Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 12. 13:28

Külföldi profik mondják el, mitől lesz hatékony a nagy cég

A sikeres cég építése tanulható képesség - tartják a Stretch vezetői konferencia szervezői. Az eseményen olyanok tapasztalataiból okulhatunk, akik már sikeresen skáláztak fel néhány fős csapatot komoly szervezetté, képesek voltak a folyamatos változást sikeresen kezelni bíró vállalti kultúra kiépítésére, olyan csapatokat tudtak kialakítani, ahol a tanulás és az innováció a szervezeti DNS részét képezi.

Miről lesz szó?

A gyorsan növekvő cégek előtt számos kihívás áll, értelemszerűen az első számú az alaptevékenység sikere (tech-cégeknél: hogyan lehet az adott technológiát kifejleszteni, majd sokmilliós felhasználói bázisra skálázni), de a cég növekedésével más problémák is jelentkeznek, amelyek elsőre nem nyilvánvalóak. Az üzleti oldal (stratégia, bevétel, költségek) mellett megjelennek a szervezeti kérdések is - hogyan lehet egy apró, egyetlen vezető által is könnyen átlátható csapatot egy olyan skálázható szervezeti struktúrává fejleszteni, ami képes a növekedésre anélkül, hogy az a hatékonyság rovására menne, és anélkül, hogy a szervezet tehetetlensége a cég versenyképességét veszélyeztetné.

Aki már vezetett növekedő céget, pontosan tudja, hogy az emberek sokkal nehezebben skálázódnak, mint a számítógépek, egy tíz-, egy száz- és egy ezerfős cég működtetése radikálisan más hozzáállást követel az alapítóktól és a menedzserektől is, a váltás pedig nem könnyű. A Stretch konferencia mottója ezt a váltást hivatott illusztrálni, és segítséget adni a nagyobb létszámú szervezetek menedzselésében, bemutatni jól bevált gyakorlatokat, de az esetleges vezetési hibákat is. Az esemény nem csak felsővezetőknek szól, hiszen egy cég kultúráját, sikerességét a napi munka során a cég érhálózata, a középvezetői réteg határozza meg.

A konferencia ígérete szerint a résztvevők életből vett példákon keresztül láthatják, hogy hogyan dolgozhatnak sikeresebben csapatban, hogyan építhetnek és irányíthatnak dinamikus csapatot, és szüntethetik meg a menedzsment-alkalmazott ellentétet. A szervezők hisznek abban, hogy a konferencia elengedhetetlen azoknak, akik szeretnék megérteni, mitől működnek a sikeres szervezetek, és ezért hajlandók saját magukon túlnőni.

00:46
 

Stretch Conference - First you grew. Now you lead.

Még több videó

Kik adnak elő?

Az előadók a nemzetközi tech-közösség kiemelkedően sikeres alakjai, és nem mellékesen  világszínvonalú konferenciák elismert szereplői, akik a Stretchen beszámolnak majd tapasztalataikról és legtanulságosabb hibáikról is.

Köztük találjuk Sarah Novotnyt, aki az Amazonnál szerzett tapasztalatait követően felépített és hosszú évekig vezetett több sikeres, saját céget. Mindezen tevékenységei mellett a tech szakmai elismert tagja, és többek között a nyílt forrású megoldásokkal foglalkozó O’Reilly Oscon konferencia programigazgatója. Andrew Stellman szintén írással foglalkozik ma, de korábban fejlesztőként, rendszermérnökként és projektmenedzserként dolgozott a Microsoftnál és  banknál is, előadásában arról beszél majd, hogy a közhelyes összetevőkön kívül (tehetség, célok, folyamatok) milyen "titkos" összetevőkre van szükség egy jól működő csapathoz.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A konferencián több nagyon sikeres európai startup is képviseltetni fogja magát, megtekinthetjük Alexander Grosse előadását, aki a Soundcloudnál a fejlesztésekért felelős alelnöki tisztséget tölti be, vagy például meghallgathatjuk Brendan Marsh-t arról, hogy hogyan is néz ki egy agile coach élete a Spotifynál. Az előadók között találunk olyan harcedzett vezetőket is, akik már többszörösen letették a névjegyüket a szakmában.

Fellép például Andreas Ehn, aki a Spofity első számú alkalmazottja és műszaki vezérigazgatója volt, a Wrapp alapítója, elismert tanácsadó, számos startup boardjának a tagja. Itt lesz Jason Hoffman, a Joyent alapítója, aki nemrég hagyta ott a céget, és jelenleg az Ericssonnál digitális stratégiai igazgatóként dolgozik. Előad Michael Lopp, aki most a Palantir igazgatója, előtte pedig olyan cégeknél töltött be komoly vezető szerepet, mint például a Netscape, a Borland és az Apple, illetve Francois Mazoudie, akinek jópár sikeres cég és IPO után jelenleg is sok vállalkozáshoz van köze, valamint vezetője a Tech Leaders Capitalnak, ami egy technológia cégek vezetőiből álló befektetői csoport.

A konferencia szervezésében fontos volt a sokszínűség is, ezt biztosítja többek között Dario Nardi, aki az UCLA egyetemen kutat neurológia témában, és arról fog beszélni, hogy az agyunk “huzalozása” hogyan függ össze a konferencia témáival. Szintén ezt a változatosságot szolgálja az eBay-veterán Annemie Ress és a korábban a Rackspace-nél dolgozó Andrew Clay Shafer, akikről közismert, hogy mindig új nézőpontokat keresnek, és nagyon eredeti előadásokat szoktak tartani.

Hol és mikor?

A konferencia Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínház épületében lesz, december 5-én és 6-án. A jegy ára 260 dollár, de korlátozott ideig lehetőség van kedvezményes áron, 20 százalék engedménnyel jegyet szerezni ezen a linken (érdemes sietni, mert csak 100 jegy erejéig érvényes). A regisztráció és további adatok a konferencia honlapján érhetőek el. A rendezők ígérete szerint a családias létszámú rendezvény nem csak az előadások meghallgatását nyújtja, de igazi networking-paradicsom is lesz. Ráadásul a cégeknek a szervezők olyan lehetőséget is felajánlanak, hogy legalább 5 kolléga részvétele esetén bemutathatják 5 percben saját magukat a színpadon, vagy ebben az 5 percben akár praktikus kérdéseket is feltehetnek a publikumnak.

A decemberi Stretch immár a Prezi és a USTREAM konferenciasorozatának harmadik eleme, a februári mloc.js és a májusi RAMP után. A szervezők már a jövő évi menetrendet is felállították, februárban újra a JavaScript-fejlesztői konferencia jelentkezik majd, amit április végén a Craft, júliusban, a konferenciaszezon zárásaként pedig az új RAMP követ majd.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról