedelmi üzemben idén januárban, a KT hálózatán, emellett Európában és Észak-Amerikában is zajlanak már a kereskedelmi bevezetést megelőző, zártkörű tesztek.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.