Szerző: Koi Tamás

2013. november 4. 12:22

Egy évet csúszhat a pénztárgépek online bekötése

Elképzelhető, hogy csak jövő májusban kell átállniuk a kiskereskedőknek az online pénztárgépek használatára, az eredetileg tervezett átállási határidő így sem a PC-s kasszák, sem a kiskasszák esetében nem valósul meg.

Az eredetileg idén tavaszra tervezett, majd később többször módosított időpont helyett csak jövő májusban kell átállniuk a kereskedőknek az online kasszák használatára - értesült piaci forrásokból a Népszabadság. Az erről szóló rendeletmódosítás napokon belül megjelenhet a Magyar Közlönyben, ezzel a 2013-ra tervezett extra adóbevételtől már biztosan elesik az állam, de jövőre is tízmilliárdokkal csökkenhet a NAV rendszerein keresztül ellenőrzött kasszák miatt befolyó adótöbblet.

Az eredeti, még 2012-ben megalkotott pénztárgéprendelet alapján a kereskedőknél elhelyezett kiskasszáknak és a nagyobb, PC-alapú kasszáknak át kell állniuk egy olyan folyamatos adatkommunikációs csatorna használatára, mellyel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal valós időben képes lehet lekérdezni a kereskedőhelyek forgalmát. A többször módosított pénztárgéprendeletben foglalt határidők ugyanakkor már a kezdetektől fogva heves vitákat váltottak ki szakmai körökben, elsősorban a megvalósíthatósággal kapcsolatos kérdések, másrészt a költségvonzatok miatt.

A pénztárgépek kötelező tartozékául szolgáló kommunikációs egységeket, valamint a kasszákat gyártó cégeket a szoros határidő (eredetileg áprilisra kellett volna üzembe állniuk az első kasszáknak), valamint a hiányos műszaki specifikációk rendkívül nehéz helyzetbe hozták. Az eszközgyártók korábban leszögezték, hogy a legjobb esetben is augusztusra tudnának olyan pénztárgépeket szállítani nagyobb volumenben, melyek megfelelnek a rendelet előírásainak, ezt az álláspontot több szakmai szervezet is osztotta. Áprilisban az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) is a határidő kiterjesztése mellett érvelt (mind a PC-alapú, mind pedig a hagyományos kasszáknál az év végét jelölve meg az átállásra).

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Népszabadság értesülései szerint a végül szeptemberre, illetve később január 1-re módosított határidő sem tartható, illetve a PC-s kasszák átállása sem kivitelezhető december 31-ig, mivel ez utóbbiakból is jelenleg csupán egyetlen engedélyeztetett példányt tart nyilván a Magyar Kereskedelmi Engedélyeztetési Hivatal. A kiskasszák esetében komoly problémát jelenthet, hogy a hivatal visszavonta annak a típusnak az engedélyét, mely korábban a legtöbb megrendelést kapta, ami a lap szerint azt jelentheti, hogy több tízezer kereskedőnek kell leadnia új megrendelést mintegy 80 ezer kasszagépre.

A rendeletnek megfelelően egyébként a Magyarországon üzemelő 250 ezer pénztárgép mintegy 80 százalékát kell majd lecserélni. Az új kasszagépek jellemzően nettó 140 ezer forintos árszinten találhatnak gazdára, ebből a kereskedők egyszeri, 50 ezer forintos támogatást kaphatnak (a Népszabadság információi szerint a kereskedők támogatási kérelmét a NAV minden hatodik alkalommal elutasította).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról