Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 24. 10:57:00

Üzleti modellt vált a HTC?

Meg nem erősített információk szerint a tajvani gyártó előrehaladott tárgyalásokat folytat saját gyártókapacitásainak sorsáról. Két forgatókönyv is elképzelhető: a gyártásból való teljes kivonulás és a más márkák számára történő összeszerelés is járható út lehet.

Négy gyártókomplexumából az egyikben felfüggesztette a gyártást a HTC - jelenti a Reuters. A lépésről a gyártó nem tett bejelentést, a hírügynökség alkalmazottja helyszíni szemlén győződött meg arról, hogy a Taojuan városában található komplexum teljesen leállt. A munkásokat a HTC valószínűleg költségcsökkentési okokból küldte haza, a cég telefonjai iránti kereslet nem indokolta, hogy mind a négy üzemben aktívan folyjon a termelés. A források szerint a bezárt üzem a HTC kapacitásának mintegy ötödét adta, a gyártást átvette a szintén részterhelésen dolgozó három másik üzem.

A Reuters által feltérképezett iparági pletykák szerint a HTC tárgyalásokat folytat az Amazonnal és a Lenovóval is arról, hogy visszatér a bérgyártói piacra és újra telefonokat és tableteket készít más márkák számára is. Ezek bevonásával pótolható lenne a hiányzó volumen, így a messze kapacitás alatt üzemelő gyárainak költséghatékonysága javulna. A szabad kapacitások után bennfentes információk szerint a Hon Hai/Foxconn is érdeklődött, a gyártósorokat saját tevékenységükhöz vennék kölcsön. A Reuters által megkérdezett bennfentesek szerint egyelőre a kapacitások megvásárlására még senki nem adott ajánlatot, ez részben annak tudható be, hogy az elmúlt években túlkapacitás épült ki a telefon- és tabletgyártásban, így a HTC üzemei nem képviselnek nagy értéket.

A Wall Street Journal információi szerint a HTC mindenesetre tárgyal a Wistron és Hon Hai/Foxconn csoporttal is a teljes gyártási kapacitás eladásáról és a bérgyártatásra való átállásról. Ezzel a HTC üzleti modellje körbe érne: története kezdetén a tajvani cég maga is mások (pl. Palm, HP) számára gyártott és szerelt össze elektronikai termékeket, majd kizárólag saját termékeit készítette üzemeiben, a bérgyártással leállt. A cég saját márkás modelljei iránti kereslet azonban mára jelentősen visszaesett, így nem indokolt a saját gyártás további fenntartása - a sokkal magasabb volumennel dolgozó Hon Hai vagy Wistron költséghatékonyabban elő tud állítani egy-egy telefont.

 

HTC One - nem volt elég a visszatéréshez.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A gyártási modell átalakítása azt is jelentené, hogy a HTC hivatalosan is elfogadja, immár nem az alacsony költségű gyártás a központi kompetenciája, hanem a hardvertervezés és szoftverek készítése. Tény, a One család esetében a piaci sikert nem a hardver és a szoftver, hanem a beszállítói hálózat félremenedzselése akadályozta meg, néhány alkatrészből egyszerűen képtelen volt elegendő mennyiségűt megvásárolni a gyártó.

A BlackBerry mellett jelenleg a HTC a másik patinás okostelefon-gyártó, amely nem képes megbirkózni a piaci verseny kihívásaival. A BlackBerry esetében a történet várhatóan keserűbb véget ér, a BB10 rendszer elhúzódó fejlesztése és hűvös piaci fogadtatása megpecsételte a gyártó sorsát. A HTC azonban az androidos gyártók zászlóvivője, adott ponton toronymagas piacvezetője volt. A sorozatos vezetési ballépések és a tömegpiaci marketing mellőzése miatt a Samsung látványosan lekörözte a tajvaniakat, a HTC jelenleg 5 százalék alatti piaci részesedéssel és látványosan zsugorodó eladásokkal szenved - a legutóbbi negyedévben pedig története során először veszteséges is lett. A HTC számára kitörési pont már nem nagyon mutatkozik, a One megmutatta, hogy hiába készíti a cég a legjobb androidos telefont, már ez sem elég a régi dicsőség visszaszerzésére.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 20. 23:11

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.