Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 21. 13:56

Ötezer dolgozótól válik meg az Intel

A legfrissebb előrejelzés szerint csak stagnálásra fogja futni idén az Inteltől, ami a bevételt illeti, a vállalat 5 százalékos létszámleépítést hajt végre, hogy takarékoskodjon.

Az idén dolgozóinak 5 százalékát küldi el az Intel, jelentette be a vállalat a múlt hét végén, miután közzétette negyedéves eredményeit. A cég a PC-piac meredek csökkenése ellenére a vártnál jobb eredményeket ért el és minden fontos mutatóját javítani tudta. A 2014-es előrejelzése viszont csüggesztő, a chipgyártó stagnáló bevételt vár, míg az elemzők némi növekedésre számítottak.

Az Intel tájékoztatása szerint a dolgozóinak létszámát a megváltozott körülményekhez igazítja, ami egy eufemizmus a nagyarányú létszámleépítésre. A vállalat az alkalmazottainak mintegy 5 százalékától válik meg, a 107 ezer fős létszámot figyelembe véve ez 5 ezer fő körüli leépítést jelent. Az létszámcsökkentésre fokozatosan kerül sor az év során, az első negyedévben 200 millió dolláros költséggel számol a cég. Az érintett dolgozók jelentős részét feltehetően korengedményes nyugdíjba küldik, illetve a szokásos lemorzsolódást (az Intelnél ez évi 4 százalék körül van) is igénybe veszi a cég, a maguktól távozó dolgozók helyére nem minden esetben vesznek fel újakat.

00:31
 

Intel Rockstar TV Commercial - Sponsors of Tomorrow

Még több videó

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A félvezetőgyártónak nem ez az első nagyszabású leépítése. 2006-ban az AMD felől érkező nyomás hatására egy jelentős átszervezést hajtott végre Paul Otellini, az akkor friss elnök-vezérigazgató, ekkor vezette be a cég a tik-tak fejlesztési modellt, ekkor adta el a StrongARM chipeket fejlesztő divíziót a Marvellnek és ekkor szabadult meg közel 10 ezer dolgozójától is, hogy javítsa nyereségességét. Ezt követően a vállalat visszahízott, sőt, túl is hízta akkori 102 ezer fős létszámát - igaz, időközben a bevétele is majdnem másfélszeresére duzzadt.

Az Intelt a PC-processzorok emelték a világ legnagyobb félvezetőgyártójává, az itt megszerzett dominanciát a cég ki tudta terjeszteni a szerverek területére is (a világon eladott szerverek több mint 90 százalékában Xeon van), az okostelefonok és tabletek területén azonban a cég évek óta nem tud áttörést elérni. Stacy Smith pénzügyi vezető az eredmények bejelentésekor tartott konferenciahíváson már utalt a létszámleépítésre, illetve azt is elmondta, 2014-ben az Intel jobban rá kíván feküdni az adatközponti technológiákra, valamint az alacsony fogyasztású chipekre az okostelefonok és tabletek számára.

Mivel a PC-piac az elemzőcégek szerint a tavalyi hanyatlás után csak mérsékelt növekedést fog mutatni, az Intel számára is logikus, hogy a nagyobb bővüléssel kecsegtető szegmensekre koncentrál.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról