Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 29. 14:38

Szabad szoftverre váltanak a brit hivatalok

Nyílt forráskódú, ingyenesen elérhető szoftverek bevezetését tervezi a brit kormány. A Miniszterelnöki Hivatal vezetője szerint az intézkedéssel a Microsoft és hasonló nagyvállalatok "oligopóliumát" akarják megtörni, és komoly költségcsökkenésre számítanak.

Hamarosan szabad szoftverre válthat a brit kormány. A brit Miniszterelnöki Hivatal vezetője, Francis Maude szerint komoly összegeket spórolhat a hivatalok, ha olyan ingyenes, nyílt forráskódú szoftverekre váltanak, mint például az OpenOffice. A komoly összegek akár évi több tízmillió fontot jelenthetnek, hiszen az állami intézményeknek nem kell majd feltétlenül a Microsoft és hasonló vállalatok sokszor igen drága szoftvereit használniuk. Nagy-Britannia 2010 óta csaknem 200 millió fontot költött egyedül a Microsoft Office csomagra.

A köztisztviselők közötti kommunikáció megkönnyítésére, a tervek szerint a különböző dokumentumformátumokat standardizálnák, ezáltal megtörve az IT beszállítók “oligopóliumát”. A kezdeményezés a kormánykoalíció azon törekvéseinek része, amelyekkel a beszerzést akarja olcsóbbá és hatékonyabbá tenni. Maude szerint ahelyett, hogy a piacot jelenleg uraló néhány nagyvállalat programjaira szorítkoznak, szoftverek jóval szélesebb skáláját kellene használni, hogy a köztisztviselők anélkül végezhessék munkájukat és férhessenek hozzá a kívánt információkhoz, hogy ahhoz egy adott gyártó termékeire lenne szükségük.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Miniszterelnöki Hivatal vezetője úgy véli, az intézkedés a különböző hivataloknak és a civileknek is megkönnyíti majd a kormányzati dokumentumokhoz való hozzáférést, illetve azok megosztását. A tervezet kidolgozásánál szakértők tanácsai mellett a felhasználók véleményét is figyelembe vették. Maude továbbá hangsúlyozta a CloudStore nevű online piactér létrehozásának fontosságát, ahol az egyes köztestületek különböző szoftvereket vásárolhatnak. Az oldalra csaknem 10 millió fontot költenek havonta, amelynek több mint fele a kis és közepes cégekhez jut.

Ennek megfelelően a kormány azt tervezi, a jövőben még több megbízást kapnak majd a kisebb IT cégek az állami szektortól. A kis és középvállalatok állami foglalkoztatásának aránya 2010 óta 6 százalékról 10 fölé emelkedett. A politikus szerint az is jól mutatja a kisebb cégek alkalmazásának előnyeit, hogy mikor egy hoszting-pályázatot újra meghirdettek, azt az inkumbens multicég 4 millió fontért valósította volna meg, míg egy kisebb brit vállalat mindössze 60 ezer fontot kért érte.

Több európai országban már évekkel korábban elkezdték bevezetni a szabad szoftvereket a közigazgatás területén. A hasonló törekvések egyik példaképének Münchent tekintik, amely 2004-ben a LiMux projekt keretében kezdte meg az átállást a nyílt forráskódú rendszerekre, amely csaknem 14 ezer munkaállomást érint. A város ennek köszönhetően komoly megtakarításokról számolt be - bár ezt a HP, a Microsoft megbízásából készített felmérésével cáfolta, München szerint a cég téves következtetéseket vont le.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról