Szerző: Dojcsák Dániel

2014. január 14. 10:26

Android: 90 százalék az egy évnél régebbi verziók aránya

Az Android platform rákfenéje a verziótöredezettség, amit úgy tűnik, soha nem fog tudni legyőzni. A Google fejlesztői fórumában időről-időre nyilvánosságra hozza az aktív, Play Store-hoz kapcsolódó androidos eszközök statisztikáit, amiből kiderül, hogy a fejlesztők számára fontos sokaságban milyen készülékek és milyen szoftververziók találhatóak.

HIRDETÉS

A legújabb adatok azt mutatják, hogy 2013 év elejére a Gingerbread még mindig nem szívódott fel, továbbra minden ötödik aktív eszköz továbbra is 2.3-as Androidot futtat. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy a gyártók rengeteg modell esetében döntöttek úgy, hogy nem készítenek frissítést, így sok milliónyi Sony Xperia, HTC és Samsung, illetve egyéb okostelefon ragadt a régi Androidban örökre. Ugyanakkor ezek a készülékek még viszonylag újak, a kevésbé válogatós felhasználóknál akár 3-4 évig is kitart egy mobil.

Nem sokkal jobb a helyzet az újabb generációknál sem, a jelenleg vezető főverzió a Jelly Bean kódnevű sorozat, ami összesen 59,1 százalékát adja a teljes palettának. Ebben azonban benne van a 4.1, 4.2 és a 4.3 is verzió is. Szomorú, hogy a legrégebbi, 2012 júliusi 4.1 verzión van a hangsúly, ez ad 35,9 százalékot, a 4.2 már csak 15, a 4.3 pedig 7,8 százalékot. Pedig a legújabb Jelly Bean olyan extrákat hozott, mint a natív Bluetooth LE támogatás vagy az alkalmazások finomabb biztonsági beállításait lehetővé tévő App Ops. A 2013-as csúcsmodelleket kivéve a legtöbb eszköz gyári szoftverként megállt a 4.2.2-nél, és ugyan összességében javult a helyzet az elmúlt hónapokban is, de a kínos valóság az, hogy 10-ből 9 aktív androidos készüléken több mint egy éves szoftver fut, de 40 százalék körüli a két éves vagy annál régebbi verzió is.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A legfrissebb, tavaly októberben megjelenő Android 4.4 KitKat viszont még alig 1,4 százalékos részesedést ért el, ez gyakorlatilag a Nexus okostelefonokat és tableteket, illetve a HTC, LG és Sony Google Play Edition eszközeit jelenti. Enyhe fordulatot a tavasszal megjelenő új modellek hozhatnak, amikor is várhatóan a nagy gyártók új modelljei már Android 4.4-gyel jelennek meg, illetve a tavalyi csúcskészülékek egy része is kap frissítést. A korábbiak esetében erre azonban továbbra sem lehet számítani, a HTC például éppen most jelentette be, hogy a 2012-es One X soha többé nem kap új gyári szoftvert.

Szerencsére a közösség, illetve a ma már komoly befektetői támogatással is rendelkező Cyanogen nem hanyagolja el a korábbi eszközöket sem, ami a gyártók nemtörődömsége ellenére frissen tarthatja hosszú évekig az egyébként jó eszközöket. A CyanogenMod 11, ami az Android 4.4.2 verziójának egyedi változata, immár 65 különböző eszközre érhető el, illetve az xda-developers oldalon további egyedi ROM-okat talál, aki nem szeretne beletörődni a frissítések elmaradásába.

További információk az aktív androidos eszközökkel kapcsolatban szokás szerint a Google Developer Dashboard oldalon találhatóak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 20:58

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.