Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 20. 14:19

Qilive: okostelefon, tablet és sportkamera az Auchantól

Qilive néven, saját műszaki termékcsaládot mutatott be az Auchan. Az áruházlánc három okostelefont, négy tabletet és egy sportkamerát már jelenleg is forgalmaz, de a tervek szerint még idén több száz Qilive termék kerül majd a polcokra.

Saját márkás műszaki termékcsaláddal, köztük okostelefonokkal és tabletekkel rukkolt elő az Auchan. Az újonnan bevezetett Qilive márkanév alatt Magyarországon jelenleg három okostelefon, négy tablet és egy sportkamera fut, ám az áruházlánc azt tervezi, még az idei év végéig hatszáz Qilive márkás terméket bocsát forgalomba (beleértve háztartási elektronikai eszközöket, szórakoztatóelektronikai készülékeket és kiegészítőket).

Az okostelefonok között 4, 4,5 és 5,3 hüvelykes kijelzővel felszerelt darabot is találunk. A készülékek mindegyike képes két SIM kártyát is befogadni, processzoraik pedig a Rockchip gyáraiból kerültek ki. A legkisebb telefon, ahogy az manapság a hasonló méretű eszközöknél lenni szokott, igen szerény hardverrel érkezik, elsősorban a belépő kategóriát veszi célba. A készülékbe egy kétmagos, 1,3 gigahertzes lapka került, valamint 512 megabájt RAM, és 4 gigabájt belső tárhely, ami microSD-kártyával további 32 gigabájttal bővíthető.

A négyhüvelykes, 800x480 pixel felbontású LCD TFT kijelzős okostelefonnal 3G, Bluetooth 3.0 és 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi hálózatokra csatlakozhatunk. Az előlapi kamera 0,3, a hátlapi pedig 5 megapixeles, és legfeljebb 480p videót rögzíthetünk vele. Az akkumulátor mindössze 1500 mAh-s, bár ehhez aránylag kis kijelző társul. A valamivel nagyobb, 4,5 hüvelykes modell gyakorlatilag ugyanazt a hardvert kapta, kijelzőjének felbontása is alig nőtt, az 854x480 pixel, illetve az akkumulátor is csak kicsivel lett nagyobb a maga 1680 mAh-jával.

Ha zászlóshajó, akkor phablet

Az Auchan Qilive telefonjainak zászlóshajója egy 5,3 hüvelykes kijelzővel érkező készülék, amely már négymagos 1,2 gigahertzes processzort, valamint 1 gigabájt RAM-ot kapott, a fentiekhez hasonlóan 4 gigabájt belső tárhellyel, ami azonban itt akár 64 gigabájttal is bővíthető. Az előlapi kamera 2, a hátlapi pedig már 8 megapixeles, ám még mindig maximum 720p videó rögzítésére elég. Az akkumulátor itt már jóval tekintélyesebb, 2800 mAh-s darab, amire a phablet paraméterek mellett szükség is van. A mobilinternet tekintetében itt is be kell érni a 3G-vel, Bluetooth és Wi-Fi terén pedig itt is a már ismert specifikációk érvényesek.

A Qilive tabletek között két nyolchüvelykes és két 9,7 hüvelykes készüléket is találunk, két- és négymagos processzorral. A gyengébb, 1 gigahertzen ketyegő lapkákkal felszerelt 8 hüvelykes modell TN LCD kijelzőt kapott, 1024x768-as felbontással, valamint akárcsak négymagos testvére 1 gigabájt RAM-ot és 8 gigabájt belső tárhelyet. A négymagos verzió Cortex A9-es processzora már 1,6 gigahertzes, valamint a kijelző is jobb minőségű IPS panel, bár szintén 1024x768 pixellel. Mindkét tablet 2 megapixeles hátlapi, és 0,3-as elülső kamerát kapott. MicroSD-kártyahely a táblagépekre is került, azok mindegyike akár 64 gigabájttal is bővíthető.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A 9,7 hüvelykes darabok közül a kétmagos változat ugyancsak Cortex A9 1,6 gigahertzen, 1 gigabájt RAM-mal, valamint az előző modellekből ismert felbontású TN LCD kijelzővel. A négymagos verzió már sokkal komolyabb, 2048x1536 pixeles LCD kijelzőt kapott, processzora 1,6 gigahertzen ketyeg, RAM-ból pedig 2 gigabájt került bele. A tabletek elő- és hátlapjára is 2 megapixeles kamerákat szereltek, ezen felül a 8 és 9,7 hüvelykes táblagépekre egyaránt mini HDMI kimenet is jutott. Az 5,3 hüvelykes okostelefon kivételével mindegyik Qilive telefon és tablet 4.2-es Androiddal érkezik, a szóban forgó phablet pedig egy alverzióval jár a többiek mögött, annak fedélzetén ugyanis 4.1-es Jelly Bean rendszert találunk.

A mai sajtóeseményen a készülékeket kézbe véve azok messze nem az olcsó, ismeretlenebb márkáktól megszokott érzetet keltették, a táblagépek felépítése meglepően igényes, masszív, és a phabletnél sem sikerült rosszul a műanyag hátlap, nem recseg, jól illeszkedik a helyére. Hosszabb tesztelésre egyelőre nem volt lehetőség, a felépítéssel kapcsolatos első benyomásunk azonban kétségtelenül pozitív volt, továbbá ugyancsak kellemes látványt jelentett, hogy az Android rendszer felületét nem szabták át, az a Google-től megszokott formában került a Qilive készülékekre - azon navigálva ugyanakkor egy-egy döccenés azért megfigyelhető volt.

Olcsó sportkamera

A jelenleg elérhető Qilive termékek legérdekesebb darabja a sportolóknak szánt strapabíró kamera, amelyről a GoPro készülékei juthatnak eszünkbe. Az 5 megapixeles szenzorral felszerelt készülék F/2,8-as optikával érkezik, 1080p videó rögzítésére is képes 30 fps sebességgel, ami 720p felbontás mellett ennek duplája azaz másodpercenként 60 képkocka is lehet. A strapabíró kamera látószöge Full HD módban 88, 720p vagy WVGA módban 117, 960p-re állítva pedig 127 fokos.

A sportkütyü belső memóriából csak annyit kapott, amennyi az üzemeléshez szükséges, a felvételek tárolásához SD-kártyára lesz szükség, ezt azonban külön kell megvásárolni. A masszív tok viszont jár a kamerához, amivel az 60 méter mélységig vízállóvá tehető. A készülék akkumulátora 1130 mAh-s, ennek ugyanakkor nem kell semmilyen kijelzőt ellátnia, továbbá Wi-Fi chip sincs benne, ami gyorsan lemeríthetné. A táblagépek ára 39990 és 64990 forint között mozog, az okostelefonok pedig méretük alapján növekvő sorrendben 34990, 44990 és 69990 forintért kerülnek majd az Auchan polcaira. A sportkamera 34990 forintba kerül majd, ami igen vonzóvá teheti a hasonló készülékek egyelőre ritkás, és többnyire jóval drágább piacán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról