:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 6. 13:14

API-t kap a megújult BitTorrent Sync

Megérkezett a BitTorrent Sync 1.2, és mellé a BitTorrent Sync Beta API. A peer-to-peer fájlszinkronizáló szoftver új verziója gyorsabb adatátvitelt és natív iPad alkalmazást is kínál, a fejlesztői környezet segítségével pedig a Sync már alkalmazásokba is integrálható.

A BitTorrent megnyitja az egyre növekvő népszerűségnek örvendő Sync klienst a fejlesztők előtt, és elérhetővé teszi a BitTorrent Sync Beta API-t, valamint a kliens 1.2-es verziójáról is lerántotta a leplet. A Dropbox-alternatívát kínáló fájlszinkronizáló szoftver népszerűsége folyamatosan növekszik, havi aktív felhasználóinak száma a vállalat szerint mára elérte az egymilliót, a szinkronizált adatmennyiség pedig meghaladta a 30 petabájtot. A Sync ezzel még meg sem közelíti például a már említett Dropbox több mint 175 milliós felhasználói bázisát, júliusban ugyanakkor még mindössze a béta verziónál tartott, aminek fényében ez figyelemre méltó eredmény.

Biztonságos, decentralizált alkalmazások

A frissen bejelentett BitTorrent Sync API-nak köszönhetően a szolgáltatás más alkalmazásokba is beépíthető lesz, Windows, OS X, Linux, Android és iOS platformon is. A vállalat szerint a cél az, hogy az internet működését függetlenítsék a központi szerverektől. Ez önmagában kicsit erősen hangzik, de tény, hogy az API-val biztonságosabb, decentralizált adatátvitelre képes programok készíthetők.

Az Acceleration Program keretei között emellett maga a BitTorrent is együtt dolgozik a kiválasztott fejlesztőkkel és startupokkal egyes alkalmazásokon. A vállalatnak a közösségi média, illetve a kommunikációs és vállalati appok terén is vannak már elképzelései a Sync felhasználására, például biztonságos tárolók, illetve egymástól távol dolgozó csapatokat összekötő szoftverek létrehozása révén, de a Syncet a tervek szerint akár a különböző frissítéseket továbbító alkalmazások is használhatnák. Mindezt pedig az illegális adatgyűjtés veszélye nélkül, hiszen a szoftver számos hasonló szolgáltatással ellentétben nem egy felhős tárolón keresztül végzi az szinkronizációt, hanem p2p-alapon a kliensek között.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A frissen megjelent BitTorrent Sync 1.2 kliens gyorsabbnak ígérkezik elődjénél, a vállalat szerint LAN-on keresztül, gyengébb CPU-val felszerelt eszközökön másodpercenként 90 megabájtos adatátvitelt is sikerült elérni. A másik újítás a frissült iOS app, ami natív alkalmazást hoz az iPadekre is, jobb iOS7-kompatibilitást biztosít, valamint más appokba is képes fájlokat küldeni, továbbá a képek és videók immár a Sync-mappákból a helyi médiakönyvtárba (Camera Roll) is menthetők.

A BitTorrent sem fér hozzá a felhasználók adataihoz

A BitTorrent Syncet, pontosabban annak nyílt alfa verzióját először áprilisban próbálhattuk ki, a publikus béta pedig júliusban érkezett meg, ekkorra a felhasználók már mintegy 8 petabájt adatot szinkronizáltak vele. Ezzel kapcsolatban azonban óhatatlanul felmerül a kérdés, honnan szerzi meg ezeket az adatokat a vállalat, mikor a szoftver adott felhasználók között, és nem központi szervereken keresztül szinkronizál. A BitTorrent Sync kliens névtelen használati statisztikákat juttat el a szerverekhez, mikor az esetleges frissítéseket ellenőrzi. A BitTorrent ezen információk alapján kap képet a Sync teljesítményéről és használati módjáról, az adatok azonban csak az adott fájlok vagy könyvtárak azonosító kódja, azaz a “titok” (“Secret”) birtokában érhetők el.

A BitTorrent Sync semmilyen adatot nem tárol központi szervereken, azok megosztása kizárólag a kiválasztott számítógépeken történik. A felhasználó a kliens segítségével kiválasztja a szinkronizálni kívánt mappát, majd kap egy kódot, amellyel annak tartalma bármely más PC-ről (netán Androidot vagy iOS-t futtató készülékről) elérhetővé válik. A szoftver nagy előnye a Dropboxszal, SkyDrive-val és hasonló online tárhelyszolgáltatásokkal szemben, hogy az adatokat kizárólag a felhasználó készülékein, vagy az általa engedélyezett eszközökön tárolja, bármilyen harmadik fél közbeiktatása nélkül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.