Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 14. 11:54

Kiszáll az állam a Japan Displayből

Meggazdagodott a japán állam és mellékesen megmentette a hazai LCD-gyártást is az okos befektetéssel. A három válságba jutott kijelzőgyártó összevonásával született Japan Display tőzsdére megy.

A Japan Display a Hitachi, a Toshiba és a Sony veszteséges kijelzőgyártó egységeinek összevonásával született, kormányzati kezdeményezésre. Az így egyesített entitás jelentős, 2 milliárd dollárnak megfelelő (200 milliárd jenes) befektetést kapott a japán államtól, cserébe a cég 70 százalékos tulajdonrésze a kormány kezébe került, a fennmaradó 30 százalékon pedig az eredeti tulajdonosok egyenlő arányban osztoztak.

A japán nemzeti befektetési alap, az Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) irányítása alatta három részlegből összerakott vállalat integrált egységgé vált, racionalizált kutatás-fejlesztéssel és gyártókapacitással. A legnagyobb költségmegtakarítást a fejlesztések összevonása hozta, a három szereplő azonos technológiákat fejlesztett egymástól függetlenül, párhuzamosan, az elért eredményeket pedig ipari titokként kezelték. A kutatórészlegek összevonásával ez a hármas redundancia elkerülhető, ami a fejlesztési erőforrások jobb hasznosítását és alacsonyabb költségeket eredményezett.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A Japan Display ma az Apple egyik legfontosabb beszállítója, és igen versenyképes gyártónak számít a piacon - jó áron tud keresett alkatrészeket kínálni. A szakértők szerint azonban a gyártónak agresszív befektetésekre lesz szüksége, hogy ez a versenyképesség hosszabb távon is fennmaradjon. A Japan Display bejelentése szerint a vezetés is pontosan látja ezt és jelentős összegeket fog költeni a következő generációs LTPS (low temperature polysilicon) LCD-k fejlesztésébe és gyártásába, válaszul a piaci igényekre.

Exit és tőkebevonás

A következő lépésekhez, terjeszkedéshez szükséges tőkét a szabad piacról próbálja meg bevonni a Japan Display, ezért tőzsdére megy.  A rajtra március 10-én kerül sor, rögzített árfolyamon, ez utóbbit a kereslet függvényében március 3-án határozza majd meg a társaság. Az előzetesen meglebegtetett árfolyam 1100 jen, ez a cég piaci értékét mintegy 6,5 milliárd dollárra teszi, vagyis az állam 70 százalékos részesedése most 4,5 milliárd dollárt érhet, több mint dupláját az eredetileg befektetett kétmilliárdnak.

A bejelentés szerint a versenyképessé vált gyártóból a japán állam gyakorlatilag teljesen kiszáll, az INCJ kezében lévő mintegy 308 millió részvényből 186 milliót kínál eladásra a tőzsdén, további 9,3 milliót pedig a három másik tulajdonosnak ad át. A tőzsdei rajtot részvénykibocsátás is kíséri, a vállalat 180 millió friss részvényt is nyomtat, vagyis az IPO-val 1,9 milliárd dollár friss tőkét is bevon a társaság.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról