Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 21. 11:37:00

2014 elején jöhet az Office 2013 Service Pack 1

A Microsoft egy közelmúltbeli blogbejegyzésben arról írt, egyáltalán nem áll le a helyben üzemeltetett Office-szerverek (Exchange, Sharepoint, Lync, stb.) fejlesztése, a vállalat pedig most azt is bejelentette, 2013 elején érkezik meg az Office 2013 első szervizcsomagja, amely a telepített kliensek mellett a szerverkomponenseket is új képességekkel frissíti.

2014 elején jelenik meg az Office 2013 első szervizcsomagja, az SP1, olvasható a hivatalos Microsoft Office blogban. Ennél sokkal több információt egyelőre nem osztott meg a vállalat, mindössze annyit tudni, hogy az SP1 révén az Office 2013 kliensei, valamint a szerverkomponensek (Sharepoint, Exchange) nagyobb teljesítményre kapcsolnak, új képességeket kapnak, valamint javul a Windows 8.1 kompatibilitásuk. A cég hozzáteszi, aki Office 365 előfizető, folyamatosan mindenből a legfrissebb verziót használhatja.

A Windows 8 előtti korszakban az operációs rendszerek és az Office-ok javítócsomagjai zömében az addig kiadott hibajavításokat fogták egy csokorba. A módszer gyökerei még az előző évtizedre nyúlnak vissza, amikor nem volt széles körben elterjedt az internet, szó sem lehetett automatikus frissítésekről, a felhasználók a nagyjából egy-másfél évente kiadott szervizcsomagok segítségével tették naprakésszé a szoftvereiket. Persze ebben a korszakban is voltak jelentős funkcionalitással rendelkező új szervizcsomagok, példaképp érdemes a Windows XP SP2-re gondolni, ami sokat javított az operációs rendszer Wi-Fi kezelésén, megjelent benne a Bluetooth-támogatás, valamint számos biztonsági fejlesztés (pl. új tűzfal, Data Execution Prevention, Security Center).

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

A Windows 8-cal ez a módszer alapjaiban megváltozott - a Windows 8 első szervizcsomagjának is tekinthető Windows 8.1 a biztonsági és egyéb javításokon kívül alapvető funkcionális fejlesztésekkel ruházta fel az operációs rendszert és a jövőben érkező új verziók is feltehetőn ezt a modellt viszik majd tovább. Bár a Microsoft egyelőre nem beszél róla, de a jövő ősszel valószínűleg érkezik a Windows 8.2 további újdonságokkal, tehát már távolról sem a kiadott javításokról szól egy szervizcsomag - ezt jelzi egyébként a név is.

Bár az Office 2013 esetében nincs szó verziószám-váltásról, valószínűsíthető, hogy a Service Pack 1 is jelentős újdonságokkal fog szolgálni - a részletek kiderítésére tett erőfeszítéseink eddig hiábavalóak voltak, úgy tűnik, a szoftvercég igyekszik az információk megjelenését a lehető leginkább kontroll alatt tartani. Ami szinte biztos, hogy az Office 365 előfizetők előbb kapják meg az esetleg új funkciókat, frissítéseket majd mint a helyben telepített szoftverek tulajdonosai - a Microsoft ezzel is igyekszik vonzóbbá tenni a felhős előfizetést. Másrészt az "on-premise" felhasználók rendszerint hónapokat is eltöltenek egy-egy szervizcsomag tesztelésével, így számukra nem különösebben fontos, mikor válik hozzáférhetővé egy új SP.

Az Office 2007 és az Office 2010 első szervizcsomagja egyaránt a szoftverek kereskedelmi elérhetőségét követő 13 hónappal érkezett meg. Amennyiben most is hasonló menetrendet követ a Microsoft, az Office 2013 Service Pack 1-re 2014 februárjának végén érdemes számítani.

Az október 25-26-án rendezett eseményen közel ötven nemzetközi előadó is színpadra áll, 16 országból - a leggyorsabb jegyvásárlók pedig ESP32-alapú hacking badge-et is kapnak!

a címlapról