Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 20. 12:43

Hivatalosan is elindult a Google Capital

Kihasználja a Google-vezetés szakértelmét a Google Capital, a cég most bejelentett új befektetési alapja. A keresőóriás legjobb közép- és felsővezetői fogják mentorálni a támogatásra kiválasztott cégeket, a tudás mellett persze pénz is jár.

HIRDETÉS

Új befektetési alapot jelentett be a Google, kifejezetten érett startupok és cégek támogatására, ez a Google Capital. A Google-nak már van egy befektetési alapja, a Google Ventures elsősorban a fejlődés korai szakaszában támogat cégeket, szemben a Google Capitallal, amely kifejezetten a későbbi, nagyobb összegű tranzakciókra fókuszál. Az alap egyébként még tavaly létrejött, a cég nyilatkozata szerint 2013-ban már két befektetést is eszközölt (SurveyMonkey és Lending Club), de csak most lépett a nyilvánosság elé.

Az alap tavaly 150 millió dollárral gazdálkodott, idén a Google Capital kétszer ekkora tőkét kap, összesen 300 millió dollárral sáfárkodhat majd, ebből öt vagy hat komoly befektetésre futhatja az év során. Az elsőre már sor is került, az oktatási szoftvereket fejlesztő Renaissance Learning 40 millió dolláros befektetést kapott a Google Capitaltól. A startup szoftvereit 60 országban 20 millió diák és tanuló használja, a Google 1 milliárd dolláros értékelés mellett fektetett be. Az oktatás egyébként a Google Capital egyik fókuszterülete lesz, a kis- és középvállalatokat célzó B2B startupok mellett.

Embert is adnak

A Google Capital igyekszik a cégen belüli szakértelmet is kiaknázni, az alap munkájában a keresőóriás számos közép- és felsővezetője részt vesz mint tanácsadó, köztük például Sundar Pichai, az Android, a Chrome és az Apps divíziók főnöke, Jeff Huber, a Google X vezetője, Robert Kyncl, a YouTube tartalomért és üzleti tevékenységért felelős feje, vagy éppen John Hanke, a Niantic termékigazgatója. A Google Capital által felkarolt cégek számíthatnak a cég veteránjainak mentorálására is - ez fontos versenyelőny lehet a kockázati befektetők sűrűsödő mezőnyében.

A Google Capital csapata. Középen Sundar Pichai.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A legtöbb tech-cég aktívan foglalkozik befektetéssel. Ez egyrészt a rendelkezésre álló készpénzállomány okos felhasználása, másrészt a kockázati tőkével olyan cégek felemelkedését támogathatják, amelyek közvetve értéket teremtenek e cégek ökoszisztémája számára is. A Google Capital egy fontos megkötéssel dolgozik, kései befektetőként nem támogat olyan cégeket, amelyek a Google-lel bármilyen területen versenytársak lennének - a Google Ventures számára ilyen megkötés nincs (ahogy azt a TuneIn vagy a RetailMeNot befektetések is illusztrálják).

Az alap elsődleges célkitűzése azonban az egészséges profit elérése, így a támogatásra kijelölt cégeket elsősorban abból a szempontból vizsgálja, hogy képesek lesznek-e a befektetést záros határidőn belül busásan megtéríteni. "Hiába dolgoztunk, ha nincs megtérülés. Célunk egy sikeres befektetési céget létrehozni, amely épít a Google-nál felhalmozódott szakértelemre és erősségeinkre - ez a 20 éves horizonttal rendelkező víziónk" - mondta a Bloombergnek az alap vezetője, David Lawee.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 07:37

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.