Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 26. 12:35

Három okostelefont és egy tabletet mutatott be a Lenovo

A középkategória felső peremét súroló okostelefonokkal, egy új Yoga Tablettel és egy saját fejlesztésű mobilos szoftvercsomaggal lépett színre a Lenovo az idei Mobile World Congressen. A gyártónak sikerült új készülékeinek árát 400 dollár alatt tartani, ráadásul majdnem mindegyikbe kifejezetten méretes akkumulátor került.

Három új készülékkel bővítette S-sorozatú okostelefonjainak sorát a Lenovo, a 2014-es Mobile World Congressen, ahol egy új táblagéppel és néhány saját fejlesztésű alkalmazással is előállt. Az igen vonzó áron bemutatkozó S860, S850 és S660 nagyjából lefedik a felső-középkategóriát és a Yoga Tablet 10 HD+ is nagyjából itt helyezhető el.

Hatalmas akkumulátor, egész jó hardver

Az új telefonok közül a legizmosabb az S860, amelyet egy négymagos 1,3 gigahertzes Mediatek MT6582 processzor hajt 2 gigabájt RAM társaságában. A jókora, 5,3 hüvelykes eszköz IPS kijelzőt kapott 720x1280 pixel felbontással, a belső tárhely mérete pedig 16 gigabájt, amivel a leendő tulajdonosoknak be is kell majd érnie, mivel kártyahely nincs a phabletben. Az előlapi kamera 1,5, a hátoldali pedig 8 megapixel felbontású, mellette LED vaku is található. Az okostelefonba egy tiszteletet parancsoló 4000 mAh-s akkumulátor került, amivel a gyártó 24 óra beszélgetést ígér - akinek fontos a hosszú üzemidő, egészen biztosan megakad majd a szeme a Lenovo méretes készülékén, amiről vészhelyzet esetén akár más eszközök is tölthetők.

A következő modell az S850, ami  szerényebb, de aprónak továbbra sem mondható 5 hüvelykes kijelzővel dolgozik, 720x1280 pixel felbontáson. Sokkal nem lett gyengébb az S860-nál, mivel ugyanazzal az az 1,3 gigahertzes Mediatek chippel büszkélkedhet, noha RAM-ból már csak 1 gigabájt jutott bele. A 16 gigabájt belső tárterület itt sem bővíthető, kamerák terén viszont az S850 jócskán maga mögött hagyja nagyobb testvérét, miután LED vakus hátlapi szenzora 13, az előlapi pedig 5 megapixel felbontású. Az akkumulátor itt viszont már csak feleannyit tud, 2000 mAh-s.

A harmadik okostelefon, az S660 szintén 5 hüvelykes IPS kijelzőt kapott, ám a felbontása már csak 540x960 pixel. A processzor továbbra is az ismerős négymagos 1,3 gigahertzes Mediatek lapka, noha itt az MT6582M változat. A RAM mérete 1 gigabájt, a belső tárhelyé pedig 8, amit ebben az esetben már bővíthetünk microSD-kártyával, akár további 32 gigabájttal. Az S660-on is találunk kamerát elöl és hátul is, előbbi VGA, utóbbi pedig 8 megapixel felbontású, és a LED vaku sem maradt le róla. Az akkumulátor 3000 mAh kapacitású, ami megint ígéretesnek tűnik. Mindhárom készülékben jut hely két SIM-kártyának is, és 4.2-es Androiddal érkeznek, LTE hálózatokhoz azonban sajnos egyikkel sem tudunk csatlakozni

A tablet is fejlődött

A gyártó a táblagépek terén sem maradt adós újdonsággal, a Yoga Tablet 10 HD+ a vállalat kihajtható támasszal rendelkező tableteinek legújabb darabja. Az eszköz alja, amelyből a támasztékot is elővarázsolhatjuk, itt is vaskosabb, hengerszerű, ezzel egy kézben tartva is kényelmes markolatot biztosít. A gépre 10,1 hüvelykes, 1920x1200-as felbontású PS “20/20 Vision” kijelző került, ami a képminőséget folyamatosan az aktuális fényviszonyokhoz igazítja.

A tabletet egy 1,6 gigahertzes négymagos Qualcomm Snapdragon 400 processzorral, valamint 2 gigabájt RAM-mal szerelték fel. A 32 gigabájtos beépített tárterület microSD-kártyával akár 64 gigabájttal egészíthető ki. Az előlapra 1,6, a hátoldalra pedig 8 megapixeles kamera jutott, a 9000 mAh-s akkumulátor pedig itt is elég bizalomgerjesztően hangzik, a cég itt is jó hosszú, 18 órás üzemidőt ígér. Az új Yogára 4.3-as Android került.

Házon belüli szoftvermegoldások

A táblagépen és az új okostelefonokon előre telepítve megtaláljuk a Lenovo újonnan bemutatott DOit szoftvercsokrát, azaz a SHAREit, SECUREit, SYNCit, SNAPit és a SEEit appokat. A csomag első darabja, a SHAREit, ahogy neve is mutatja a fájlok egyszerűbb megosztására szolgál, online vagy vezeték nélküli kapcsolaton, segítségével gond nélkül küldhetünk zenét, videókat vagy dokumentumokat más Lenovo készülékekre, iOS-es eszközökre, de akár windowsos számítógépekre is.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A SECUREit egy biztonsági alkalmazás, ami a vállalat szerint a malware-ek, spamek és az adatokhoz való illetéktelen hozzáférés ellen is védelmet nyújt, sőt valamilyen szinten a lopás ellen is, mivel zárolja a SIM-kártyával rendelkező okostelefonokat vagy tableteket, ha valaki azt megpróbálja kicserélni, és csak a megfelelő kódot megadva oldja ismét fel. A SYNCit folyamatosan szinkronizálja az SMS-eket, hívásokat és a kapcsolatokat a vele járó cloudszolgáltatással, a SNAPit a kamerát egészíti ki többféle funkcióval, mint például a panoráma- és a sorozatkép-módok, a SEEit pedig egy alternatív galéria app, ami utólagos arcfelismeréssel is képes kategorizálni a képeket, továbbá többféle szűrőt és effektet is biztosít.

A három telefon a várakozások szerint júniustól lesz elérhető, kártyafüggetlenül az S860 phabletet 349, az S850-et 269, az S660-at pedig 229 dollárért vásárolhatjuk majd meg, amivel a Lenovo egy egészen vonzó ajánlatot hozott össze, különösen az S860 brutális akkumulátorát elnézve. A Yoga Tablet HD 10+ áprilistól lesz kapható, szintén elég barátságos, 349 dolláros indulóáron.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról