Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 17. 15:44

Alaposan átalakul a Microsoft mennyiségi licence

Egységes beszerzési alapszerződést vezet be a mennyiségi licencet használó cégek körében a Microsoft. Az MPSA egyszerűbb licenckezelést és hatékony beszerzéseket ígér.

Elkezdte bevezetni új mennyiségi licenckonstrukcióját a Microsoft - írja a ZDnet. Az új konstrukció egységes alapra hozza a számtalan jelenleg elérhető licencet és egyetlen alapvető szerződéstípusra redukálja azokat. Jelenleg a Microsoft kis-, közepes és nagyvállalatoknak mennyiségi licencszerződések széles skáláját kínálja, a különböző konstrukciók között más-más vonatkozik a különböző termékekre és cégtípusokra, ami szükségtelenül bonyolulttá teszi a beszerzést.

A Microsoft is láthatta, hogy ez a fajta komplexitás már gátolja az üzletmenetet, így egy új szerződési rendszert vezet be a szoftverház. Az új megközelítésben a mennyiségi licencekhez egyetlen alapszerződés készül, amely pontosítja a szerződő entitásokat és azok szervezeti struktúráját, és az egyes szintek jogosultságait. Az új szerződés neve Microsoft Products and Services Agreement (MPSA), ez képezi a jövőbeli beszerzések alapját, függetlenül a szerződő fél méretétől vagy a megvásárolt licencek típusától és mennyiségétől. Az MPSA-ra épülnek rá a termékekhez és szolgáltatásokhoz kötődő "committed offers" szerződések, amelyek pontosabban szabályozzák a felhasználás feltételeit és az árazást, ezek megkötéséhez azonban már nincs szükség további fizikai aláírásokra.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az új megközelítés előnye, hogy a beszerzések a jövőben egyetlen alapvető keretszerződésen keresztül történnek majd, ami a cég ígérete szerint látványosan leegyszerűsíti az új licencek megvásárlását, függetlenül attól, hogy azt helyben vagy bérelt (vagy szolgáltatásként igénybe vett) infrastruktúrán, esetleg SaaS-ként használja a szervezet.

Nem mellékes, hogy az új szerződési struktúrához egy vadonatúj szolgáltatás is tartozik majd, amelyen keresztül pontosan követhető a szervezet által felhasznált licencek száma, típusa, minősége, és a használathoz kapcsolódó analitikai adatok is elérhetőek lesznek. A Volume Licensing Service Center helyébe lépő Microsoft Volume Licensing Centeren keresztül lehet majd módosítani a fizetési lehetőségeket, beszerezni a licenceket is. Ez utóbbihoz az új rendszerben már nincs szükség újabb tárgyalásokra és szerződések aláírására, az új mennyiségi licencek közvetlenül az oldalról elérhetőek, automatizált módon.

A ZDnet beszámolója szerint az MPSA bevezetését tesztként már tavaly megkezdte a Microsoft, idén decembertől pedig néhány nagy piacon, így az Egyesült Királyságban, Németországban, Kanadában és az Egyesült Államokban is beindította, egyelőre csak közepes méretű vállalatok számára. A megcélzott szervezetek és országok száma 2014 folyamán bővül ki - ígéri a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról