Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 12. 13:28

Külföldi profik mondják el, mitől lesz hatékony a nagy cég

A sikeres cég építése tanulható képesség - tartják a Stretch vezetői konferencia szervezői. Az eseményen olyanok tapasztalataiból okulhatunk, akik már sikeresen skáláztak fel néhány fős csapatot komoly szervezetté, képesek voltak a folyamatos változást sikeresen kezelni bíró vállalti kultúra kiépítésére, olyan csapatokat tudtak kialakítani, ahol a tanulás és az innováció a szervezeti DNS részét képezi.

Miről lesz szó?

A gyorsan növekvő cégek előtt számos kihívás áll, értelemszerűen az első számú az alaptevékenység sikere (tech-cégeknél: hogyan lehet az adott technológiát kifejleszteni, majd sokmilliós felhasználói bázisra skálázni), de a cég növekedésével más problémák is jelentkeznek, amelyek elsőre nem nyilvánvalóak. Az üzleti oldal (stratégia, bevétel, költségek) mellett megjelennek a szervezeti kérdések is - hogyan lehet egy apró, egyetlen vezető által is könnyen átlátható csapatot egy olyan skálázható szervezeti struktúrává fejleszteni, ami képes a növekedésre anélkül, hogy az a hatékonyság rovására menne, és anélkül, hogy a szervezet tehetetlensége a cég versenyképességét veszélyeztetné.

Aki már vezetett növekedő céget, pontosan tudja, hogy az emberek sokkal nehezebben skálázódnak, mint a számítógépek, egy tíz-, egy száz- és egy ezerfős cég működtetése radikálisan más hozzáállást követel az alapítóktól és a menedzserektől is, a váltás pedig nem könnyű. A Stretch konferencia mottója ezt a váltást hivatott illusztrálni, és segítséget adni a nagyobb létszámú szervezetek menedzselésében, bemutatni jól bevált gyakorlatokat, de az esetleges vezetési hibákat is. Az esemény nem csak felsővezetőknek szól, hiszen egy cég kultúráját, sikerességét a napi munka során a cég érhálózata, a középvezetői réteg határozza meg.

A konferencia ígérete szerint a résztvevők életből vett példákon keresztül láthatják, hogy hogyan dolgozhatnak sikeresebben csapatban, hogyan építhetnek és irányíthatnak dinamikus csapatot, és szüntethetik meg a menedzsment-alkalmazott ellentétet. A szervezők hisznek abban, hogy a konferencia elengedhetetlen azoknak, akik szeretnék megérteni, mitől működnek a sikeres szervezetek, és ezért hajlandók saját magukon túlnőni.

Kik adnak elő?

Az előadók a nemzetközi tech-közösség kiemelkedően sikeres alakjai, és nem mellékesen  világszínvonalú konferenciák elismert szereplői, akik a Stretchen beszámolnak majd tapasztalataikról és legtanulságosabb hibáikról is.

Köztük találjuk Sarah Novotnyt, aki az Amazonnál szerzett tapasztalatait követően felépített és hosszú évekig vezetett több sikeres, saját céget. Mindezen tevékenységei mellett a tech szakmai elismert tagja, és többek között a nyílt forrású megoldásokkal foglalkozó O’Reilly Oscon konferencia programigazgatója. Andrew Stellman szintén írással foglalkozik ma, de korábban fejlesztőként, rendszermérnökként és projektmenedzserként dolgozott a Microsoftnál és  banknál is, előadásában arról beszél majd, hogy a közhelyes összetevőkön kívül (tehetség, célok, folyamatok) milyen "titkos" összetevőkre van szükség egy jól működő csapathoz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A konferencián több nagyon sikeres európai startup is képviseltetni fogja magát, megtekinthetjük Alexander Grosse előadását, aki a Soundcloudnál a fejlesztésekért felelős alelnöki tisztséget tölti be, vagy például meghallgathatjuk Brendan Marsh-t arról, hogy hogyan is néz ki egy agile coach élete a Spotifynál. Az előadók között találunk olyan harcedzett vezetőket is, akik már többszörösen letették a névjegyüket a szakmában.

Fellép például Andreas Ehn, aki a Spofity első számú alkalmazottja és műszaki vezérigazgatója volt, a Wrapp alapítója, elismert tanácsadó, számos startup boardjának a tagja. Itt lesz Jason Hoffman, a Joyent alapítója, aki nemrég hagyta ott a céget, és jelenleg az Ericssonnál digitális stratégiai igazgatóként dolgozik. Előad Michael Lopp, aki most a Palantir igazgatója, előtte pedig olyan cégeknél töltött be komoly vezető szerepet, mint például a Netscape, a Borland és az Apple, illetve Francois Mazoudie, akinek jópár sikeres cég és IPO után jelenleg is sok vállalkozáshoz van köze, valamint vezetője a Tech Leaders Capitalnak, ami egy technológia cégek vezetőiből álló befektetői csoport.

A konferencia szervezésében fontos volt a sokszínűség is, ezt biztosítja többek között Dario Nardi, aki az UCLA egyetemen kutat neurológia témában, és arról fog beszélni, hogy az agyunk “huzalozása” hogyan függ össze a konferencia témáival. Szintén ezt a változatosságot szolgálja az eBay-veterán Annemie Ress és a korábban a Rackspace-nél dolgozó Andrew Clay Shafer, akikről közismert, hogy mindig új nézőpontokat keresnek, és nagyon eredeti előadásokat szoktak tartani.

Hol és mikor?

A konferencia Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínház épületében lesz, december 5-én és 6-án. A jegy ára 260 dollár, de korlátozott ideig lehetőség van kedvezményes áron, 20 százalék engedménnyel jegyet szerezni ezen a linken (érdemes sietni, mert csak 100 jegy erejéig érvényes). A regisztráció és további adatok a konferencia honlapján érhetőek el. A rendezők ígérete szerint a családias létszámú rendezvény nem csak az előadások meghallgatását nyújtja, de igazi networking-paradicsom is lesz. Ráadásul a cégeknek a szervezők olyan lehetőséget is felajánlanak, hogy legalább 5 kolléga részvétele esetén bemutathatják 5 percben saját magukat a színpadon, vagy ebben az 5 percben akár praktikus kérdéseket is feltehetnek a publikumnak.

A decemberi Stretch immár a Prezi és a USTREAM konferenciasorozatának harmadik eleme, a februári mloc.js és a májusi RAMP után. A szervezők már a jövő évi menetrendet is felállították, februárban újra a JavaScript-fejlesztői konferencia jelentkezik majd, amit április végén a Craft, júliusban, a konferenciaszezon zárásaként pedig az új RAMP követ majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról