Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 29. 14:38

Szabad szoftverre váltanak a brit hivatalok

Nyílt forráskódú, ingyenesen elérhető szoftverek bevezetését tervezi a brit kormány. A Miniszterelnöki Hivatal vezetője szerint az intézkedéssel a Microsoft és hasonló nagyvállalatok "oligopóliumát" akarják megtörni, és komoly költségcsökkenésre számítanak.

Hamarosan szabad szoftverre válthat a brit kormány. A brit Miniszterelnöki Hivatal vezetője, Francis Maude szerint komoly összegeket spórolhat a hivatalok, ha olyan ingyenes, nyílt forráskódú szoftverekre váltanak, mint például az OpenOffice. A komoly összegek akár évi több tízmillió fontot jelenthetnek, hiszen az állami intézményeknek nem kell majd feltétlenül a Microsoft és hasonló vállalatok sokszor igen drága szoftvereit használniuk. Nagy-Britannia 2010 óta csaknem 200 millió fontot költött egyedül a Microsoft Office csomagra.

A köztisztviselők közötti kommunikáció megkönnyítésére, a tervek szerint a különböző dokumentumformátumokat standardizálnák, ezáltal megtörve az IT beszállítók “oligopóliumát”. A kezdeményezés a kormánykoalíció azon törekvéseinek része, amelyekkel a beszerzést akarja olcsóbbá és hatékonyabbá tenni. Maude szerint ahelyett, hogy a piacot jelenleg uraló néhány nagyvállalat programjaira szorítkoznak, szoftverek jóval szélesebb skáláját kellene használni, hogy a köztisztviselők anélkül végezhessék munkájukat és férhessenek hozzá a kívánt információkhoz, hogy ahhoz egy adott gyártó termékeire lenne szükségük.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Miniszterelnöki Hivatal vezetője úgy véli, az intézkedés a különböző hivataloknak és a civileknek is megkönnyíti majd a kormányzati dokumentumokhoz való hozzáférést, illetve azok megosztását. A tervezet kidolgozásánál szakértők tanácsai mellett a felhasználók véleményét is figyelembe vették. Maude továbbá hangsúlyozta a CloudStore nevű online piactér létrehozásának fontosságát, ahol az egyes köztestületek különböző szoftvereket vásárolhatnak. Az oldalra csaknem 10 millió fontot költenek havonta, amelynek több mint fele a kis és közepes cégekhez jut.

Ennek megfelelően a kormány azt tervezi, a jövőben még több megbízást kapnak majd a kisebb IT cégek az állami szektortól. A kis és középvállalatok állami foglalkoztatásának aránya 2010 óta 6 százalékról 10 fölé emelkedett. A politikus szerint az is jól mutatja a kisebb cégek alkalmazásának előnyeit, hogy mikor egy hoszting-pályázatot újra meghirdettek, azt az inkumbens multicég 4 millió fontért valósította volna meg, míg egy kisebb brit vállalat mindössze 60 ezer fontot kért érte.

Több európai országban már évekkel korábban elkezdték bevezetni a szabad szoftvereket a közigazgatás területén. A hasonló törekvések egyik példaképének Münchent tekintik, amely 2004-ben a LiMux projekt keretében kezdte meg az átállást a nyílt forráskódú rendszerekre, amely csaknem 14 ezer munkaállomást érint. A város ennek köszönhetően komoly megtakarításokról számolt be - bár ezt a HP, a Microsoft megbízásából készített felmérésével cáfolta, München szerint a cég téves következtetéseket vont le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról