:

Szerző: Koi Tamás

2014. február 10. 10:14

Tovább erősödik Kelet-Európában a Deutsche Telekom

Tovább erősíti jelenlétét Kelet-Európában a Deutsche Telekom, Németország legnagyobb távközlési multija. A cég a cseh piacon száz százalékos tulajdonrészt szerez a helyi Telekom-érdekeltségben.

Még ebben a hónapban teljes kontrollt szerezhet a T-Mobile Csehországban Németország legnagyobb távközlési multija, a Deutsche Telekom, mely egyben jelenleg is a cég többség tulajdonosa. A cég a Falcon Group magánbefektetői társulástól veszi meg a leányvállalat 39,2 százalékos tulajdonrészét, mintegy 828 millió euróért cserébe. Fél éven belül ez a második jelentős tulajdoni átrendeződés a magyarhoz több szempontból is hasonlító cseh mobilpiacon.

A teljes tulajdoni hányad felvásárlása része annak a stratégiának, melynek célja, hogy a Deutsche Telekom megerősítse pozícióit a hazánkat is magába foglaló kelet-európai térségben. Noha a terjeszkedési szándék a cég januárban kinevezett új vezérigazgatója, Timotheus Höttges nevéhez köthető, a Deutsche Telekom még tavaly novemberben hajtotta végre az év egyik legjelentőségteljesebb felvásárlását, melynek eredményeként a GTS Central Europe-hoz jutott hozzá.

A német távközlési óriás azóta nem hivatalos információk szerint felvásárlási ajánlatot tett a Hellenic Telecommunications Organization (HTO) további, 10 százalékos tulajdonrészére, melyet a görög államtól vásárolna meg a multi. Szakértők szerint a régiós fókusz elsősorban annak köszönhető, hogy az anyacégnek végre sikerült növekedési pályára állítania az amerikai leányvállalatot, ezzel gazdasági szempontból egy jelentős teher került le a Deutsche Telekom válláról.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Deutsche Telekom 1996 óta van jelen a cseh mobilpiacon, a cégnek mintegy 5,5 millió előfizetője van az országban, melynek mobilpiaca jelentős mértékben átformálódott 2013-ban: a legnagyobb helyi mobilszolgáltató, a Telefónica cseh leányvállalatának közel 66 százalékos tulajdonrésze 2,5 milliárd euróért cserébe került a PPF Group nevű befektetési csoporthoz.

Az üzletrész átadásával a Telefónica megszabadult az egyik legrosszabb kilátásokkal szembenéző kelet-európai érdekeltségétől: a cég árbevétele 2009 óta minden negyedévben folyamatosan csökkent, annak ellenére, hogy az egykori állami monopólium helyébe lépő multi mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli üzletágban komoly pozíciókkal rendelkezik. A vállalatnak Csehországban mintegy 5,1 millió mobilos és 1,4 millió vezetékes előfizetője van, emellett Szlovákiában is jelen van, körülbelül 1,4 millió mobilos ügyféllel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.