Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 31. 16:00

Bezárta alkalmazásboltját az Intel

Visszatéríti a fizetős alkalmazások árát év végéig az Intel az AppUp bolt vásárlóinak. A bolt maga azonban március 11-én leáll, ezután sem vásárolni, sem letölteni nem lehet többé. A DRM-szerverek még egy évig működnek majd.

HIRDETÉS

Bezárja 2010-ben nyitott alkalmazásboltját az Intel. Az AppUp névre keresztelt bolt az Atom processzorokra optimalizált alkalmazások gyűjtőhelye volt, célja az akkor rendkívül népszerű netbookok versenyképességének növelése volt az okostelefonokkal illetve a tabletekkel szemben. Ahogy azonban a netbookok eltűntek a piacról, az alkalmazásbolt is feleslegessé vált, az Atom processzort használó gépekre inkább a platformtulajdonosok készítenek ilyen boltot (Windows 8-ra a Microsoft, Androidra és Chrome OS-re pedig a Google).

A hivatalos FAQ szerint a bolt 2014 március 11-gyel szűnik meg működni, ettől az időponttól sem új tartalmak, sem új alkalmazások nem lesznek letölthetőek a boltból - eddig az időpontig azonban zavartalanul lehet vásárolgatni. A bolt leállását követően az Intel frissíteni fogja a kliensoldali AppUp alkalmazást, e frissítést érdemes telepíteni, hogy az alkalmazások működése zavartalan maradjon.

Érthetetlen a sikertelenség. Pedig még Angry Birds is volt.

Az AppUp mögötti DRM (másolásvédelmi) rendszer szerveres infrastruktúráját az Intel 2015 május 11-ig fogja lekapcsolni, ezután az DRM-et használó alkalmazások többé nem fognak megfelelően működni (az érintett appok hosszú listája itt érhető el). Az olyan alkalmazások, amelyek nem használják az AppUp szervereit, nem érintettek ebben. Jó hír ugyanakkor, hogy a fizetős alkalmazások vásárlói korlátozott ideig visszakérhetik a teljes befizetett összeget, december 19-ig kell ezen a linken jelentkezni a teljes visszatérítésért.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az Intel AppUp alkalmazásboltja még 2010-ben indult, a chipgyártó a máshol már bevált 70-30 százalékos bevételmegosztási modellt alkalmazta, vagyis a fejlesztőnél maradt a program árának nagyrésze. A cég kinyilvánított célja volt az AppUpot az atomos világ elsőszámú alkalmazásforrásává tenni, függetlenül attól, hogy a készülék netbook, tablet, okostévé vagy épp autós szórakoztató elektronika kategóriájába esik. Első körben az AppUp Windowsra és MeeGóra lett elérhető, az egyéb platformokra az Intel már nem terjesztette ki.

Arról pedig, hogy mi a hivatalos indoka a bolt bezárásának, érdemes az Intelt szó szerint is idézni:

Miért zár be az AppUp®?

Az Intel AppUp® központ bezárásával az Intel minden eddiginél jobban fókuszálhat a platforminnováció következő generációjára.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 21:31

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.