Szerző: Dojcsák Dániel

2014. január 16. 14:47

Mobilnet-rezsit csökkent a Chrome

Az asztali Chrome böngésző 32-es verziója után megérkezett a mobilos változat is Androidra és iOS-re is. Úgy tűnik, ez a verzió minden szempontból sorsfordító, az asztali verzióban a Chrome OS képességek, a mobilon pedig egy hatékony adattömörítési eljárás teszi vonzóvá a szoftvert.

A Chrome for Android és a Chrome for iOS végre kiegészül a hosszú ideje beígért adattömörítési tenhológiával, amivel az oldalak gyorsabban betöltődnek majd, végeredményben pedig kevesebb adatforgalmat generálnak. Az új verzió a következő napokban elérhetővé válik a Play Store-ban és az App Store-ban is mindenki számára.

A böngészős adattömörítés nem új keletű dolog, az Opera Mini ezzel alapozta meg hírnevét, mobilos környezetben is igen kedvelt volt főként a sávszélességben szegény GPRS-korszak végén, amikor a weboldalak mérete már viszonylag nagy volt, a mobilra optimalizálás pedig még gyerekcipőben járt. Emellett a BlackBerry egyik előnye szintén az adatforgalom tömörítése volt, hasonló módszerekkel, mint amit az Opera vagy a Chrome is megvalósít. Az elmúlt években a technológia gyorsan ugrált előre, s ma már okostelefonnal is reális lehet ideális esetben akár 80-90 Mbps valós sávszélesség az LTE hálózatokon, de ettől függetlenül a tömörítés nem vált szükségtelenné.

Gyorsabb betöltés, kevesebb adatforgalom

Az ideálistól gyakran távol van a valódi helyzet, épületekben, vidéken, hegyvidéken vagy nagyon forgalmas helyeken. Ilyenkor hosszú másodpercek telnek el tétlenül, mire az egyébként gyorsan betöltődő weboldalak, képek megjelennek. A probléma másik oldala pedig az, hogy a weboldalak mérete is folyamatosan növekszik, a Google szerint 2012-2013 között 56 százalékkal nőtt meg az átlagos méret, amit le kellett tölteni.

A sávszélesség-menedzsment a böngészőn belül az egyik módszer, amivel gyorsítani lehet a betöltődést, illetve spórolni lehet a korlátos csomagok kereteiből. Technikailag az történik, hogy az adatforgalom átmegy a Google szerverein, ahol tömörítési és egyéb optimalizálási eljárásokon esnek át az adatok, kódok, s ezeket a kliens bontja ki újra. Ezzel együtt a Google proxy szerverek ellenőrzik azt is, hogy nem veszélyes vagy káros-e az adott weboldal, igyekezve megvédeni a felhasználókat a kártékony programoktól. Persze nem utolsó sorban további adatokhoz jut a Google a felhasználói szokásokról, bár számottevő előnye nem származik ebből ahhoz képest, amit közvetlenül a böngészőből képes kinyerni, illetve abból, amit a web folyamatos monitorozásával és a kereső üzemeltetésével szerez.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A spórolás azonban jelentős lehet, így a felhasználó nyeresége is az időben vagy akár pénzben, ha a szolgáltatója drágán méri a megabájtokat. A Chrome fejlesztői szerint akár 50 százalékos differencia is lehet a tömörített és a normál forgalom között. Egy aktív hónapban, napi 1-2 óra böngészés mellett könnyen összejöhet 2-600 megabájt adatforgalom is egyszerű híroldalakat böngészve is.

A funkciót bekapcsolni a 32-es verzióra frissített böngészőben a beállítások “Bandwidth management” menüpontja alatt lehet a “Reduce data usage” opció bekapcsolásával. Ugyanitt később bármikor ellenőrizhető, hogy a digitális rezsicsökkentéssel mennyit spórolt meg nekünk a Google. Az adattömörítési eljárás egyébként még 2013 márciusában jelent meg a Chromiumban, majd a Chrome 26 béta verziójában is feltűnt, de nem került végleges verzióba. Áprilisban a Chrome 27 bétában jelent meg és alapértelmezetten be volt kapcsolva, majd a májusi 28-as bétában már grafikonon lehetett követni a spórolás mértékét. iOS-en is már tavaly tesztelhető volt a megoldás, de a tömeges bevezetésre egészen mostanáig várni kellett.

Integrált fordító

A 32-es verzió egyébként további érdekes fejlesztéseket is tartogat, ilyen például az integrált Google Translate, amivel teljes weboldalakat lehet iOS-en egyetlen gomb megnyomásával lefordíttatni, ahogyan az az asztali és androidos környezetben is működik. Androidon pedig a felhasználók mostantól elmenthetnek weboldalakat a home screenre külön ikonként, mégpedig úgy, hogy azok nem a szokásos Chrome ablakban nyílnak meg, hanem egy teljesképernyős webalkalmazásként a böngésző navigációs- és címsora nélkül.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.