Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 6. 11:48

CES: Megújult X1 Carbon és konzumer hibridek a Lenovótól

Több új notebookot, hibrid készüléket és tabletet is bejelentett a Lenovo. A ThinkPad széria az X1 Carbon ultrabook legújabb generációjával és a ThinkPad 8 tablettel is bővült, de a gyártó számos konzumer termékéről is lerántotta a leplet.

Bár a CES hivatalosan még nem nyitotta meg a kapuit, máris áradnak a hírek a gyártók legújabb termékeiről. A Lenovo több új készülékkel is előállt, mind a konzumer, mind az üzleti felhasználók számára. A vállalat többek között bemutatta ThinkPad X1 Carbon ultrabookjának legújabb generációját, így már - a gyártó szerint - a világ legkönnyebb 14 hüvelykes notebookjában is Intel Haswell processzor ketyeg. A készülék nevéhez méltóan nem műanyag vagy fém, hanem szénszálas borítást kapott, ennek köszönhetően pedig alig 1,27 kilogrammot nyom - azaz valamivel könnyebb, mint a 13 hüvelykes MacBook Air.

A készülék az Intel negyedik generációs Core processzorainak valamelyikével lesz megvásárolható, ami mellé 8 gigabájt RAM és akár 512 gigabájtos SSD választható. A kijelző az alapmodellben 1600x900 pixel felbontású, de a laptop 2560x1440-es IPS panellel és érintésérzékeny képernyővel is megrendelhető. A vállalat szerint az ultrabook egyik figyelemre méltó funkciója az adaptív billentyűzet, amelyen a felső sorban található érintésvezérelt billentyűk különböző programokat futtatva más-más funkciót látnak el, működhetnek például médiavezérlő gombokként, vagy helyettesíthetik a gyakran használt szövegszerkesztő parancsokat.

A Haswell processzorok nemcsak a teljesítményre, de az akkus üzemidőre is jótékony hatással vannak, a Lenovo szerint ugyanis az új X1 Carbon 9 órát is bírja majd egy feltöltéssel, ráadásul képes 80 százalékra töltődni alig egy óra alatt. Az ultrabook január végétől lesz megvásárolható 1299 dolláros kezdőáron.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vállalat a tabletpiacon sem tétlenkedett, legújabb táblagépe a ThinkPad 8. A készülékben négymagos Intel Atom Z3770 processzor ketyeg, emellett 2 gigabájt RAM-ot és 128 gigabájt belső tárhelyet találunk benne. Az LTE-képes, MicroUSB- és MicroHDMI-porttal felszerelt tablet 8,3 hüvelykes kijelzője 1900x1200 pixel felbontású és billentyűzettel felszerelt tokkal is megvásárolható. A készülék ára várhatóan 399 dollár lesz, és az X1 Carbonhoz hasonlóan január végén kerül majd a boltokba.

Új konzumer készülékek Y-tól Z-ig

A gyártó persze nem csak a vállalati felhasználókat veszi célba,  a CES-en, ha már konzumelektronikai kiállítás, új Y- és Z-szériás notebookokkal is előállt - jól láthatóan távolodva az IdeaPad márkanévtől. A 14 hüvelykes Y40 és a 15,6 hüvelykes Y50 elsősorban a multimédiára helyezik a hangsúlyt és 999 dolláros indulóáron kerülnek a boltokba májustól. A hasonló méretekkel rendelkező Z40 és Z50 a többféle színt, gesztus- és hangvezérlést helyezi előtérbe, és márciustól lesz elérhető 599 dollártól.

Az extrémebb készülékek is átestek némi ráncfelvarráson, így megérkezett a Lenovo Yoga 2, a vállalat teljesen hátrahajtható kijelzővel felszerelt, tabletté alakítható notebookjának második generációja. A 11 hüvelykes, 1,7 centiméter vékony, 1,3 kilogrammos laptopot négymagos Intel Pentium processzor hajtja, és már januárban kapható lesz 529 dolláros áron, februárban pedig egy 13 hüvelykes modell is megérkezik, amely 999 dollárért lesz megvásárolható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról