:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. október 24. 11:21

Jöhetnek a nem latin betűs domainvégződések

Az ICANN megnyitja az utat a nem latin betűs domainnevek és végződések előtt. Az internet domainnév-rendszerének központi adatbázisába bekerültek a speciális karakterek a legfelsőbb szintű domainek esetében is, a jelenlegi 22, nem országspecifikus végződés helyett akár 1400 is lehet majd.

Az iCANN szerdai bejelentését követően a szokásos 30 napos türelmi periódus következik, ami alatt a védjegy-tulajdonosok regisztrálhatnak az új TLD-k alá saját címeket a védett neveikre. Ezt követően viszont akárki számára nyitott lesz a lehetőség, hogy a nem latin karakteres végződések közül is válogasson.

A kiterjesztés lehetőségén az internetes domainneveket kezelő szervezet már évek óta dolgozik, s idén júliusban létre is jött a megállapodás, aminek eredményeképp most indulhat a program. Az előkészületekkor többek között az volt az egyik legnagyobb kérdés, hogy az ICANN hogyan képes kezelni a bejegyzett márka- és védjegyekkel való visszaélést. Mivel egészen idáig a legfelsőbb szintű domainvégződések száma viszonylag korlátozott volt, egy vállalat könnyedén tudta védeni magát néhány regisztrációval.

A jövőben viszont ez nem várható el, hiszen senki nem akar több ezer domain nevet fenntartani csak azért, hogy a visszaéléseknek elejét vegye. A júliusi megállapodásnak része egy olyan folyamat is, ahol egy dedikált “elszámolóház” áll a védjegytulajdonosok rendelkezésére. Az új weboldalakkal kapcsolatban itt lehet benyújtani panaszokat, visszaélés esetén pedig az ICANN gyorsan eltávolítja a kérdéses címet.

Az első, új típusú TLD-k

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A mostani 22 végződés bizonyos szempontból egyszerűvé tette a webhelyek kezelését, hiszen a .com, .net, .org és egyéb hasonló címek egy áttekinthető rendszert alkottak. A jövőben megjelenő gTLD rendszer viszont a nem latin betűkkel író internetezőknek hozhat számtalan előnyt, főként az arab és ázsiai világban. Az első körben beemelt végződések arab, kínai, cirill karaktereket tartalmaznak, de a későbbiekben még több arab nyelvű, görög, illetve hindi karakterek és nevek is megjelennek majd. Az ICANN régóta elkötelezett, hogy a web a címek szempontjából is globálissá váljon, s ne jelentsen korlátokat az adott régióban használt nyelv vagy írásmód.

Az új végződések közül az első négy, amire már lehet jelentkezni, a web, illetve hálózat szó arab nyelvű verziója, az online szó oroszul, a weboldal kifejezés szintén oroszul, illetve a játék szó kínaiul. A jövőben az ICANN heti rendszerességgel teszi majd közzé az új végződéseket. Az ígért 1200-1400 új variáció még nem lehet tudni, hogy mennyi idő alatt válik elérhetővé, mindenesetre a 22 alap TLD és a körülbelül 250 ccTLD (országkódok) után ez egy komoly, soha nem látott ugrás az internet történetében. Bizonyos oldalról a web sokkal globálisabbá válik, másrészt viszont sokkal több tere lesz a helyi, szűk körű tartalmaknak és felületeknek is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.