Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 24. 12:36

Kézírás-felismerést kapott a Gmail és a Google Docs

Új beviteli módot adott Gmail és Docs szolgáltatásához a Google. A dokumentumok vagy levelek megírásánál immár kézírás-felismerés is használható, legyen szó akár kínai, japán vagy orosz nyelvekről és azok karaktereiről.

Kézírás-felismeréssel egészült ki a Google Docs és Gmail szolgáltatása, ami előbbiben húsz, utóbbiban pedig mintegy ötven nyelven érhető el, beleértve a kínait, a japánt, az oroszt és a hindit. A vállalat szerint az újítással azok dolgát akarják megkönnyíteni, akik leveleikbe vagy dokumentumaikba olyan rövid, idegen nyelvű - például kínai - részleteket akarnak beilleszteni, amelyekhez a szükséges karaktereket gyakran hiába keresnék a billentyűzeten.

A funkció használatához először a fogaskerék ikonra kattintva a beállítások között engedélyezni kell a beviteli eszközök használatát, ezután pedig a kijelző jobb felső negyedében megjelenő beviteli beállításoknál adható meg, hogy milyen nyelven szeretnénk szöveget bevinni kézírás, vagy virtuális klaviatúra segítségével. A kézírás-felismerés ugyanakkor a táblagépről dolgozók számára is hasznos lehet, hiszen megkönnyítheti az érintőkijelzős bevitelt, különösen ha a készülékhez stylus is társul. A legtöbb tablet természetesen rendelkezik saját hasonló szoftverrel, ugyanakkor ezek képességei, különösen ha nem angol nyelvről van szó, gyakran igen korlátozottak, így nem árthat egy másik alternatíva.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az újonnan bevezetett beviteli opció egyébként meglehetősen pontos, az egér vagy touchpad segítségével ügyetlenül, netán sietve odavetett karaktereket is jórészt felismeri. De egyszerre több betű, vagy akár több szó is megadható, legalábbis amíg a rendelkezésre álló ablak engedi. Apró hátrány, hogy a mező mérete nem állítható, pedig ebben az esetben hosszabb összefüggő szöveg bevitelére is alkalmas lenne, ugyanakkor pozitívum, hogy áttetszővé válik használaton kívül, így az ablak mögötti tartalom is olvasható.

A “nyelvi korlátok ledöntését célzó” funkció egyébként a Google kereső- és fordítószolgáltatásának okostelefonos és tabletes verziójában is megtalálható és a Chrome böngészőhöz is letölthető egy bővítés (add-on) formájában. Kézírás-felismeréssel egyre több készüléket és szoftvert használva találkozhatunk, azt megtaláljuk többek között a Windows 8.1-ben és egyes androidos készülékeken is, és ha a fizikai billentyűzet esetében nem is, a funkció az érintőkijelzős eszközöknél sokszor hasznos lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról