Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 8. 09:46

Egyesíti erőit a Red Hat és a CentOS

A Red Hat és a CentOS fejlesztőcsapata tegnap bejelentették, egyesítik erőiket. A lépés némileg váratlan, azonban várhatóan a Red Hatnek és a CentOS-nek is a javára válik.

Ikrek

A Red Hat Enterprise Linux az első számú vállalati disztribúció, a legmagasabb piaci részesedéssel rendelkezik a kereskedelmi Linux operációs rendszerek között, a fejlesztőcég pedig évente már több mint egymilliárd dolláros árbevételt könyvel el, amivel a tisztán szabad szoftveres vállalatok között a legnagyobb. A Red Hat vállalati operációs rendszerének forrása nyílt, a cég azonban a szoftvert csak bináris csomagokban terjeszti, a felhasználóktól pedig előfizetési díjat szed, amelyért cserébe azok támogatásra, frissítésekre és egyéb szolgáltatásokra jogosultak.

A vállalat Linuxnak évek óta létezik egy "ikertestvére" a CentOS képében. A Community Enterprise Operating System rövidítéséből létrejött név egy olyan Linux-disztribúciót takar, amely kompatibilis az aktuális Red Hat Enterprise Linuxszal (hiszen annak GPL licenc alatt közzétett, nyílt kódjából készül), azonban teljesen szabadon használható. Cserébe nélkülözi a Red Hatre vonatkozó összes utalást és a Red Hat védett szellemi tulajdonát, illetve a Red Hat által biztosított fizetős támogatást. A CentOS a második legelterjedtebb közösségi Linux-disztribúció a szervereken a Debian mögött.

A Red Hat most keblére öleli a CentOS-t és annak fejlesztőit. A CentOS közösségének vezetői, a disztribúció vezető fejlesztői csatlakoznak a Red Hathez és a CentOS szellemi tulajdona is a cég tulajdonába kerül. A lépés teljesen logikusnak tűnik a Red Hat számára, a Fedora/RHEL és a CentOS végtére is rokonok. A szervezeti összeolvadás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a CentOS megszűnne vagy a háttérbe szorulna, vagy hogy a Red Hat elszívná a fejlesztőket, közösségi vezetőket, épp ellenkezőleg, a Red Hat vállalja, hogy saját erőforrásaival is támogatja a CentOS fejlesztését, amely ezáltal jobban működhet.

RHEL, Fedora, CentOS egy fedél alatt

A cég holdudvarában ezzel háromra nő a disztribúciók száma. Megmarad jelenlegi formájában a Fedora, a tisztán közösségi, bárki számára ingyen elérhető Linux, amely afféle technológiai előzetesként is szolgál a RHEL számára - hagyományosan a Fedorában mutatkoznak be először azok az új szoftverek és megoldások, amelyeket később a RHEL-be is beépít a Red Hat, immár vállalati használatra is alkalmas, fizetős támogatást élvező formában.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A CentOS pedig megmarad közösségi támogatást élvező RHEL-változatként, saját fejlesztőkkel, tisztán közösségi irányítással. Ez lesz a Red Hatnak az az operációs rendszere, amely a Fedoránál konzervatívabb, kiforrottabb, stabilabb, elsősorban olyan szervezetek számára, amelyek nyílt forrású infrastruktúrát építenek és üzemeltetnek, és nem igénylik a Red Hat Enterprise Linuxhoz elérhető támogatási szolgáltatásokat. A CentOS emellett azokra is számít, akik más nyílt technológiákra alapozva fejlesztenek vállalati megoldásokat, például a cloud vagy a big data területén.

A CentOS fejlődésének irányíását végző tanács is bővül. Az eddigi öt tag (Ralph Angenent, Tru Hyunh, Johnny Hughes JR, Jim Perrin, Karanbir Singhmellé) bekerül négy új, egyiküket (Fabian Arrotin) a CentOS közösség jelölte, hármat (Carl Trieloff, Karsten Wade, Mike McLean) pedig a Red Hat delegált. Az ígéret szerint a testület továbbra is teljesen transzparens módon végzi munkáját. A RHEL és a CentOS megjelenése között továbbra is megmarad az időkülönbség, az aktuális RHEL-verziót némi lemaradással követi majd a CentOS.

A Red Hat és a CentOS összeolvadásáról részletesen a Red Hat és a CentOS közleményében, valamint a közös FAQ-ban lehet olvasni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról