Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 3. 10:24

Elpusztulhat a nem profitképes online tartalom

Véget érhet az online tartalomszolgálatás aranykora, amikor is minden tartalomterjesztő platformon mindenki egyenlő eséllyel jelenhet meg. Az igazság az, hogy a szolgáltatók jelenleg rengeteg olyan tartalmat cipelnek saját költségen, amelyek soha nem térülnek meg. Kérdés, hogy a kisebb, profitot hozó rész meddig bírja el ezeket.

A valaha YouTube konkurensként induló Blip megdöbbentő lépésre szánta el magát, a szolgáltatás fenntarthatóságának érdekében megszabadul a videócsatornáinak csaknem teljes repertoárjától és csupán a legjövedelmezőbbeket tartja meg. A lépés nyomán a Blip visszahúzódik prémium szolgáltatóvá, ez pedig a feltöltők széles tömegeit súlyos csalódásként érte.

A Blip fájdalmas döntésre szánta el magát, mindezt az után, hogy az elmúlt egy évben már eleve csak a profitképes kiadókra fókuszált minden szempontból. A folyamat azonban nem túl korrekt, ugyanis több kisebb közzétevő arról számolt be, hogy minden figyelmeztetés nélkül tűntek el videói a rendszerből. Az online videós oldal jelenleg több mint 900 ezer kiadó anyagait teszi elérhetővé, de a hamarosan ebből alig 4000 marad majd meg.

Nincs ingyen ebéd

Az egyik károsult például egy floridai városi újság videócsatornája, a Headline Surfer, aminek a Blip felszólítás nélkül törölte 500 videóját, de áldozatul esett már egy spanyol autizmussal foglalkozó blogger kollekciója is és több más csatorna. A Blip nyilatkozott az ügyben és azt írja, hogy mindenki kapott figyelmeztetést és ez az egész egy március óta folyamatban lévő program része, aminek során megtisztítják a katalógust a “régi fiókoktól”. Illetve állítólag azok a videók is törlésre kerülnek, amik nem felelnek meg a Blip szerkesztési elveinek. A cég állítólag 30 napot garantált minden érintettnek, hogy elköltöztesse videóit máshová.

Ez valószínűleg csak porhintés, hiszen korábban a Blip vezetői maguk nyilatkozták, hogy a 900 ezres csatornaszámot agresszíven lenyesik és mindössze 4000 minőségi sorozatokat tartalmazó katalógus marad meg, ami eladható prémium hirdetők számára. A videószolgáltató azután kezdte meg ezt a műveletet, hogy a Maker Studios felvásárolta szeptemberben, alig egy hónappal később, november 7-én már elkezdődtek a törlések.

Pusztul az internet

Az internetet féltő aktivisták aggódnak az ilyen jellegű beavatkozások miatt, sokan gondolják, hogy ezzel sérül az emberiség digitális történelme. Az Archiveteam.org, aminek tagjai korábban a Geocities, Friendster és a Posterous lekapcsolásakor is igyekeztek menteni a menthetőt, most is elkezdték lemásolni a valószínűleg törlésre kerülő videókat. Az eredeti cél az volt, hogy 228 ezer videót mentenek meg november 7-ig 70 terabájt mennyiségben, de sajnos ennek csak egy tizedét sikerült teljesíteniük időre.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az egész történet ugyan a teljes webes piac szempontjából nem túl jelentős, hiszen a Blip egy apró szereplő a weben, viszont az eset felhívhatja a figyelmet arra, hogy a cloud-tárolásnak vannak igen konkrét veszélyei. Egészen odáig, amíg ezeket a szolgáltatásokat üzleti vállalkozások kezelik, addig semmilyen garancia nincs arra, hogy a long tailben lévő (vagyis tömegével feltöltött, de egyenként érdemi profitot nem hoz) rengeteg tartalom biztonságban van. Ahogyan a kereskedelmi televíziózásból is kiszorultak a szűk rétegeket érintő kulturális vagy társadalmi tematikák, úgy az online tartalomszolgáltatásban sem biztos, hogy van helyük. Az üzleti modelljükkel küszködő zenei szolgáltatók sem biztos, hogy a végtelenségig hajlandóak kezelni azokat a kiadókat, előadókat, aminek zenéit szinte senki nem játssza le, de jogi, adminisztratív és üzemeltetési költségben ugyanott vannak, mint a szupersztárok.

Jelenleg a YouTube-on nincs semmilyen limit a videókkal kapcsolatban, a Google egyelőre könnyedén ki tudja szolgálni a long tailt, belefér, hogy legyenek teljesen privát videók néhány tucat megtekintéssel, sőt, rengeteg olyan videó is, ami egyáltalán nem monetizálható. Garancia azonban itt sincs arra, hogy ez örökké így lesz. A még mindig robbanásszerűen bővülő interneten előbb-utóbb szükség lesz takarításra, újrarendezésre, újabb szabályokra.

a címlapról