:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 12. 15:33

Egyre hízik a YouTube és a Netflix

Egyre nagyobb szeletet kanyarít magának a letöltésekből a YouTube és a Netflix. A Sandvine felmérése alapján a két szolgáltatás Észak-Amerikában már a vezetékes hálózatok adatforgalmának több mint felét tudhatja magáénak. Eközben peer-to-peer fájlmegosztás aránya továbbra is csökken, mára 10 százalék alá esett.

Senki nem fog megdöbbenni azon, hogy a BitTorrent és a peer-to-peer fájlmegosztás nem éli éppen fénykorát - különösen Nyugaton. Az on-demand tartalmakat kínáló szolgáltatásokra egyre növekvő igény mutatkozik, a YouTube és a Netflix Észak-Amerikában a sávszélesség több mint felét falja fel: előbbi az adatforgalom 19, utóbbi pedig 32 százalékát tudhatja magénak a kábeles és DSL hálózatokon.

Közben a peer-to-peer fájlmegosztó szolgáltatások továbbra is leszállóágban vannak, felhasználói bázisuk vészesen fogy. A tanulmány szerint a YouTube-Netflix párosnak először sikerült átlépnie az 50 százalékos küszöböt az adatforgalom arányában a térségben. A Sandvine évente kétszer készít hasonló felmérést, melyekből már tavaly érezhető volt a két szolgáltatás dominanciája, amelyek akkor 48 százalékon álltak.A BitTorrenthez hasonló fájlmegosztóktól származó letöltések ezalatt 10százalék alá estek Észak-Amerikában, noha öt évvel ezelőtt még az adatforgalom több mint 31 százalékáért feleltek. A Sandvine korábban 2015-re jósolt ilyen eredményeket, ami jól mutatja, hogy az ágazat zuhanása sokkal meredekebb a vártnál.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Dave Caputo, a vállalat vezérigazgatója szerint az on-demand szolgáltatások 2009 óta több sávszélességet foglalnak le mint peer-to-peer fájlmegosztást alkalmazó megoldások - utóbbiaknál az adott tartalom megtekintéséhez előbb meg kell várni a letöltést. A BitTorrent helyzete azért nem mindenhol ilyen kétségbeejtő: bár Észak-Amerikában az adatforgalom alig 7,39 százalékát tudhatja magáénak, Európában csaknem 18 százalékkal növekedett, a legforgalmasabb időszakokban pedig a feltöltések csaknem 48 százaléka történik a szolgáltatáson keresztül.

A Netflix ugyanakkor más területeken is növekedést mutat, egyes brit vezetékes szolgáltatóknál a lefelé irányuló adatforgalom húsz százalékáért felel, pedig alig két éve érhető el a területen. A Sandvine szerint Egyesült Államokban csaknem négy évre volt szüksége, hogy elérje ezt a szintet. Más régiókban továbbra is a YouTube jár az élen, a vezetékes és a mobilhálózatokon is, ezzel világszerte a legnagyobb adatforgalomért felel. A Sandvine szerint a videó és hang-streaming szolgáltatások terén további növekedés várható, 2014-ben pedig a nagyobb terjedelmű videók is elkezdenek a mobil eszközökre vándorolni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.