:

Szerző: Koi Tamás

2014. február 28. 12:27

Komoly műsorszóró platformmá nőheti ki magát az LTE

A jövőben minden mobilszolgáltató egyben vezeték nélküli tévészolgáltatóvá válhat, köszönhetően egy új, LTE-alapú technológiának, melyet Európában először élesben a Vodafone Németország próbált ki.

A vezeték nélküli műsorterjesztés új technológiai korszakát hozhatja el egy az LTE szabványra épülő műsortovábbítási rendszer, az LTE Broadcast, melyet Európában először a Vodafone németországi leányvállalata próbált ki élesben a múlt héten. A rendszer anélkül tud korlátlan számú mobilkliensnek adást sugározni, hogy azzal számottevően leterhelné a hálózatot, ráadásul ezt rendkívül fókuszáltan képes megtenni, így például akár csak egy stadion környékére is besugározható az adott meccs képe, ezzel a nézőtéren ülő több tízezer ember a mobilja segítségével is követheti az eseményeket.

Pontosan ez történt múlt szombaton Németországban, ahol a Borussia Mönchengladbach stadionjában rendezett, a klub és a 1899 Hoffenheim közti összecsapást közvetítette a Vodafone helyi leányvállalata LTE Broadcast technológiával. Az Ericsson, a Qualcomm és a Samsung bevonásával elvégzett tesztadás vételéhez ügyféloldalon csupán egy LTE-képes okostelefonra van szükség, melyen egy speciális alkalmazás fut, ami képes megjeleníteni a kisugárzott adást.

A más néven evolved Multimedia Broadcast Multicast Service-nek (eMBMS) is nevezett technológia teljesen máshogy működik, mint a jelenleg alkalmazott, streamingalapú mobiltévés megoldások, mint például az itthon elérhető Telenor MyTV, vagy az Antenna Hungária MinDig TV platformjának mobilos kimenete. Az eMBMS működési módja sokkal inkább hasonlít a DVB-T sugárzásra, azzal a nagyon lényeges különbséggel, hogy az operátorok a kisugárzott jelet sokkal jobban tudják pozicionálni, mint a hagyományos digitális broadcast technológiával dolgozó műsorszórók. Így az adás akár egyetlen városra, városrészre vagy akár épületre is fókuszálhat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az eMBMS ezzel leginkább a hányattatott sorsú DVB-H (Digital Video Broadcast - Handheld) technológia nyomdokaiba léphet, azzal a fontos különbséggel, hogy ez esetben nem a tévéadók sugározhatják a jelet, hanem a bázisállomások. A DVB-H esetében a magas költségek és a technológiával kompatibilis készülékek szűk köre végül nem tette lehetővé, hogy a szabvány utat törjön magának szélesebb körben is, ám mind a költségek, mind pedig a végberendezések tekintetében kedvezőbb megoldásnak mutatkozik az eMBMS.

A technológia egyébként először a mobiltévézés egyik őshazájában, Dél-Koreában indult el kereskedelmi üzemben idén januárban, a KT hálózatán, emellett Európában és Észak-Amerikában is zajlanak már a kereskedelmi bevezetést megelőző, zártkörű tesztek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról