Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 29. 09:51

Jövő héten lesz a Budapest BI Fórum

A november elején tartott kétnapos BI Fórum az üzleti intelligencia és analitika iránt érdeklődő felhasználóknak és szakembereknek kínál technológiai előadásokat, esettanulmányokat és workshopokat.

November 5-én kezdődik a Budapest BI Fórum, amely két eddig önálló rendezvény, az Open Source BI és az Innovatív BI konferenciák összeolvadásából született, létrehozva így a legnagyobb magyar, analitikával foglalkozó szakmai rendezvényt. A konferencia mind a fejlesztők, mind az elemzők, mind a felhasználók számára igyekszik bemutatni a legújabb trendeket, technológiai újdonságokat, valamint a hazai és külföldi BI tapasztalatokat.

A konferencia első napján a középpontban a nyílt forrású analitikai eszközök és megoldások állnak. A kiemelt előadásokon a nyílt forrású BI szoftvereket fejlesztő Rapid-I és a Jedox vezetői beszélnek arról, milyen változásokat látnak ezen a piacon és hogyan hatnak ezek a termékfejlesztési tervekre. A nap során számos ingyenesen elérhető BI eszközzel lehet megismerkedni. Több előadás foglalkozik majd az egyre népszerűbb Python nyelv elemzési és adatbányászati alkalmazásával, szó esik az R statisztikai nyelvről és természetesen helyet kap a programban a Big Data és a Hadoop témaköre is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Részét képzik a programnak a belföldi és külföldi esettanulmányok, amelyek között egyaránt megtalálható a napi 2 milliárd eseményt feldolgozó szervermonitorozó szolgáltatás adatgyűjtő és -feldolgozó rendszerének bemutatása és a bértervezést open source eszközzel támogató hazai KKV cég története is. Önálló szekcióba kerültek az Open Data témakörével foglalkozó előadások, ahol külföldi és hazai példákon keresztül kerülnek bemutatásra a nyilvánosan hozzáférhető adatok alkalmazási lehetőségei.

A konferencia másik központi témáját a BI világát alakító innovációk adják, amelyek új, korábban nem ismert lehetőségeket adnak a felhasználók kezébe az adatok hasznosítására. A Budapest BI Fórum második napjának programjában szép számmal szerepelnek adatvizualizációval, szövegbányászattal, vagy éppen Twitter adatok elemzésével foglalkozó külföldi és hazai szakemberek, az esettanulmányok között pedig a Graphisoft, a NNG, a GE és a Gawker fog beszámolni a BI területén elért eredményeikről.

A konferenciához kapcsolódóan idén is lesz dashboardkészítő pályázat. A verseny során a résztvevők egy előre kiadott, a KSH által biztosított adathalmazból készítenek tetszés szerinti eszközzel egy dashboardot, amit néhány percben aztán be is mutatnak a közönségnek, amely szavazással választja ki a legjobb pályaművet. Tavaly a Liszt Ferenc repülőtér forgalmának, idén pedig a hazai gépjármű-állomány alakulásának adatait kellett a pályázóknak feldolgozni.

A konferencia részletes programja a www.budapestbiforum.hu oldalon érhető el, ahol regisztrálni is lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról