:

Szerző: Koi Tamás

2013. december 9. 12:19

Az MVM-é lehet az M2M-piac alapinfrastruktúrája

Lapértesülések szerint mindössze két cég érdeklődött a 450 MHz-es frekvenciasáv szabad blokkjai iránt, melynek pályázati dokumentációját múlt héten véglegesítette a hírközlési hatóság. A pályázat értelmében egy nyertes cég lehet, mely az új infrastruktúrával különféle közszolgáltatásokat kell támogasson.

Lapértesülések szerint az MVM Zrt. lehet a befutója annak a frekvenciapályázatnak, melyet a piaci szereplőkkel tartott előzetes konzultáció után december 6-án írt ki a frekvenciaügyekben illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A Világgazdaság úgy tudja, hogy bár a konzultáción két cég jelent meg (az MVM mellett a Magyar Telekom), de jó eséllyel az állami tulajdonú energiacég lehet a befutó. A frekvenciapályázat tárgyát, a 450 MHz-es sáv szabad blokkjainak használati jogát tíz évre kaphatja meg a nyertes pályázó, az új infrastruktúrát elsősorban különböző közszolgáltatásokhoz kell majd rendelkezésre bocsátani.

M2M-alapok

A dokumentáció egyebek mellett felsorolja, hogy a pályáztatásra kerülő frekvencia segítségével hatékonyabbá tehető az elektronikus útdíjfizetési rendszer működtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok pedig bekapcsolhatóak lesznek az országos digitális vérkeringésbe. A frekvenciasávon folytatott adatátvitel támogathatja az elektronikus házi őrizeti rendszer megerősítését, segítheti a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációját, és olyan sokakat érintő szolgáltatások fejlesztéséhez járulhat hozzá, mint az anyakönyvi rendszer, a távfelügyelet vagy a városi közlekedési tájékoztató rendszerek. Ezen túl a frekvenciasáv kiválóan alkalmazható az intelligens mérési rendszerek (smart metering), illetve a gépek közötti (Machine-to-Machine/M2M) kommunikációs kapcsolatok kiépítéséhez.


Okos mérőórák egy társasházban

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kiírási dokumentáció szerint a szabad frekvenciablokk pályázati díja 150 millió forint, a már említett tízéves használatra vonatkozóan. Az éves licencdíj az első négy évben évi 132 millió forint, azt követően 265 millió forint lesz. A pályázati eljárás múlt pénteken indult, a pályázatokat legkésőbb január 15-ig lehet benyújtani.

Akár hagyományos mobilszolgáltatásra is

Az MVM már próbálkozott

Az MVM-nek nem ez lenne az első kísérlete a mobilpiaci szerepvállalásra: A cég része volt annak az állami szereplőkből álló konzorciumnak, mely az NMHH 2011/2012-es frekvenciaaukcióján kísérletet tett egy komplex, mobilszolgáltatások széles spektrumához alkalmas frekvenciacsomag megszerzésére, ám az aukció végül eljárásjogi hibák miatt elbukott.

A 450 MHz-es frekvenciasáv a következő években, évtizedekben elsősorban az M2M-rendszerek térnyerésének köszönhetően felértékelt szerepet kaphat, nem véletlen, hogy a legnagyobb magyar távközlési szolgáltató - mely maga is több ilyen rendszerrel kísérletezik, illetve rendelkezik már most - érdeklődött a sáv iránt. Ebben a frekvenciasávban elméletileg hagyományos mobil szélessávú szolgáltatás, sőt akár mobil rádiótelefon szolgáltatás is biztosítható, ám ennek többek közt az is gátja, hogy kereskedelmi forgalomban alig érhetők el olyan terminálok, melyek ezzel a frekvenciasávval kompatibilisek.

Ráadásul a 450 MHz-es spektrum bár a nagy területi lefedettség elérésére alkalmasabb a többi, mobilszolgáltatáshoz használt frekvenciasávnál, az adatátviteli sebesség elmarad a 3G/4G hálózatok által biztosított elméleti és gyakorlati értékekhez képest. Egy ilyen infrastruktúrán éppen ezért alapvetően kis adatcsomagok hatékony továbbítása válik lehetővé, ilyenek lehetnek például a mérőállások, lokalizációs információk, vagy különféle tranzakciós adatok (például pénztárgépek esetében).

A pályázati dokumentáció értelmében egyébként a rendszert úgy kell felépíteni, hogy mintegy 2,5 millió végpontot képes legyen kiszolgálni. A lefedettséggel kapcsolatos előírás többek között, hogy a jogosultság elnyerésétől számított 18 hónapon belül a fő közlekedési utak mentén legalább 500 kbps letöltési sávszélességet biztosító hálózat üzemeljen, 4,5 éven belül pedig a hálózatot ugyanezekkel a paraméterekkel 95 százalékos országos kültéri lefedettségre kell bővíteni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.