Szerző: Koi Tamás

2014. január 31. 13:17

Ingyenes roaming csomagok jönnek egész Európában

2014-től már nemcsak belföldre, hanem az anyacég teljes európai hálózatán felár nélküli telefonálást, SMS-ezést és adatforgalmat biztosít a France Telecom. A legtöbb országban Orange márkanéven szolgáltató cég a drágább, jellemzően korlátlan perceket és SMS-eket biztosító csomagok esetében engedi el teljesen a barangolás felárát.

Új evolúciós lépcsőfokhoz érkeznek 2014-ben a tavaly-tavalyelőtt igazán népszerűvé vált korlátlan beszédperceket és SMS-eket biztosító mobiltarifák: Egyre több európai multinál jelenhetnek meg olyan díjcsomagok, melyek az anyacég teljes európai hálózatán belül korlátlanságot biztosítanak. A hosszú ideje kézenfekvőnek tűnő lépésre először a France Telecom szánta el magát: a cég a legnagyobb európai piacain gyakorlatilag teljesen leszámol a hálózaton belüli barangolási költségekkel.

Korlátlanság a kiválasztottaknak

A legtöbb országban Orange márkanéven szolgáltató társaság új, illetve megújuló korlátlan tarifákon keresztül teszi ingyenessé a roamingot ügyfelei számára abban az esetben, ha Franciaország, Spanyolország, Lengyelország Belgium, Szlovákia, Románia vagy Luxemburg területéről valamelyik másik, a felsorolásban szereplő országba utaznak, és telefonjukkal szintén az Orange hálózatára csatlakoznak. A korlátlan roaming ugyanakkor eleinte csak azoknak az ügyfeleknek jár majd, akik eleve sokat költenek a szolgáltatóknál, így kezdetben jellemzően a havi 30 euróba (kb. 9300 Ft), vagy annál többe kerülő tarifák fogják tartalmazni a hálózaton belüli roamingot - jelentette be a szolgáltató.

A France Telecom a barangolás költségeinek leszorítása mellett láthatóan eltökélt a gyorsabb, jobb minőségű adatroaming-szolgáltatások biztosítása iránt is. A cég az európai mobilszolgáltatók közül elsőként indította el 4G-alapú roamingszolgáltatását saját hálózatán belül. Egyelőre csak az Orange francia előfizetői használhatják 4G-képes okostelefonjaikat Nagy-Britanniában, Portugáliában vagy Dél-Koreában az Orange helyi 4G-s hálózatán, idén azonban a tervek szerint a teljes hálózatán belül elérhetővé teszi a 4G-alapú roamingot az operátor.

A francia mobilpiacon nem a France Telecom az első, mely korlátlan tarifájában ingyenes roamingopciót helyez el. Az egyik legfőbb riválisnak tekinthető Bouygues Telecom múlt héten jelentette be Sensation névre keresztelt tarifáját, mely havi 29,99 euróért (ez napi árfolyamon számolva körülbelül 9300 Ft) cserébe nem csak saját, belföldi hálózatán belül, hanem az Európai Unió összes mobilhálózatából korlátlan beszélgetést, SMS-t és összesen 3 GB adatforgalmat biztosít.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Sensation tarifa feltételrendszere és ára gyakorlatilag teljesen összecseng az Európai Bizottság azon törekvésével, mely rövid időn belül a barangolási költségek teljes felszámolását célozza a nemzetközösség tagállamaiban. A Bizottság digitális portfólióért felelős biztosa, Neelie Kroes tavaly szeptemberben tette le az asztalra azt a távközlési reformcsomag-javaslatot, mely egyéb intézkedések mellett igyekszik megágyazni ennek a folyamatnak.

Hálózatsemleges, ingyenes roaming Európának

Az Európai Bizottság által beterjesztett, tavaly októberben a Tanácson is átment javaslat egyebek mellett olyan elemeket tartalmaz, mely szerint 2014. július 1-jétől tilos lesz az EU-n belül utazók bejövő hívásaiért díjat felszámítani. Emellett a javaslatcsomag előírja a mobilszolgáltatók számára, hogy az ügyfélnek vagy a hazai árakhoz közelítő, az egész EU-ra érvényes díjcsomagot kell kialakítaniuk, vagy be kell vezetniük a roaming szétválasztás intézményét, vagyis a külföldre utazó mobilozónak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a hívószáma megtartásával egy partnerszolgáltató roaming ajánlatát vegye igénybe a honos szolgáltató megoldása helyett.

A magyarországi mobilszolgáltatók kínálatában egyelőre a korlátlan tarifák egyike sem tartalmaz számottevő értékű roaming kedvezményt. A Vodafone legelső, 2012-ben bevezetett RED tarifái közül volt ugyan olyan, mely korlátozott roamingopciót is kínált (RED Super), erre azonban tavaly október óta már nem lehet előfizetni. A Telekom kínálatában szereplő legdrágább Next díjcsomag, a havi 19900 forintba kerülő Next XL pedig havonta egy alkalommal szinte jelképes mennyiségű, 50 MB külföldi adatforgalmat biztosít - nem csak a Deutsche Telekom hálózatán belül. A legkisebb európai hálózattal rendelkező Telenornál semmilyen roamingopció nincs beépítve a belföldi korlátlanságot biztosító All-in tarifákba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról