Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 23. 12:30

Rosszul számoltak a müncheni Linux-átállásnál?

A HP Consulting által elvégzett kutatás megalapozatlannak találta a Münchenben lassan egy évtizede futó LiMux projekt által felmutatott megtakarítási mutatókat. A cég szakértői szerint a számítások nem korrektek és túlságosan is rossz színben tüntetik fel a Windows-Office párost.

A német Focus című lapban megjelent cikk szerint a HP konzultációs üzletága is megvizsgálta a müncheni szabad szoftveres projektet, amelynek keretében a Windows XP-n és Microsoft Office 2003-on alapuló környezetet Linuxra és OpenOffice-ra állították át. A német városra az egész világon úgy tekintenek, mint a szabad szoftverek kormányzati felhasználásának egyik mintájára, a kormányzati szoftverhasználatról szóló vitákban Magyarországon is rendre előkerül a LiMux, mint követendő példa.

Rosszul számoltak volna?

A HP vizsgálata azonban cáfolja az átállásról készült jelentésben levő pénzügyi adatok és ebből levont következtetések helyességét, a szerinte a számítások során nem egyformán mérlegelték a szabad szoftverek bevezetésével és a Microsoft termékek további használatával kapcsolatos költségeket, amely torz eredményekhez vezetett.

A 2004-ben indult, majd ,megakadt, majd 2006-ban újraindult LiMux projekt keretében München mintegy 14 ezer munkaállomását állítja át szabad szoftverekre, a városvezetés egy tavaly novemberi prezentációban részletezte a folyamat eredményeit és az elért megtakarításokat - ezek szerint Linux és OpenOffice használatával több mint 10 millió eurót takarított meg a város. A Microsoft megbízásából a HP is elvégzett most egy vizsgálatot, amely más eredményekre jutott, a vizsgálatot vezető HP-szakértő, Jan-Jürgen Eden szerint a projekt már több mint 60 millió eurójába került a városnak, ha München maradt volna a Windows XP-nél és az Office 2003-nál, ennél jóval kevesebbet kellett volna költenie.

A HP úgy látja, a költségelemzések során több hibát is vétettek a készítők. A cég szerint az összeállított elemzés például kizárólag a szoftverek licencköltsége közti különbséget vette számításba és teljesen figyelmen kívül hagyta a szoftvermigrációval járó kiadások közötti eltérést, mint amilyen a telepítés, az oktatás, valamint a folyamatok átállítása - a táblázat ezeket operációs rendszertől független költségként tartalmazza, amelyet az összeállítók szerint minden esetben ki kellett volna fizetni, holott ha marad a Windows és az Office, erre nem biztos hogy ennyit kellett volna költeni.

Az elemzés emellett azt is állítja, a müncheniek egy 10 éves Linux-verzióval vetették össze egy új Windows-verzió (feltehetően a Windows 7) használati költségeit, amely ismét torz képet festett a platformok közötti árkülönbségről. Másrészt, teszi hozzá a HP, a városvezetés azt sem tüntette fel az összefoglalóban, hogy a LiMux projekt kezdete óta többször frissítették a használt Linux-disztribúciót és OpenOffice-t, az ebből származó járulékos kiadásokkal pedig egyáltalán nem számoltak. Azt sem vette számításba a müncheni jelentés készítője a HP szerint, hogy a számítógépek negyedén a mai napig Windows és Office fut, mivel vannak olyan alkalmazások, amelyek ezeket igénylik, lehetetlenné téve a teljes migrációt.

Jan-Jürgen Eden szerint összességében a projekt által kommunikált 11 millió eurós megtakarítás nem megalapozott és nem is hihető összeg. A HP számításai szerint München akkor járt volna a legjobban, ha kitartott volna a Windows XP és az Office 2003 használata mellett, ebben az esetben az eltelt idő alatt 17 millió eurót kellett volna kifizetnie, ami 43 millió eurós megtakarítást jelent a LiMux projekt HP által becsült költségeihez képest.

München cáfolja a HP-t

A tanulmányt a Microsoft megbízásából készítette a HP Consulting, kizárólag belső használatra, mégpedig abból a célból, hogy a hasonló migrációs projektekre jobban fel tudjon készülni, mondta el az IT Worldnek a Microsoft német leányvállalatának egyik képviselője. A számokból ezért bővebb részleteket nem is kívánnak nyilvánosságra hozni - a jelentést kérése ellenére nem kapta meg Karl-Heinz Schneider, a müncheni közigazgatás  IT-szolgáltatójának a vezetője sem.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Schneider szerint a HP tanulmánya, amelynek főbb megállapításait ő is csak a sajtóból ismeri, több helyen téves következtetéseket von le. Az IT-vezető beismerte, a város által használt gépek egy részén a mai napig Windows és Office fut, azonban ezek aránya szerinte nem éri el a HP által citált 25 százalékot. Jelenleg a megcélzott 14 ezer gép 87 százalékát már átállították szabad szoftverekre, állítja a felelős vezető.

Schneider azt is elmondta, nem igaz hogy egy 10 éves Linux-verzióval vetették össze a Windows 7 migráció költségeit, a LiMux kliens az évek során szerinte sokat fejlődött és folyamatos optimalizáción ment keresztül, amelynek köszönhetően mára a képességek tekintetében messze felülmúlja az eredeti verziót és könnyen a Windows 7 mellé állítható - az más kérdés, hogy ennek a folyamatos fejlesztésnek a költségeit a projekt költségeiről készült összefoglaló külön nem részletezi.

a címlapról