:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 3. 13:35

Távozik az USA piacáról a Huawei

A Huawei vezérigazgatója bejelentette, a cég és az Egyesült Államok megromlott kapcsolata miatt kivonulnak az ország piacáról. A kémkedéssel vádolt vállalat szerint "nem éri meg maradni", ha jelenlétük beárnyékolja az USA és Kína kapcsolatát.

A Huawei és az Egyesült Államok viszonya egy ideje nem mondható rózsásnak. Az USA kormánya korábban azzal vádolta meg a kínai gyártót, hogy az Kína hadseregének megbízásából készülékei segítségével kémkedést folytat az országban, és lehetőséget ad kibertámadások végrehajtására. A vállalat természetesen tagadta a vádakat, az ellentét mindenesetre mostanra odáig fajult, hogy bejelentette, elhagyja az Egyesült Államok piacát.

A Reuters által megkérdezett tucatnyi szakember korábban egyhangúlag állították, hogy a Huawei termékei biztonsági kockázatot jelenthetnek egy Kínával szembeni konfliktus esetén, amely például egy automatikus frissítéssel alakíthatja kémeszközökké a hálózati berendezéseket, vagy egyszerűen megbénítja azokat, kommunikációs káoszt idézve elő. Mindez azonban csak feltételezésként szerepelt a szakértők jelentésében, negatívumként egyelőre csak a gyenge minőségű szoftverkód, az alacsony színvonalú programozás hozható fel, ami miatt az eszközöket a versenytársaknál sokkal sérülékenyebbnek tartják.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ren Zhengfei, a Huawei vezérigazgatója a francia Les Echos portálnak múlt héten úgy nyilatkozott, ha a cég jelenléte beárnyékolja az USA és Kína kapcsolatát, egyszerűen “nem éri meg” a térségben maradniuk, és a távozás mellett döntenek. A vállalat külügyi elnökhelyettese Willam Plummer a Foreign Policy-nek tett kijelentése is ezt erősíti, miszerint a vállalat a jövőben elsősorban az olyan piacokra akar koncentrálni mint Európa, ahol üdvözlik a befektetést és a versenyt - részleteket ugyanakkor ő sem árult el. Noha a fentiek alapján a távozás majdnem biztosnak látszik, a látszólag csak diplomáciai alapon hozott döntés mégis kérdéseket vet fel, hiszen a Huawei-nek komoly bevétele származik az Egyesült Államokból, ahol népszerűek olcsó készülékei.

Az is csavar egyet a történteken, hogy a vállalat szóvivője a vezetők bejelentéseivel szöges ellentétben a CNET-nek azt nyilatkozta, a cég továbbra is elkötelezett marad vásárlói, alkalmazottai, befektetői és több mint egymilliárd dolláros eladásai felé az USA-ban. A Huawei mellett az ugyancsak kínai ZTE-t is érték korábban hasonló vádak az amerikai kormány részéről, ám a vállalat ugyancsak tagadta azokat. Az ügy tehát egyelőre bizonytalan, a cég magas rangú vezetőinek kijelentései alapján azonban kérdéses, hogy a gyártó meddig marad még az Egyesült Államokban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.