Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A mobilos és online játékok húzták az EA negyedévét

Bodnár Ádám, 2013. október 30. 14:48
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Csökkent az EA bevétele a harmadik naptári negyedévben, de a cég a veszteségéből is jócskán le tudott faragni, ami így kisebb volt a vártnál. A vállalat nagyon várja az új konzolok premierjét, de óvatosan optimista velük kapcsolatban.

hirdetés

A most lezárt negyedévben 695 millió dolláros árbevételt könyvelt el az EA, a világ második legnagyobb független játékkiadója. A bevétel éves szinten kevesebb mint 3 százalékkal csökkent csupán, a kiadások lefaragásának és a sikeres új termékrajtok miatt azonban a veszteség jóval alacsonyabb volt a tavalyinál. Egy évvel korábban a cég 364 milliós üzemi veszteséget ért el, és működésével 28 millió dollár készpénzt vesztett, most az üzemi veszteség 252 millió dollárra apadt, a készpénzveszteség pedig mindössze 6 millió dollár volt. A bevétel, a bruttó eredményhányad és a veszteség is meglepetést okozott, előbbi kettő magasabb, utóbbi pedig alacsonyabb volt az előrejelzésnél.

Az EA egyre jobban támaszkodik az online értékesítésre, a forgalmából immár 348 millió dollárt tettek ki az online eladások, amelyek majdnem fele a már eladott játékokhoz letölthető fizetős extra tartalom,  a második legnagyobb kategória pedig a mobilos játékszoftvereké. Az EA tavaly augusztusban adta ki a Simpsons: Tapped Out című mobiljátékot, amelynek árbevétele a negyedév végére már elérte a 100 millió dollárt. A cég következő sikervárományos címe a Plants vs. Zombies 2, amelyet már 25 milliószor töltöttek le iOS-re és a napokban jelent meg Androidra is.

Az EA  nagyon nagy várakozásokkal tekint az új generációs PlayStation és Xbox rajtja elé, ugyanakkor óvatos is velük kapcsolatban. Blake Jorgensen szerint látható, hogy a játékosok nagyon várják már az új gépeket, amelyek a hat-hét évvel korábban kiadott elődeik helyébe lépnek, de még nem látszik, pontosan milyen lesz a vásárlói fogadtatásuk. Az EA és a többi játékfejlesztő számára kockázatot jelent, hogy az új gépek kezdetben csak korlátozottan lesznek elérhetők, az Xbox One például nem is rajtol el az idén az összes európai országban.

A vállalat tájékoztatása szerint a szokás szerint ősszel rajtoló sportjátékok (NHL, Madden NFL, FIFA, stb.) a várakozásoknak megfelelően szerepeltek. A cégnél továbbra is az a jelszó, hogy csak a legnagyobb sikervárományos címekre koncentrálnak a fejlesztők és a marketingesek. Az EA a következő generációs konzolok rajtjára a szokásos címei (pl. Need For Speed, Battlefield) mellett egy új franchise-t is csatába küld, a Titanfallról a napokban derült ki, hogy kizárólag Xbox 360/One és PC-tulajdonosok játszhatnak vele, PlayStationre nem készül el. A játék várhatóan 2014 tavaszán érkezik.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.